Raportul sondajului Board Transformation: Leadership in transition - adapting to a post-pandemic reality

De-a lungul ultimelor 18 luni, multe organizații s-au confruntat cu unele dintre cele mai complexe probleme din ultima vreme, accelerând procesul de transformare în timp ce s-au adaptat la noua realitate. Dar oare țin și consiliile de administrație pasul cu această transformare? Sunt oare pregătite să țină piept problemelor de natură operațională, strategică, tehnologică, financiară și ESG? Cum va influența acest nou mediu prioritățile acestor consilii? Are board-ul abilitățile necesare pentru a face față unor astfel de provocări? Mazars, în colaborare cu Board Agenda și Henley Business School, a analizat experiența board-urilor, iar rezultatele sunt edificatoare.

Rezultatele pe care le-am obținut ne arată o comunitate executivă care întâmpină schimbarea, sporindu-și interesul față de problemele angajaților, concentrându-se pe reziliența pe termen lung a organizației și acordând atenție în mod egal atât gestionării riscurilor, cât și oportunităților de digitalizare.

Stilul și cultura executivă au trecut în prim-plan, iar un număr mare de participanți au recunoscut nevoia de transformare și evaluare a competențelor. Aceștia au demonstrat agilitate și abilitatea de a se transforma cu rapiditate și datorită telemuncii, la fel ca restul forței de muncă, dar și observând felul în care familiile lor se confruntau cu propriile lor probleme pe plan profesional.

La studiu au participat 270 de lideri seniori de afaceri, inclusiv președinți ai consiliilor de administrație, directori executivi, directori financiari, directori operaționali, directori de risc, directori executivi și neexecutivi și secretari – dintr-o gamă largă de industrii, de pe tot globul.

Constatări cheie

  • Opt din 10 board-uri (82%) își consolidează politicile ce vizează bunăstarea angajaților, consecință directă a pandemiei.
  • Aproximativ două treimi (63%) declară că reacțiile la interacțiunea acestora cu angajații s-au îmbunătățit de la începutul pandemiei.
  • Peste jumătate (56%) dintre consilii au realizat modificări substanțiale ale structurii sau funcționării afacerii, iar aproximativ trei sferturi și-au sporit reziliența pe termen lung.
  • Gestionarea riscurilor și reziliența sunt prioritare pe ordinea de zi, împreună cu digitalizarea.
  • În jur de 77% dintre participanți sunt de părere că organismele lor executive au avut agilitatea necesară pentru a naviga noile priorități, deși aproape jumătate (48%) susțin că este nevoie de o evaluare a competențelor membrilor de board.
  • 43% sunt în favoarea schimbării stilului de conducere.
  • Două treimi (66%) spun că relația dintre board și conducerea superioară s-a îmbunătățit.
  • 47% sunt de părere că angajamentul investitorilor s-a îmbunătățit.
  • 58% susțin că este nevoie să se pună un accent mai mare pe ESG
  • Jumătate (50%) confirmă că efectuează modificări cu privire la lichidități, credite și capital pe termen lung.

„Afacerile au fost forțate să se transforme cu o viteză fără precedent din cauza pandemiei. Este posibil ca unele transformări să fi fost anticipate de mult timp și doar accelerate, în timp ce altele au fost neașteptate. Dar toate au fost perturbatoare, atât într-un mod pozitiv, cât și într-un mod negativ. O tendință care este evidențiată în rezultatele studiului nostru și care a afectat și afacerile locale este aprecierea tot mai mare a nevoilor în evoluție ale organizației și ale oamenilor săi. Liderii ar trebui să se gândească acum la cum să consolideze în continuare motivația angajaților pentru a beneficia la maximum de noile moduri de lucru. Impactul pozitiv pe care prioritizarea problemelor de mediu și sociale îl poate avea asupra unei organizații este, de asemenea, un aspect cheie care trebuie luat în considerare de afaceri și de consiliile lor. Identificarea strategiei potrivite pentru a transforma semnificativ și a crește ritmul schimbărilor în organizație, aducând în același timp o contribuție pozitivă la societate și mediu, va oferi afacerilor reziliența necesară pentru a-și continua dezvoltarea.”, 

Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services and Advisory Leader, Mazars Romania.

Document

Board Transformation 2021 | Leadership in transition