Salariu net vs brut - reguli de calcul și principii de aplicare

Fiecare angajat din România se lovește de-a lungul activității sale de mai mulți termeni fundamentali, printre care se remarcă cei de salariu brut și salariu net. Aceste două elemente au o influență semnificativă asupra veniturilor individuale, fiind astfel obligatorie înțelegerea conceptelor de bază cu privire la ce reprezintă acestea și la modalitățile de calcul ce pot fi aplicate. Prin cunoașterea unor informații utile, angajații vor putea să înțeleagă mai ușor și mai corect modul în care este recompensată munca lor și ce taxe și impozite le sunt oprite lunar de către instituțiile statului român.

Data publicării 05.03.2024

În articolul de mai jos persoanele interesate vor descoperi informații utile cu privire la salariul net și salariul brut. Astfel, se va înțelege care este diferența dintre salariul brut și salariul net și care sunt regulile de calcul ale celor două recompense financiare, obținute lunar în urma unei munci depuse la un angajator. Pentru o mai bună observare a acestor elemente se va putea consulta un exemplu concret de calcul al salariului brut și a celui net pe care îl are un angajat român. 

Cuprins:

1. Salariu net vs salariu brut - informații generale

1.1. Ce înseamnă salariu brut și net?

1.2. Salariul brut și net - care sunt diferențele dintre ele?

2. Calculul salariului net din brut

2.1. Salariu brut vs net - reguli de calcul pentru salariul brut

2.2. Salariul net vs brut - reguli de calcul pentru salariul net

3. Salariu net și brut - exemplu de calcul

1. Salariu net vs salariu brut - informații generale

Munca depusă de un angajat, fie lucrător la o companie de stat, fie la una privată, este recompensată conform legislației din România în mod lunar prin plata unei sume variabile, cunoscută sub numele de salariu. Acest model este utilizat de mii de ani ca metodă de încurajare a muncii și de oferire a posibilității întreținerii unei familii în urma activității depuse. 

Salariul modern este un concept complex care are rolul de a realiza un echilibru între finanțele individuale ale angajaților și cele ale statului român, care obține o parte din veniturile sale prin impozitarea pe muncă. Pentru transpunerea în practică a acestui principiu sunt folosite două tipuri de salarii, cel brut și cel net. Ambele variante trebuie să fie cunoscute atât de către angajați, cât și de angajatori, pentru a nu apărea neînțelegeri din cauza diferențelor dintre sumele promise la interviul de angajare și cele încasate efectiv la sfârșitul fiecărei luni. 

1.1. Ce înseamnă salariu brut și net?

Remunerația angajatului poate fi calculată în două modalități diferite, și anume salariul brut și salariul net. Aceste concepte nu sunt îndeajuns cunoscute de către toți lucrătorii, din această cauză existând posibilitatea unor neînțelegeri greu de rezolvat. Pentru a nu apărea situații de acest gen este utilă o scurtă definire a celor două concepte și a diferențelor dintre ele. 

Salariul brut este suma totală pe care un angajator o oferă lunar în schimbul muncii depuse de către un angajat. În acest salariu sunt incluse sumele convenite în contractul de muncă, adică toți banii, inclusiv taxele și contribuțiile obligatorii ce vor ajunge în conturile statului român. 

Practic, salariul brut cuprinde toate cheltuielile pe care le are un angajator pentru recompensarea muncii unui angajat. Totuși, nu trebuie înțeles faptul că întreaga sumă va ajunge la lucrător, căci în venitul total sunt incluse și taxele, impozitele și contribuțiile sociale datorate statului. 

Multe persoane nu acordă importanță acestui tip de salariu, dar specialiștii în economie recomandă ca suma să fie luată în considerare, pentru că poate ajuta în mai multe împrejurări:

  • În cele mai multe cazuri, la negocierile salariale, înainte de angajare, se ia în calcul salariul brut ca punct de plecare, la acesta putându-se adăuga prime, bonusuri sau alte beneficii utile;
  • Cunoașterea salariului brut ajută în evaluarea ofertelor multiple de angajare, putându-se face o diferențiere clară între beneficiile ce pot fi obținute în diferite locuri;
  • Prin cunoașterea salariului brut, angajații pot calcula cu ușurință ce sume sunt transferate către finanțele statului pentru susținerea unor domenii cum ar fi siguranța publică, educația, sănătatea, asistența socială, sprijinirea infrastructurii etc.

Salariul net, pe de altă parte, este acea sumă pe care angajatul o primește efectiv la sfârșitul fiecărei luni de muncă. În termeni populari, beneficiul este cunoscut sub numele de ”salariul în mână”, acesta rezultând din transformarea salariului brut în net. Pentru a se ajunge la acest rezultat, din sumele negociate ca plată sunt scăzute taxele, impozitele și alte contribuții prevăzute în legislația fiscală a statului român. Salariul net este partea directă a plății pe care o primește lucrătorul de la angajator, restul banilor mergând către diferite instituții ale statului pentru susținerea activităților diverse. 

1.2. Salariul brut și net - care sunt diferențele dintre ele?

Diferențele dintre salariul brut și net rezultă din legislația economică a statului român. Astfel, conform acesteia, în contractul individual de muncă este obligatoriu să fie precizat salariul brut, adică totalitatea sumelor pe care angajatorul le alocă lunar respectivului angajat. Din acest venit o parte variabilă revine statului român, iar ceea ce rămâne, adică suma efectivă luată de lucrător este salariul net. De aici rezultă principala diferență dintre salariul brut și cel net, acesta din urmă fiind format din banii efectivi încasați, la care se adaugă taxele, contribuțiile și impozitele plătite către stat. 

O altă diferență în comparația salariu brut vs salariu net este legată de valoarea acestora, salariul brut fiind întotdeauna mai mare decât cel net. În prezent, în funcție de nivelul de salarizare, din salariul brut convenit la semnarea contractului individual de muncă, aproximativ 40 la sută este oprit sub forma impozitului pe venit (10 la sută), a asigurărilor sociale de sănătate (10 la sută) și a contribuției la pensii (25 la sută). De precizat este faptul că aceste sume, deși sunt plătite de angajat, sunt calculate și reținute de angajator pentru a nu exista situații în care un anumit lucrător nu își plătește taxele legale. 

2. Calculul salariului net din brut

Regulile de calcul ale salariului brut și net din România rezultă din legislația fiscală și de asigurări sociale realizată de-a lungul timpului. Deși valorile absolute cunosc modificări de la o perioadă la alta, principiul aplicat este același, și anume că fiecare angajat susține din banii pe care îi încasează lunar (salariul brut) funcționarea unor servicii pe care le oferă statul român tuturor locuitorilor (plata pensiilor, a salariilor bugetarilor, dotarea spitalelor și școlilor etc.). 

După oprirea tuturor sumelor datorate lunar rezultă un venit pe care lucrătorul îl încasează efectiv, numit salariul net. Având în vedere aceste elemente, este imperativă cunoașterea unor informații generale despre salarizare, atât de către angajați, cât și de angajatori. 

2.1.Salariu brut vs net - reguli de calcul pentru salariul brut

Salariul brut al lucrătorilor din România este ușor de identificat, acesta fiind prevăzut cu claritate în contractul individual semnat la începerea unei relații de muncă. Pentru calcularea efectivă a salariul brut se aplică o formulă de calcul relativ simplă prin adăugarea mai multor elemente:

  • Salariul de bază este suma convenită la angajare, fiind și partea principală a salariului brut. Valoarea acestuia este variabilă, în funcție de munca depusă, de nivelul de calificare, de periculozitatea muncii sau de alte elemente negociate în fiecare caz în parte.
  • Al doilea element al salariului brut este reprezentat de diverse sporuri și adaosuri care se adaugă la salariul de bază. Aici pot fi amintite sporurile de noapte, cele de stres, orele suplimentare sau condiții speciale de muncă.
  • Al treilea element este cel al primelor oferite de angajator cu diferite ocazii, cum ar fi sărbători sau vacanțe. 
  • La calculul salariului brut se pot lua în considerare și alte beneficii, cum ar fi tichetele de masă sau tichetele cadou. 

2.2. Salariul net vs brut - reguli de calcul pentru salariul net

Pentru calcularea salariului net se aplică un alt set de reguli, deoarece aici este vorba atât despre elemente care micșorează suma rezultată, cât și de unele care pot reduce din datoriile către stat. Ideea de bază a calcului salariului net este luarea în considerare a salariului brut, din totalul căruia se scad anumite sume ce ajung în visteria statului român. Pentru calculul efectiv al salariului net se parcurge următoarea procedură:

  • Din salariul brut se scade impozitul pe venit care, în prezent, este de 10 la sută din totalul venitului. Această sumă poate fi redusă în cazul în care există anumite deduceri personale, ca de exemplu reducerea venitului pentru mamele care au un număr mai mare de copii sau pentru persoanele care obțin salariul minim pe economie. 
  • O altă contribuție care este dedusă din salariul brut este cea pentru susținerea sistemului sanitar, procentajul fiind, de asemenea, de 10 la sută din salariul brut.
  • Un procentaj semnificativ, care se scade din salariul brut, este cel cu privire la contribuțiile sociale obligatorii (pensii, șomaj), valoarea acestuia fiind de 25 la sută.

Calcularea efectivă a salariului net este destul de greu de realizat, deoarece există mai multe elemente care pot contribui în mod pozitiv sau negativ la valoarea acestuia. De aceea, persoanele care vor, fie din poziția de angajator, fie din cea de angajat, să aibă siguranța unui calcul corect pot apela la firme de consultanță în afaceri care oferă servicii de HR și salarizare, consultanță contabilă și servicii externalizate și servicii administrative de calitate. 

Cifra exactă poate fi dată doar în cazul salariului minim pe economie, unde taxele datorate sunt exacte, în acest caz pentru anul 2024 salariul minim brut fiind de 3300 lei, din acesta rezultând un salariu minim net de 2079 lei. 

3. Salariu net și brut - exemplu de calcul

Contextul actual al remunerației angajaților din România este unul destul de complex, mulți dintre lucrători neștiind ce înseamnă salariu brut sau salariu net, dacă salariul de bază este net sau brut sau de ce salariul încasat efectiv la sfârșit de lună este mai mic decât cel convenit la negocieri, la semnarea contractului pe perioadă nedeterminată sau a contractului pe perioada determinată la începutul relațiilor de muncă. 

Pentru o mai bună informare este indicată consultarea legislației muncii din România și a utilizării diverselor calculatoare de salariu net vs salariu brut puse la dispoziția celor interesați. 

Un alt element util în acest sens este reprezentat de consultarea unui exemplu concret al calculului salariului brut și net al unui lucrător care își desfășoară activitatea în România. Se pornește de la ideea că la negocierea salariului unui lucrător i se promite un salariu de bază de 5000 lei pe lună, la care se adaugă un spor de periculozitate de 10 la sută și tichete de masă în valoare de 300 lei lunar. Pentru stabilirea salariului brut, în acest caz, se realizează următorul calcul:

  • Salariul de bază în valoare de 5000 lei lunar;
  • Sporul de periculozitate de 10 la sută (adică 500 de lei pe lună);
  • Tichetele de masă (300 de lei pe lună). 

Conform acestor date rezultă un salariu brut efectiv de 5800 lei pe lună. În unele cazuri unii angajați nu-și dau seama că această valoare nu este cea efectiv încasată la sfârșitul unei luni de muncă și au surpriza neplăcută de a vedea pe fluturașul de salariu un venit mult mai mic. Chiar dacă pare o nedreptate, de fapt, acest lucru este legal, provenit din legislația fiscală a statului român, care are drept principiu de bază impozitarea pe muncă, adică reținerea din totalul sumelor câștigate a unor venituri destinate finanțelor de stat. 

Pentru calcularea salariului net se vor face următoarele deduceri din salariul brut:

  • Contribuția la sănătate în valoare de 10 la sută, adică tot 580 de lei pe lună;
  • Contribuția la asigurări sociale în procentaj de 25 la sută din salariul brut, adică 1450 de lei lunar; 
  • Impozitul pe venit care este de 10 la sută din suma rămasă după plata contribuțiilor,  adică 377 de lei pe lună

Calculul final conform acestor reguli se prezintă în felul următor: salariul brut (5800 lei) - impozitul pe venit (377 de lei) - contribuția la sănătate (580 lei) - contribuția la asigurări sociale (1450 lei). Mai exact, din cei 5800 lei negociați la început se scade o sumă totală de 2407 lei, rezultând un salariu net de 3393 lei. 

În concluzie, cunoașterea diferențelor dintre salariul brut și salariul net, precum și modalitatea de calcul a celor două variante este importantă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, în vederea evitării unor situații neplăcute.