Ghid practic de sustenabilitate pentru consilii de administrație și echipe de conducere

Așteptările societății pătrund din ce în ce mai adânc în sfera guvernării corporative iar companiile se văd nevoite să își îmbunătățească modelele de afaceri pentru a permite generarea de valoare durabilă, benefică nu numai pentru acționari, ci și pentru părțile interne și externe interesate și chiar pentru întreaga societate.

Pentru a veni în sprijinul afacerilor, ecoDa și Mazars și-au unit forțele și au creat acest ghid practic cu scopul de a ajuta membrii consiliilor de administrație și echipele de conducere să parcurgă procesul lor de sustenabilitate și să obțină un succes durabil. De la motivul pentru care liderii ar trebui să se dedice promovării unei culturi de sustenabilitate, la cum să faci primii pași cu determinare, acest ghid oferă o gamă largă de perspective cu privire la aspectele care merită luate în considerare și la problemele care trebuie discutate.

Utilizând o abordare practică, acest ghid pune accentul pe importanța existenței unei conduceri și a unei direcții în eforturile de sustenabilitate și creșterea responsabilităților legale și de reglementare cu care se confruntă directorii în acest domeniu. Ghidul este destinat consiliilor companiilor cotate la bursă sau private, inclusiv cele conduse de antreprenori sau afacerile de familie.

”Considerențele ESG devin o problemă cotidiană atât pentru echipele de conducere cât și pentru consiliile de administrație. Primul pas este angajamentul; cu toate acestea, structurarea modului de abordare a sustenabilității, ca afacere, este esențială pentru atingerea obiectivelor.”

Leena Linnainmaa, director general ecoDa

Cei șapte factori de succes cruciali pentru sustenabilitatea consiliului de administrație și a echipei de conducere

În primul rând, ghidul vă oferă perspective cu privire la motivul pentru care directorii și echipele de conducere ar trebui să acorde prioritate maximă sustenabilității și enumeră șapte factori de succes cruciali pe care ar trebui să vă concentrați în conturarea viitorului:

  • Tonul și inițiativa pleacă de sus
  • Urmărirea obiectivelor
  • Orientare către stakeholders
  • Cultură puternică a sustenabilității la nivelul întregii organizații
  • Sustenabilitatea adânc înrădăcinată în companie
  • Abordare de învățare
  • Raportare transparentă

Aspecte cheie și pași practici de parcurs pentru a soluționa problema sustenabilității

Cea de-a doua secțiune vă pune la dispoziție o serie de întrebări concepute pentru a le permite directorilor și echipelor de conducere să identifice domeniile care necesită mai multă atenție, iar secțiunea finală oferă un instrument util pentru determinarea stadiului în care se află o companie în prezent, în raport cu procesul de sustenabilitate.
Parcurgând acest ghid practic, consiliile de administrație și echipele de conducere vor identifica schimbările cu impact major cărora le pot acorda prioritate pentru a crea un plan clar de acțiune, personalizat pentru afacerea acestora.

”Afacerile care includ pe ordinea de zi a consiliilor lor și sustenabilitatea ca factor esențial pentru succes vor fi cele care vor prospera pe viitor. Nu e vorba de conformare sau reglementare, ci de o oportunitate de a genera valoare pe termen lung pentru toate părțile interesate ale companiei. Indiferent dacă o afacere nu știe încă de unde să înceapă, sau dacă a pornit deja călătoria în domeniul sustenabilității, ghidul nostru oferă asistență practică, tangibilă pentru obținerea succesului în materie de sustenabilitate a afacerii.”

Gareth Jones, partener și coordonator global al Privately Owned Business Mazars

Descarcă ghidul mai jos și află mai multe despre oportunitățile pe care sustenabilitatea le poate aduce afacerii tale. 

Document

A practical guide for boards leadership teams on sustainability.pdf