Pragul de rentabilitate - factor ideal pentru analiza profitului

Analiza afacerilor are un rol deosebit în stabilirea corectă a strategiei ce trebuie să fie urmărită. Principalul indicator economic, profitul, arată „starea de sănătate” a business-ului.

Analiza modului în care acest profit este obținut, nivelul și perspectivele sale în viitor au o însemnătate importantă în vederea obținerii unei activități economice sănătoase, cu perspective stabile și cu câștiguri pentru toate părțile implicate. O componentă de care trebuie să se țină cont este atingerea pragului de rentabilitate, și anume a acelui moment în care costurile totale implicate în obținerea unui produs sau a unui serviciu sunt acoperite integral de profiturile obținute în urma vânzării respectivului bun sau serviciu. Analiza pragului de rentabilitate poate să dea indicații folositoare, în special pentru oamenii de afaceri începători, dar și pentru cei care au o experiență vastă în activitatea pe care o conduc. 

Data publicării: 2 februarie 2023.

În articolul de mai jos vei afla ce este pragul de rentabilitate, care sunt modalitățile de calcul ce pot fi utilizate pentru obținerea unor cifre corecte, consultând în acest sens un exemplu ușor de înțeles, chiar și de către persoanele cu experiență minimă în antreprenoriat. De asemenea, vei putea descoperi care este modalitatea de analizare a datelor ce rezultă din calculul pragului de rentabilitate și vei putea consulta câteva sfaturi ce vin ca soluții viabile pentru obținerea cât mai rapidă a momentului de break-even point.

 Cuprins:

1. Ce este pragul de rentabilitate 

1.1. Modalitatea de calcul al pragului de rentabilitate

1.2. Exemplu de calcul al pragului de rentabilitate al unui business

2. Cum se efectuează analiza pragului de rentabilitate

2.1. Etape pentru analiza corectă a pragului de rentabilitate

2.2. Rezultatele analizei pragului de rentabilitate

3. Soluții pentru atingerea pragului de rentabilitate

1. Ce este pragul de rentabilitate

Pragul de rentabilitate este un indicator economic ce trebuie luat în considerare de către noii antreprenori care și-au deschis recent o activitate economică și de managerii cu experiență, care intenționează să facă schimbări majore în modul în care conduc afacerea. Indicatorul pragului de rentabilitate, cunoscut în limbajul de specialitate și sub numele de break even point, este un indicator ce evidențiază raportul dintre costuri și încasări. 

Practic, prin luarea în considerare a celor două elemente rezultă un punct în timp, în care toate încasările ce rezultă din comercializarea unui bun sau a unui serviciu sunt egale într-o anumită perioadă de timp cu totalitatea costurilor folosite pentru realizarea respectivelor bunuri. Punctul pragului de rentabilitate este egal cu zero, concluzia fiind că activitatea economică se află într-un moment de echilibru, neînregistrându-se nici pierderi, dar nici profit. 

Descoperirea momentului în care se ajunge la această stare de echilibru are o importanță deosebită, pentru că se poate aplica o analiză care să permită luarea unor măsuri corecte, ce duc la maximizarea șanselor de profit. Aceste măsuri pot fi atât de tipul unora reparatorii, în momentul în care pragul nu este atins, cât și de tipul unor indicatori care evidențiază succesul și arată că afacerea este pe drumul cel bun. 

1.1. Modalitatea de calcul al pragului de rentabilitate

Calculul pragului de rentabilitate a unei firme este ușor de realizat, fiind implicată o matematică simplă. Cei interesați pot utiliza două procedee diferite, care oferă, însă, rezultate asemănătoare. Prima modalitatea este o formulă matematică, în care este necesar să se realizeze un raport între cifra de afaceri și nivelul total al cheltuielilor. Rezultatul împărțirii poate să fie zero, moment care indică pragul de rentabilitate, poate să fie negativ, ceea ce arată că în managerierea afacerii există probleme sau poate să fie pozitiv, ceea ce indică profit și, implicit, succes. 

În vederea realizării unui calcul exact se va ține cont de calcularea corectă a cifrei de afaceri a întreprinderii. Pentru a obține acest indicator se vor aduna toate cheltuielile fixe existente cu toate cheltuielile variabile. Pentru determinarea cheltuielilor fixe se vor aduna salariile întregului personal, inclusiv a contribuțiilor sociale plătite către stat, utilitățile de genul energiei electrice, apei calde, apei reci etc., chiria spațiului, taxele către stat, cheltuielile pentru contabilitate și promovare, amortizarea mijloacelor de producție și banii utilizați pentru vânzarea produselor, etc. Practic, aceste cheltuieli fixe sunt cele care sunt plătite lună de lună în volum asemănător. Costurile variabile sunt formate din acele plăți ce pot varia în timp, ca de exemplu întreținerea și reparația diverselor echipamente, procurarea materiei prime, salariile angajaților etc. 

A doua variantă este reprezentată de un procedeu grafic, exprimat sub forma unei diagrame pe care se plasează grafice ce prezintă costurile variabile și fixe și cele care exprimă totalul veniturilor din vânzări. La un moment dat aceste linii se intersectează, acel punct fiind pragul de rentabilitate. Această metodă are avantajul de a arăta cu exactitate care este numărul minim de produse ce trebuie să fie vândute pentru a se atinge punctul de echilibru.  

1.2. Exemplu de calcul al pragului de rentabilitate al unui business

Exemplificarea calculului pragului de rentabilitate este utilă pentru a face ca orice întreprinzător, inclusiv cei aflați la început de drum și care nu au studii economice să poată să-și dea seama care este nivelul minim al bunurilor și serviciilor oferite către clienți ce le asigură atingerea punctului de echilibru, adică cel în care cheltuielile sunt egale cu veniturile. 

De exemplu, dacă un antreprenor dorește să-și deschidă o cafenea, în care să ofere diferite sortimente de băuturi de genul espresso, cafea clasică, cappuccino, moka și care dorește să știe care este nivelul minim de vânzare dintr-o anumită perioadă de timp (zi, săptămână, lună) care să-i asigure un nivel de venituri cu ajutorul căruia poate să acopere în totalitate cheltuielile făcute, trebuie să știe care este prețul total al producerii unei cafele de un anumit sortiment. 

În stabilirea prețului corect trebuie să ia în considerare toate costurile fixe și variabile, ca de exemplu chiria pe acea perioadă de timp, salariile eventualilor angajați, materia primă, utilitățile, taxele către stat, costurile de promovare și cheltuielile administrative. Aplicarea formulei în acest caz este foarte simplă. După realizarea calculului costurilor totale rezultatul se împarte la prețul unei cafele. Suma obținută reprezintă numărul de produse ce trebuie să fie oferite spre vânzare într-o anumită perioadă de timp pentru a se încasa suficienți bani pentru plata tuturor cheltuielilor. 

De exemplu, în urma unui astfel de calcul ar rezulta că într-o lună de zile, în care cheltuielile sunt de zece mii de lei, iar o cafea costă zece lei, ar trebui să fie vândute o mie de cafele în perioada respectivă. Dacă nu este posibil să fie atins acest nivel din diferite motive, atunci, cu siguranță, afacerea va merge în pierdere. Dacă se vor vinde exact o mie de cafele, atunci nu va exista profit, dar nici pierderi. Tot ceea ce se poate vinde peste nivelul celor o mie de cafele reprezintă profit pentru întreprinzător. 

2. Cum se efectuează analiza pragului de rentabilitate

Analizarea indicatorilor economici poate fi făcută de către fiecare manager în parte. O idee bună pentru începător, în special, este să utilizeze serviciile unor firme de consultanță în afaceri, ce oferă servicii diverse, precum consultanță contabilă și legislativă, servicii de audit financiar pentru obținerea garanției unui calcul corect, pentru o corectă interpretare a rezultatelor obținute și pentru generarea unor sfaturi utile în luarea celor mai bune decizii. 

2.1. Etape pentru analiza corectă a pragului de rentabilitate

O analiză economică adecvată depinde de corectitudinea datelor introduse. În vederea obținerii acestui deziderat managerii care vor să cunoască starea de sănătate a businessului lor trebuie să parcurgă câțiva pași esențiali:

  • Calculul corect al costurilor fixe (trebuie să fie luate în considerare toate acele cheltuieli plătite regulat către angajați, furnizori și statul român);
  • Identificarea costurilor variabile (acestea apar doar în anumite momente, de obicei fără a se cunoaște că vor apărea, fiind important în acest sens să se țină o contabilitate precisă, care să ajute la identificarea acestor costuri);
  • Plasarea nivelului prețului de vânzare al produsului la un nivel cel puțin egal cu cel de producție;
  • Aplicarea corectă a metodei matematice sau grafice de calcularea a pragului de rentabilitate.

2.2. Rezultatele analizei pragului de rentabilitate

Analiza pragului de rentabilitate poate să ofere informații utile pentru luarea unor decizii de afacere corecte. În vederea obținerii unor elemente ce ajută în acest sens, calculul rentabilității trebuie să fie făcut ținându-se cont de niște reguli de bază: 

  • Pentru obținerea unor cifre cât mai exacte, calculul pragului de rentabilitate trebuie să fie făcut regulat, la perioade relativ scurte de timp (o lună, jumătate de an sau un an). Această practică permite observarea unor probleme din timp și, astfel, se vor putea lua măsuri fără întârziere, în vederea obținerii pragului de rentabilitate;
  • Cifrele obținute nu trebuie să fie considerate absolute. Există unele variabile care nu pot fi luate în calcul, ca de exemplu stocurile, și, din acest motiv, indicatorul acesta este doar unul orientativ, care arată starea de sănătate a afacerii;
  • Deși se poate realiza o analiză pentru întreaga activitate, mai eficient este ca formula să fie aplicată pentru fiecare produs în parte. 

Interpretarea datelor rezultate din analiză poate fi utilă în mai multe împrejurări:

  • Se poate afla cu exactitate în cât timp o afacere nou pornită ajunge să obțină profit. Acest element este util în stabilirea nivelului de investiții ce trebuie să existe până când încasările vor putea să treacă peste nivelul costurilor;
  • Arată dacă este cazul să se ia unele măsuri în cazul în care rezultatul este negativ. În acest sens se poate interveni, fie prin limitarea costurilor fixe, fie prin creșterea prețului produsului sau serviciului oferit;
  • Calculul poate fi utilizat și înainte de debutul unei afaceri, deoarece arată dacă este posibilă obținerea profitului sau dacă businessul este sortit eșecului.

Un alt avantaj al stabilirii pragului de rentabilitate este că prin intermediul acestuia poate fi calculat un alt indicator economic, cunoscut sub numele de marjă de siguranță. Marja de siguranță este exprimată procentual și arată cu cât activitatea economică poate fi limitată, fără a se pune în pericol afacerea. Astfel, în cazul în care marja de siguranță este de peste 20 la sută din cifra de afaceri pot fi făcute anumite modificări, fără a se pune în pericol profitabilitatea. Dacă marja este, însă, sub 10 la sută din cifra de afaceri, firma este într-o situație dificilă și orice limitare a producției poate duce la unele probleme economice, chiar foarte grave. 

3. Soluții pentru atingerea pragului de rentabilitate

Atingerea pragului de rentabilitate se dorește a se realiza la un moment cât mai apropiat de debutul unei afaceri. Practic, până la acel moment antreprenorul nu câștigă nimic, trebuind să-și cheltuiască din banii investiți, fără a obține profit. Din această cauză trebuie să fie făcute eforturi susținute în vederea obținerii punctului de echilibru la o perioadă de timp minimă de la debutul afacerii. În vedere obținerii acestui deziderat specialiștii oferă câteva sfaturi ce pot fi utilizate cu succes în orice împrejurare:

  • Primul pas trebuie să fie reprezentat de un plan de afaceri bine pus la punct, bazat pe calcule corecte și pe informare inițială aprofundată;
  • Studiile economice nu sunt obligatorii, mulți antreprenori de succes fiind autodidacți, însă prezența lor poate reprezenta un sprijin important în activitate. Nu este obligatorie parcurgerea unor studii superioare, de durată lungă, existând și soluția unor cursuri de specializare în domenii exacte, ca de exemplu turism, comerț, agricultură bio, comerț etc.;
  • Consultanța în afaceri are un rol deosebit în toate etapele business-ului. Planificarea, inițierea și managerierea afacerii pot beneficia de pe urma cunoștințelor aprofundate ale unor specialiști;
  • În sprijinul managerilor vine și inteligența artificială. Aceasta este prezentă în softurile utilizate de tot mai mulți întreprinzători, cunoscute sub numele de softuri ERP. Aceste programe de calculator oferă numeroase opțiuni utile, cu privire la toate etapele afacerii (stocuri, contabilitate, facturare).

În concluzie, antreprenorii începători și cei cu experiență în domeniu ar trebui să calculeze la perioade regulate de timp nivelul pragului de rentabilitate pentru a afla starea de sănătate a afacerilor proprii și a putea lua decizii manageriale la momentul potrivit, în cazul în care observă anumite deficiențe. 

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.