Webinar - Pillar 2 GloBE: Perspective regionale

Implementarea impozitului minim global de 15% (Pilonul 2 GloBE) este considerată una dintre cele mai importante modificări ale legislației fiscale internaționale din ultimele decenii. În 2024, noile norme vor deveni o realitate în țările UE și vor crea o serie de provocări pentru contribuabilii aflați în sfera de aplicare.

Avem plăcerea de a vă invita la un webinar regional, axat pe Europa Centrală și de Est, dedicat aplicării Directivei UE privind impozitul minim (Pilonul 2). Vom aborda aspectele cheie și cerințele viitoare pentru grupurile multinaționale care operează în regiune și vom evalua modul în care soluția Mazars poate ajuta clienții să navigheze prin această călătorie.

21 februarie, 11:00 ora locală a României

Experții noștri fiscali regionali vor prezenta în principal noutățile cu privire la Pilonul 2 în Austria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria și România.

Înregistrați-vă acum

Pe agendă:

  • Prezentare generală și domeniul de aplicare a cotei efective de impozitare aplicate 
  • Prezentarea principalelor concepte: ETR, IIR, UTPR și QDMTT
  • Prezentare generală a țărilor: stadiul implementării, particularitățile normelor locale în comparație cu directiva UE, aplicarea normelor de "safe harbour”
  • Noțiuni introductive privind aplicația Mazars dedicată Pilonului 2. O soluție pragmatică în patru etape, concepută pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră, care identifică rapid acțiunile necesare în ceea ce privește conformitatea dumneavoastră cu reglementările GloBE.
  • Sesiune de întrebări și răspunsuri

Contextul directivei UE

Directiva UE 2022/2523 stabilește norme pentru implementarea unui nivel minim global de impozitare pentru marile grupuri multinaționale și pentru grupurile naționale de mari dimensiuni care își desfășoară activitatea în UE (Pilonul 2). Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost sfârșitul anului 2023, astfel încât, în cadrul webinarului nostru, vom analiza progresele și situația țărilor din regiune.

Grupurile multinațional sau grupurile naționale de mari dimensiuni situate într-un stat membru al UE, cu venituri anuale care depășesc 750 de milioane de euro în ultimii doi dintre cei patru ani fiscali, imediat precedenți anului de raportare, sunt supuși obligațiilor din Pilonul 2.

Directiva prevede un mecanism bazat pe trei reguli model interdependente, denumite în mod obișnuit "Global anti-Base Erosion" (GloBE), conform căruia ar trebui să se perceapă un impozit suplimentar în cazurile în care cota efectivă de impozitare aplicată (ETR) a unui grup multinațional într-o anumită jurisdicție este mai mică decât rata minimă de impozitare (MTR) de 15%.