Cash flow - Importanța și implicațiile fluxului de numerar în gestionarea afacerilor

Gestionarea afacerilor nu este o sarcină ce poate fi făcută la întâmplare, deciziile de business având în spatele lor cifre exacte și principii ce oferă indicații pentru luarea unor hotărâri corecte.

Data publicării: 20 iulie 2023

Stabilirea sănătății unei afaceri poate fi realizată prin luarea în considerare a unor indicatori financiari diverși. Unul dintre cei mai importanți în acest sens este reprezentat de indicatorul fluxului de numerar, cunoscut și sub numele de cash flow, expresie ce provine din limba engleză. Numerarul, sub diversele lui forme, este considerat precum sângele unui organism, curgerea lui înspre și dinspre afaceri putând indica corectitudinea deciziilor luate de management. 

În articolul de mai jos veți descoperi ce înseamnă fluxul de numerar (cash-flow), de câte tipuri este și cum poate fi calculat într-un mod facil și corect. În plus, veți consulta o listă cu principalii factori care influențează pozitiv sau negativ fluxul de numerar, precum și cum poate fi realizată analiza acestui indicator în vederea luării unor decizii care să-l îmbunătățească. 

Cuprins:

1. Fluxul de numerar - definiție și de câte feluri poate fi?

1.1. Ce este cash flow? Câte tipuri sau forme de flux de numerar există? 

1.2. Cum se calculează cash flow-ul sau fluxul de numerar? 

2. Factorii care influențează fluxul de numerar

2.1. Vânzările și încasările ca parte a cash flow-ului

2.2. Cheltuielile și plățile fluxului de numerar

3. Analiza cash flow-ului întreprinderii 

1. Fluxul de numerar - definiție și de câte feluri poate fi?

Termenul de cash flow a apărut în limbajul de afaceri anglo-saxon, dezvoltat în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii și este definit ca fiind mișcarea banilor într-o afacere sau entitate financiară (flow = curgere). Indicatorul reflectă simultan intrările și ieșirile de numerar dintr-o anumită perioadă de timp. 

Importanța acestui concept vine din valoarea lui de a indica și a face posibilă evaluarea sănătății financiare a unui business. Pe baza rezultatelor obținute și a analizei detaliate, fluxul de numerar poate indica în ce direcție trebuie să se îndrepte compania pentru a fi gestionată în mod adecvat. 

1.1. Ce este cash flow? Câte tipuri sau forme de flux de numerar există?

Fluxul de numerar include mai multe operațiuni și poate fi privit dintr-o perspectivă holistică, atunci când se iau în calcul toate intrările și ieșirile de numerar. Deși acest model poate fi util, oferind o serie de răspunsuri limitate, mai valoroasă este luarea în considerare a anumitor părți ale business-ului, fiecare dintre ele analizate în mod independent. În acest fel se pot obține detalii extrem de utile, ce ușurează decizia conducerii. 

Literatura de specialitate menționează existența a trei forme de fluxuri de numerar:

  • Fluxul de numerar operațional se obține prin calcularea mișcărilor de numerar (intrări și ieșiri) ce sunt generate în urma desfășurării activităților de bază ale afacerii. Indicatorul cuprinde încasări rezultate din vânzări și din creanțe colectate de la clienți și plăți către furnizori, salariile angajaților și alte cheltuieli operaționale ce apar în urma activității de zi cu zi. Cash-flow-ul operațional are o importanță deosebită, pentru că indică prin valoarea rezultată existența fondurilor suficiente desfășurării activității obișnuite;
  • Fluxul de numerar investițional reflectă mișcările de numerar implicate în activitățile de investiții pe termen lung. Sumele provin, astfel, din încasările din vânzarea activelor, acțiunilor sau din alte investiții financiare. Ieșirile rezultă în urma achiziției unor active și a investițiilor necesare pentru extinderea afacerii. Această formă de cash flow se diferențiază de cea operațională prin durata mai lungă de amortizare a investițiilor;
  • Fluxul de numerar financiar este cel care are la bază mișcarea numerarului în legătură cu finanțarea afacerii. În această categorie pot fi amintite împrumuturile și emiterea de acțiuni ca intrări de numerar și rambursarea împrumuturilor, plata dividendelor și răscumpărarea de acțiuni ca ieșiri de numerar.

1.2. Cum se calculează cash flow-ul sau fluxul de numerar?

Studiile de specialitate indică celor interesați cum se calculeaza cash-flow-ul sau fluxul de numerar. Formula generală este relativ simplă. Din punct de vedere matematic se va face un calcul al diferenței dintre intrările și ieșirile nete de numerar dintr-o anumită perioadă, ce poate varia în funcție de dorința managerului întreprinderii în cauză (lunar, semestrial, anual).  

Formula poate fi utilizată în mod general pentru toate intrările și ieșirile sau în mod particular pentru fiecare categorie. Astfel, pentru calcularea fluxului de numerar operațional, din totalul încasărilor operaționale nete se vor scădea plățile nete operaționale. Aceeași metodă de calcul se aplică și pentru fluxul de numerar investițional și pentru cel financiar. 

Rezultatele obținute, indiferent de partea analizată pot fi pozitive, când intrările sunt mai mari decât ieșirile, neutre, când rezultatul este zero și negative, când cheltuielile sunt mai mari decât intrările. Prima variantă este cea dorită, a doua indicând o situație de echilibru, dar care trebuie dusă spre profit, iar a treia arată o problemă ce trebuie abordată în mod corespunzător. 

2. Factorii care influențează fluxul de numerar

Valoarea fluxului de numerar poate fi influențată într-o direcție pozitivă sau negativă de către mai mulți factori ce trebuie luați în considerare. Elementul este obligatoriu, pentru că o firmă trebuie să aibă întotdeauna suficient numerar pentru a-și desfășura activitățile obișnuite, la care să se adauge și fonduri pentru investiții și dezvoltarea afacerii. 

Printre factorii care influențează fluxul de numerar se numără: 

  • vânzările și încasările;
  • cheltuielile și plățile;
  • gestionarea stocurilor;
  • investiții în active și echipamente;
  • împrumuturi și rambursări;
  • plata impozitelor și taxelor. 

2.1. Vânzările și încasările ca parte a cash flow-ului

Volumul și tipul vânzărilor influențează în mod direct fluxul de numerar al unei afaceri. În funcție de numărul de bunuri sau servicii ce sunt achiziționate de clienți, cash flow-ul poate varia cu procente însemnate. Nivelul vânzărilor depinde de trei elemente principale:

  • Politicile de preț pot influența cererea și volumul vânzărilor. Există modalități de stimulare a vânzărilor pe termen scurt, cum ar fi reducerile sau ofertele promoționale, însă fluxul de numerar nu reflectă întotdeauna pe moment situația, deoarece plățile nu sunt încasate mereu la termen;
  • Ciclicitatea afacerilor este observabilă în anumite industrii unde volumul vânzărilor este în concordanță cu perioada din an. De exemplu, unitățile hoteliere de la mare au încasări mai mari în timpul sezonului estival, iar firmele care vând bijuterii fac cele mai multe vânzări în timpul sărbătorilor;
  • Durata ciclului de vânzare este reprezentată de perioada dintre emiterea unei facturi și încasarea plății pe aceasta. Perioada poate varia de la firmă la firmă din motive diverse. 

2.2. Cheltuielile și plățile fluxului de numerar

Cheltuielile și plățile fluxului de numerar sunt reprezentate de toate costurile ce apar în timpul desfășurării activităților firmei. Pot exista cheltuieli operaționale, ce cuprind achizițiile materiilor prime, închirierea spațiilor de producție, plata utilităților, plata salariilor și costurile de marketing. Această categorie de costuri este cea mai susceptibilă pentru realizarea unui program de control al cheltuielilor, putându-se atinge un flux de numerar pozitiv. 

În afara lor există cheltuielile de capital, ce trebuie planificate atent, în aliniere cu obiectivele afacerii, pentru a se evita investițiile nepotrivite sau excesive ce ar putea să determine un flux de numerar negativ. De asemenea, politicile de plată către furnizori pot afecta fluxul de numerar, fiind necesară o gestionare corectă și eficientă a relațiilor cu aceștia. 

3. Analiza cash flow-ului întreprinderii

Analiza fluxului de numerar reprezintă o bună oportunitate de identificare a unor metode eficiente de creștere a profitului și de înțelegere a sănătății financiare a afacerii. Cu ajutorul datelor obținute se pot identifica tendințele de pe piață și se pot lua decizii strategice corecte. 

Un astfel de demers poate fi destul de greu de realizat, în special de către oamenii de afaceri care nu au studii economice. În acest caz, soluția ideală este apelarea la firme de consultanță în afaceri ce pot stabili cu exactitate, prin aplicarea unor metode de calcul corecte, care este situația fluxului de numerar la un anumit moment dat. 

O astfel de analiză se execută prin parcurgerea următorilor pași:

  • Colectarea datelor se face prin surprinderea informațiilor relevante în legătură cu toate intrările și ieșirile de numerar din activitățile operaționale de investiții și de finanțare;
  • Datele colectate sunt folosite pentru calcularea fluxului de numerar, fie pentru întreaga activitate, fie pentru o anumită componentă (operațională, financiară, investițională);
  • Rezultatele obținute, fie pozitive, fie negative, sunt utilizate pentru identificarea unor tendințe și pentru stabilirea evoluției acestora. În acest mod se poate identifica în ce fel a evoluat fluxul de numerar. Dacă acesta este în creștere față de etapele anterioare, se poate trage concluzia că managementul a acționat corect, în special în cazul în care creșterea a fost una semnificativă. Stabilitatea și, mai ales, scăderea trebuie să reprezinte semnale de alarmă și să încurajeze managementul să caute soluții eficiente;
  • Rezultatele ajută și la identificarea surplusului sau a deficitului. Cele două indicatoare arată gradul de profitabilitate al companiei și indică direcția ce va fi urmată în continuare. Dacă este identificat un flux de numerar negativ, atunci înseamnă că afacerea pierde bani, pentru că cheltuie mai mult decât câștigă. Situația poate fi rezolvată, fie prin obținerea unor surse suplimentare de finanțare, fie prin managementul cheltuielilor;
  • Analiza propriu-zisă a cash flow-ului ajută la identificarea problemelor și a oportunităților. De asemenea, analiza este de folos pentru identificarea factorilor interni și externi, ce afectează fluxul de numerar (politici de credit, plățile către furnizori, situația stocurilor, volumul de vânzări etc.).

Principala funcție a analizei fluxului de numerar este dată de posibilitatea elaborării unor strategii care să îmbunătățească cash flow-ul. Consultanța financiară este oportună, pentru că angajații firmelor de acest gen au experiență și au la dispoziție cele mai noi unelte și metode pe care le pot aplica, atât în cazul în care se identifica un flux de numerar pozitiv, cât și dacă acesta este negativ. În primul caz se pot observa factorii care au dus la un volum de încasări superior față de cel al cheltuielilor, iar în al doilea caz se pot stabili acele elemente ce afectează șansele de profit. 

Printre strategiile care pot fi aplicate în majoritatea cazurilor în vederea îmbunătățirii fluxului de numerar și, implicit, a profitului obținut se numără:

  • Aplicarea unor politici de credit și colectare eficiente. Astfel, trebuie pus la punct un demers în urma căruia înțelegerile dintre firmă și clienți să garanteze plățile la timp și să elimine riscul unor întârzieri sau chiar a unor refuzuri de plată. Pentru a se atinge acest scop este necesară o monitorizare atentă a soldurilor clienților și aplicarea unor tehnici care să accelereze încasările (acordarea unor reduceri pentru plățile prompte, apelarea la sistemele de plată online, care sunt mai rapide și mai sigure, realizarea unor acorduri de plată treptată, pe bază de avans și plăți succesive, urmărirea și monitorizarea creanțelor, negocierea cu clienții și colaborarea cu instituțiile financiare);
  • Gestionarea corectă a stocurilor este esențială pentru obținerea unui flux de numerar pozitiv. Ideal ar fi ca mărfurile din depozit să stea cât mai puțin pentru a nu genera costuri suplimentare. Logistica a dezvoltat în acest sens numeroase tehnici și tehnologii care permit reducerea perioadelor de staționare în depozit la minim. În acest fel capitalul blocat poate fi eliberat și introdus în ciclul economic pentru a produce profit;
  • Negocierea unor termene de plată avantajoase cu furnizorii permite obținerea unor extensii ale plăților și a unui flux de numerar pozitiv;
  • Gestionarea cheltuielilor operaționale oferă posibilitatea identificării cheltuielilor inutile sau excesive. Exemple în acest sens sunt înlocuirea tehnologiilor depășite moral și fizic cu unele noi mult mai eficiente, apelarea la resurse de energie regenerabile, precum panourile fotovoltaice și externalizarea unor servicii, precum cele de contabilitate, HR și salarizare;
  • Planificarea investițiilor trebuie făcută doar după analiza rentabilității fiecărui demers. În acest fel se va identifica potențialul de profit și se va alege cu prioritate acea investiție care merită cel mai mult;
  • Diversificarea veniturilor permite creșterea încasărilor prin oferirea către clienți a unor servicii sau produse noi;
  • Finanțarea suplimentară poate reprezenta o soluție atunci când sunt necesari bani în plus pentru desfășurarea unor activități profitabile;
  • Monitorizarea constantă a fluxului de numerar și analiza acestuia de către persoane cu experiență, ce știu să identifice riscurile și oportunitățile.

În concluzie, analiza fluxului de numerar realizată în mod corect și de către persoane experimentate reprezintă o metodă ideală de identificare a stării de sănătate a afacerii și, în același timp, de stabilire a unor strategii ce maximizează șansele de succes și de profit. 

 *Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.