Liderii C-suite sunt optimiști și în acest an, însă subliniază necesitatea unor reglementări mai stricte

8 martie 2024
Liderii C-suite sunt optimiști și în acest an, însă subliniază necesitatea unor reglementări mai stricte și a unei atenții sporite asupra aspectelor etice

Mazars, firma internațională de audit şi consultanță în afaceri, publică astăzi studiul „Building global ambition: C-suite barometer outlook 2024”. Conform barometrului Mazars, liderii din top management (C-suite) sunt mai optimiști și mai încrezători ca niciodată. Mediul de afaceri privește cu încredere spre un viitor pozitiv, iar liderii se pregătesc să își dezvolte afacerile prin implementarea unor strategii ambițioase de creștere.

  • Optimismul atinge un nivel record - 89% creștere a veniturilor față de anul precedent, iar 94% dintre lideri se așteaptă la o creștere economică în 2024, cu opt puncte procentuale mai mult decât anul trecut.
  • Factorii economici, inclusiv inflația și costurile de trai ridicate (37%), precum și prețurile și/sau penuria de energie (33%), reprezintă două dintre principalele trei tendințe externe care se așteaptă să aibă cel mai mare impact asupra companiilor. De asemenea, apariția unor tehnologii noi (33%) este văzută ca având o influență majoră, companiile fiind încrezătoare că sunt pregătite pentru a le adopta.
  • Proporția companiilor care își sporesc investițiile, calculată ca medie pe toate activitățile comerciale, a crescut la 66% (cu 3 puncte procentuale față de anul precedent), iar 44% dintre companii sunt „foarte încrezătoare” că pot gestiona tendințele externe, în creștere cu 6 puncte procentuale față de 2023.
  • Pentru al doilea an consecutiv, transformarea IT/tehnologică a companiei reprezintă principala prioritate strategică a liderilor. Însă, trei sferturi dintre cei care utilizează deja inteligența artificială generativă în organizația lor sunt preocupați de aspectele etice, iar 95% consideră că este nevoie de mai multe indicații și recomandări din partea autorităților de reglementare.
  • Expansiunea internațională a devenit mai importantă pentru lideri, avansând pe locul doi de pe locul cinci, alături de strategiile noi sau revizuite de sustenabilitate și de gestionare a resurselor umane. Pe primul loc se află în continuare transformarea tehnologică, fiind principala prioritate strategică a liderilor în următorii trei-cinci ani (35%).
  • Observăm o implicare sporită a liderilor în sustenabilitate, cu un număr tot mai mare de companii care își raportează impactul și își alocă bugete specifice pentru raportarea ESG. Cu toate acestea, peste o treime dintre lideri (37%) declară că le lipsește expertiza internă în ceea ce privește datele și raportarea privind drepturile omului, o creștere cu 10 puncte procentuale față de anul precedent.
  • 83% dintre liderii C-suite din România au o perspectivă pozitivă pentru viitor (17% sunt foarte optimiști, 39% sunt optimiști, iar 27% sunt ușor optimiști).
  • Creșterea organică (39%) râmâne cea mai importantă sursă de creștere pentru liderii români, alături de activitatea de M&A și alianțele strategice/joint ventures cu terți (fiecare 22%).

În fiecare an, Mazars colectează opiniile directorilor executivi din întreaga lume. Acest barometru oferă o imagine de ansamblu asupra tendințelor pieței și transformărilor anticipate în mediul de afaceri. De asemenea, analizează prioritățile strategice ale liderilor C-suite, precum și provocările și oportunitățile care influențează creșterea, oferind analize detaliate menite să faciliteze pregătirea pentru viitor.

Transformarea în lumea digitală

Transformarea IT/tehnologică a companiei continuă să fie una dintre principalele priorități ale liderilor de afaceri, o treime dintre aceștia (32%) declarând că reprezintă o prioritate strategică.

Noile tehnologii sunt așteptate să aibă un impact semnificativ asupra afacerilor, însă majoritatea liderilor din top management (87%) sunt convinși că afacerile lor sunt pregătite. În ceea ce privește reglementarea noilor tehnologii, 95% dintre lideri consideră că este esențial să se introducă mai multe reglementări la nivel național sau internațional pentru controlul inteligenței artificiale generative (IA generativă).

Totuși, această cerere pentru mai multă reglementare și control nu a afectat interesul liderilor, 85% dintre ei susținând că IA generativă va avea un impact asupra organizației lor, trei sferturi deja folosind-o intern și/sau pentru produse/servicii. Trei sferturi dintre cei care utilizează deja IA exprimă preocupări etice cu privire la această tehnologie. Jumătate dintre lideri se așteaptă ca IA generativă să înlocuiască anumite locuri de muncă în organizația lor, iar 57% dintre aceștia afirmă că acest lucru s-a întâmplat deja sau se va întâmpla în cursul acestui an.

Expansiunea internațională, o prioritate strategică

Pentru prima dată, expansiunea internațională a intrat în top trei priorități strategice, fiind menționată de un sfert dintre liderii C-suite. Creșterea organică este văzută ca un motor important al expansiunii în 2024, fiind preconizată de 53% dintre aceștia.

Principalele destinații indicate pentru expansiunea internațională sunt China, Germania și SUA, Franța și Regatul Unit rămânând opțiuni importante. Canada și Brazilia intră și ele în topul destinațiilor de expansiune pentru companii în 2024. 

Angajamente mai mari față de sustenabilitate

Valul așteptărilor legate de sustenabilitate continuă să crească în lumea afacerilor. Aproape trei sferturi (71%) dintre organizații realizează un raport de sustenabilitate, iar un număr tot mai mare integrează acest aspect în planificarea bugetară (72%) – cele mai mari valori înregistrate până în prezent pentru ambele aspecte în analiza anuală Mazars.

Colectarea și calitatea datelor rămân principalele provocări, dar înțelegerea reglementărilor este pe cale să le depășească, crescând de la 21% anul trecut la 31% anul acesta. Implementarea unor noi reglementări, precum Directiva Uniunii Europene privind raportarea corporativă de sustenabilitate, pare să aibă un impact semnificativ, iar provocarea de a înțelege reglementările este resimțită cel mai mult în Europa, de către 35% dintre executivi.

Domeniul raportării de sustenabilitate care se confruntă cu cele mai mari provocări în ceea ce privește colectarea și calitatea datelor este cel al drepturilor omului. De asemenea, este clar că numărul liderilor care recunosc că le lipsește expertiza internă în domeniul drepturilor omului este în creștere – de la 27% la 37% anul acesta.

Noile tendințe în atragerea talentelor

Competiția pe piața forței de muncă este acerbă. Aproape jumătate dintre liderii C-suite recunosc că recrutarea inițială este o provocare, 44% declarând că se confruntă cu dificultăți în a angaja personal calificat, iar 30% consideră că recrutarea la nivel de management executiv este cea mai mare provocare. Ca un potențial risc pentru formarea viitoarei generații de lideri C-suite, executivii prioritizează strategii noi sau revizuite. La nivel global, tot mai mulți consideră că oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt esențiale pentru a atrage cele mai bune talente, contribuind la creșterea pe termen lung a afacerii.

Peste 83% dintre liderii C-suite din România au o perspectivă pozitivă de creștere în 2024

În ultimii ani, elaborarea agendei potrivite a fost cu siguranță o provocare pentru liderii C-suite, având în vedere perturbările cu care s-au confruntat. Cu toate acestea, au dat dovadă de forță și reziliență, conducându-și echipele cu succes prin perioade dificile.

Studiul nostru precedent a arătat faptul că liderii C-suite din România erau optimiști în ceea ce privește viitorul afacerilor lor, sentiment care rămâne ferm și neclintit și în acest an, peste 83% dintre ei având o perspectivă pozitivă pentru viitor (17% sunt foarte optimiști, 39% sunt optimiști, iar 27% sunt ușor optimiști).

Întrebați care vor fi cele mai importante surse de creștere în 2024, liderii C-suite din România au menționat creșterea organică (39%), activitatea de M&A și alianțele strategice/joint ventures cu terți (fiecare 22%). Dino a adăugat: „Creșterea organică și-a menținut poziția de top de anul trecut, demonstrând că liderii C-suite rămân angajați să își dezvolte capacitățile interne și să stimuleze o dezvoltare sustenabilă în cadrul companiilor lor.”

Cu toate că România este recunoscută drept un hub al progreselor tehnologice, directorii executivi acordă cea mai mare prioritate expansiunii internaționale (39%), urmată de implementarea strategiilor noi sau revizuite de atragere/retenție a talentelor (33%). La nivel global, expansiunea internațională a ocupat locul doi, transformările tehnologice rămânând principala prioritate.

Chiar dacă sunt optimiști în privința viitorului, directorii executivi își mențin o perspectivă realistă, analizând cu atenție tendințele care vor influența cel mai mult afacerile lor în 2024. Printre aceste aspecte se numără tensiunile geopolitice, turbulențele sociale din țările în care își desfășoară activitatea, precum și fluctuațiile prețurilor la energie.

 

###

Despre studiu 

Studiul C-suite barometer outlook 2024: building global ambition analizează opiniile, provocările și prioritățile strategice ale liderilor C-suite din întreaga lume, definiți ca executivi din organizații cu scop lucrativ, având venituri anuale de peste 1 milion de dolari. Cercetarea independentă de opinie a fost realizată la sfârșitul anului 2023, intervievând aproximativ 800 de executivi din peste 30 de țări. Respondenții au provenit din Australia, Austria, Botswana, Brazilia, Canada, Chile, China, Côte d'Ivoire, Egipt, Franța, Germania, Hong Kong, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Maroc, Mozambic, Olanda, Nigeria, Polonia, Qatar, România, Slovacia, Africa de Sud, Spania, Singapore, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Despre Mazars

Mazars este un parteneriat internațional integrat, specializat în audit, contabilitate, consultanță, servicii fiscale și juridice*. Cu filiale în peste 100 de țări și teritorii din întreaga lume, ne folosim de cunoștințele de specialitate a peste 50.000 de profesioniști – 33,000+ în cadrul parteneriatului integrat Mazars și 17,000+ în cadrul Mazars North America Alliance - pentru a sprijini clienți de toate dimensiunile în fiecare etapă a dezvoltării lor.

*acolo unde permite legislația națională aplicabilă.

http://www.mazars.comhttp://www.linkedin.com/company/mazarshttps://twitter.com/mazarsgroup

Despre Mazars în România

În România, Mazars are o experiență de peste 29 de ani în audit, consultanță fiscală și financiară, externalizare și sustenabilitate. Puterea noastră constă în oamenii cu care lucrăm – echipa locală cuprinde peste 370 de profesioniști.

https://www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/company/mazars-in-romania