Contul de profit și pierdere - Analiză esențială pentru stabilirea succesului în afaceri

Analiza financiară a unei companii este o activitate esențială pentru bunul mers al afacerilor, deoarece prin intermediul ei se poate stabili dacă deciziile manageriale sunt cele corecte și dacă nu este necesară o intervenție rapidă pentru a se elimina riscurile existente.

Data publicării: 25 iulie 2023

Printre modalitățile utile de stabilire a viabilității afacerii se numără realizarea și analiza contului de profit și pierdere, o formă de bilanț financiar care oferă o imagine detaliată și de moment a performanțelor unei firme. Aceasta este superioară simplului bilanț, pentru că, prin intermediul ei, se poate surprinde cu exactitate performanțele companiei pe o anumită perioadă, ceea ce oferă posibilitatea stabilirii sănătății sale financiare.

În rândurile de mai jos vei descoperi care este importanța realizării analizei financiare cu privire la contul de profit și pierdere, ce înseamnă acest termen contabil și ce conține. În plus, veți afla procedura recomandată prin care se obține garanția întocmirii unui cont de profit și pierdere, ce oferă o imagine reală a performanței unei afaceri. 

Cuprins:

1. Ce este contul de profit și pierdere

1.1. Definiția contului de profit și de pierdere

1.2. Importanța realizării analizei contului de profit și de pierdere

2. Structura contului de profit și de pierdere

2.1. Veniturile și costurile operaționale ale contului de profit și de pierdere

2.2. Veniturile și cheltuielile neoperaționale ale contului de profit și de pierdere

2.3. Despre contul de profit și pierdere si rezultatele analizei sale 

3. Procedura de realizare și prezentare a contului de profit și pierdere

1. Ce este contul de profit și pierdere

Factorii de decizie dintr-o companie trebuie să aibă la dispoziție analize financiare detaliate, realizate în timp real, care să surprindă evoluția unei firme. În acest mod se pot identifica rapid situații problematice, care pot pune în pericol succesul economic. De asemenea, se poate stabili cu usurinta ceea ce trebuie făcut pentru revenirea în zona de profit. Pe baza analizei detaliate a datelor financiare, a rapoartelor și a altor indicatori se ofera o imagine clară a nivelului de profit sau de pierdere prin realizarea unui cont dedicat, care să surprindă aceste aspecte. 

1.1. Definiția contului de profit și de pierdere

Contul de profit și pierdere este o componentă a analizei financiare prin intermediul căreia se poate stabili performanța unei companii într-o perioadă limitată de timp. Această analiză reflectă, de regulă, o perioadă scurtă de timp, putându-se realiza pentru intervale lunare, semestriale sau anuale. Practic, documentul se întocmește prin surprinderea veniturilor și cheltuielilor firmei, pe baza cărora se poate calcula un rezultat final care să indice dacă firma generează profit sau pierderi. 

Contul de profit și pierdere cuprinde trei elemente principale:

  • Veniturile ce pot fi cele de exploatare (din vânzarea produselor și serviciilor), financiare (dobânzile, investițiile pe termen scurt) și extraordinare (subvenții de la stat, fonduri europene, donații etc.);
  • Cheltuielile sunt, de asemenea, de exploatare, financiare și extraordinare, diferența fiind dată de faptul că sumele ies din bilanț și nu se adaugă, precum cele din venituri;
  • Rezultatul final se obține prin realizarea diferenței dintre venituri și cheltuieli pentru perioada ce va fi surprinsă în cont. În cazul în care rezultatul este unul pozitiv, firma funcționează profitabil, iar dacă rezultatul este unul negativ, atunci compania lucrează în pierdere. 

1.2. Importanța realizării analizei contului de profit și de pierdere

Analiza financiară a unei companii trebuie să fie un demers pus la punct într-un mod corespunzător, deoarece prin intermediul său pot fi obținute informații utile pentru a se lua decizii de afaceri corecte. Companiile pot apela la propriile servicii financiare sau la firme ce oferă consultanță contabilă și servicii externalizate pentru a realiza o analiză a contului de profit și pierdere. Utilitatea acesteia reiese din următoarele motive:

  • Prin intermediul ei se poate stabili performanța financiară a companiei într-o anumită perioadă în funcție de dorințele managerului. Astfel, se pot evidenția veniturile și costurile rezultate în urma activității, pe baza cărora se pot calcula profitul sau pierderea netă înregistrată;
  • Analiza contului oferă date esențiale pentru luarea deciziilor manageriale. În cazul în care analiza este realizată în mod corect și profesionist, atunci rezultă date cu privire la zonele de risc sau la cele de performanță, ceea ce ajută la stabilirea obiectivelor financiare pe termen scurt, mediu și lung;
  • Monitorizarea performanței în timp, prin compararea rezultatelor din analize succesive, permite identificarea tendințelor și a schimbărilor semnificative în activitatea companiei;
  • Analiza poate fi folosită și ca element de raportare către părțile interesate. Acționarii, investitorii, creditorii și autoritățile de reglementare pot utiliza datele pentru a evalua performanțele companiei, ceea ce ușurează luarea deciziilor cu privire la investiții, finanțare sau reglementare;
  • Acest tip de analiză financiară este parte a documentelor obligatorii de realizat pentru atingerea standardelor contabile și pentru respectarea reglementărilor specifice, conform normelor juridice ale statului român;
  • Documentul este util și în evaluarea riscurilor și solvabilității. Cu ajutorul lui se pot identifica dependența de anumite surse de venit și expunerea la costuri ridicate. În plus, prin intermediul documentului se poate obține informația cu privire la capacitatea de acoperire a datoriilor și de răspundere în fața obligațiilor financiare.

2. Structura contului de profit și de pierdere

Pentru realizarea corespunzătoare a contului de profit și pierdere este necesar să se ia în considerare două categorii de date cu ajutorul cărora se poate ajunge la o interpretare corectă a situației reale dintr-o anumită perioadă. Astfel, contabilii vor lua în calcul partea operațională a afacerii în ceea ce privește veniturile și costurile și partea neoperațională. 

Din punct de vedere practic, o astfel de analiză financiară poate fi realizată folosind două modele. În primul rând, există varianta ce se prezintă sub forma unui tabel format din trei părți (prima a veniturilor și cheltuielilor de exploatare, a doua a celor financiare și a treia a celor extraordinare). În partea de sus a tabelului sunt trecute operațiunile ce generează venit, iar în partea de jos cheltuielile. În al doilea rând, există varianta listei ce curprinde aceleași date, dar într-un alt format practic.

2.1. Veniturile și costurile operaționale ale contului de profit și de pierdere

Veniturile și costurile operaționale rezultă din activitatea principală a companiei. Prima categorie, cea a veniturilor, rezultă din încasările ce sunt făcute în urma vânzării producției sau a serviciilor oferite de companie. 

A doua, cea a costurilor, este formată din toate cheltuielile ce sunt asociate producției și livrării bunurilor sau serviciilor ce fac parte din portofoliul firmei. În categoria acestor costuri sunt incluse materia primă folosită, plata forței de muncă, cheltuielile de logistică și de distribuție și cele pentru marketing și publicitate. 

2.2. Veniturile și cheltuielile neoperaționale ale contului de profit și de pierdere

Categoria veniturilor și cheltuielilor neoperaționale este formată din acele elemente ce nu sunt parte directă a activității principale a companiei. Practic, în această zonă sunt trecute câștigurile și cheltuielile ce nu provin din oferta obișnuită de bunuri și servicii. De exemplu, în categoria veniturilor neoperaționale pot fi trecute sumele provenite din investiții, vânzarea unor active către terți, dividende, subvenții de la stat sau fonduri europene obținute în urma aplicării la diverse programe. 

În categoria cheltuielilor de acest tip sunt cuprinse sumele de care este nevoie pentru a plăti dobânzile aferente împrumuturilor, pentru rezolvarea unor litigii comerciale sau pentru cele prilejuite de restructurarea sau deprecierea activelor. Un alt exemplu este reprezentat de amenzile sau penalizările ce pot fi primite din partea autorităților statului în cazul în care identifică o situație problematică, ce presupune astfel de pedepse. 

Analiza financiară pe baza contului de profit și pierdere poate fi efectuată după diverse scheme, esențială fiind folosirea unor date exacte pentru obținerea unor rezultate ce pot fi utilizate în realitate.  

2.3. Despre contul de profit și pierdere si rezultatele analizei sale

Partea finală a contului de profit și pierdere este cea în care sunt trecute rezultatele analizei. Cu ajutorul acestor informații poate fi conștientizată sănătatea financiară a companiei prin luarea în calcul a unor aspecte cheie:

  • Veniturile și marjele sunt informații financiare ce pot rezulta dintr-o analiză corectă. Aceste elemente evidențiază eficiența operațională și capacitatea firmei de a obține profit și de a ține costurile sub control. Analiza comparativă a unor documente din perioade succesive poate indica o performanță solidă, pe când scăderile semnalează existența unor probleme;
  • Costurile operaționale pot fi identificate cu precizie în vederea identificării punctelor slabe și a zonelor din care pot rezulta economii prin creșterea eficienței. În acest fel, poate fi îmbunătățită rentabilitatea până la niveluri apropiate de maximum;
  • Profitabilitatea și rentabilitatea arată nu doar dacă firma obține venituri peste cheltuieli, ci și marjele de profit obținute în raport cu investițiile și resursele implicate;
  • Identificarea tendințelor poate indica direcțiile ce trebuie să fie urmate sau cele la care trebuie să se renunțe;
  • Comparații în legătură cu concurența pot oferi perspective ale poziționării companiei în industria respectivă. 

3. Procedura de realizare și prezentare a contului de profit și pierdere

Realizarea corectă a analizei financiare cu privire la contul de profit și pierdere este un demers relativ complex, în special în cazul companiilor medii și mari, ce desfășoară o activitate variată. Complexitatea provine din necesitatea realizării unei analize corecte a acestui cont, cu scopul de a oferi informații utile ce pot fi folosite în activitatea zilnică a managementului. 

Pentru a obține aceste date se recomandă ca activitatea să fie efectuată de profesioniști cu experiență vastă în acest domeniu, precum cei care lucrează pentru firmele de consultanță ce oferă servicii de contabilitate și raportări financiare și fiscale, precum și alte tipuri de servicii administrative cu ajutorul cărora se poate stabili când se întocmește contul de profit și pierdere, cum se calculează acesta sau ce format va fi ales pentru a obține rezultate maxime. De asemenea, o expertiză a profesioniștilor va permite observarea cu exactitate a variației stocurilor în contul de profit și pierdere și care sunt corelațiile între cont și bilanț.  

Procedura efectivă de realizare a unei analize financiare de acest tip presupune parcurgerea următorilor pași:

  • Colectarea datelor financiare se realizează prin înregistrarea informațiilor relevante din perioada ce va fi analizată. Se vor folosi date despre vânzări, costuri de producție, cheltuieli și venituri operaționale și neoperaționale, impozite și alte costuri și impozite relevante;
  • Informațiile obținute sunt organizate în categorii relevante pentru a obține o structură coerentă, pe baza căreia se va face interpretarea ulterioară. Astfel, printre categoriile relevante se numără veniturile și costurile operaționale, veniturile și cheltuielile neoperaționale, profitul și pierderile operaționale, veniturile operaționale și neoperaționale și profitul și pierderile nete;
  • Pe baza informațiilor se calculează totalul veniturilor și costurilor. Pentru rezultate relevante, este necesară includerea unor ajustări și amortizări care să surprindă realitatea la un moment dat;
  • Anumite categorii de venituri și cheltuieli vor fi excluse ca elemente fără relevanță ale contului de profit și pierdere. De exemplu, veniturile și cheltuielile ce apar în mod excepțional nu sunt relevante pentru o perioadă mai lungă, prezența lor nefiind una care să modifice deciziile de afaceri ale managementului;
  • Pe baza veniturilor și costurilor totale se va determina profitul sau pierderea netă. Pentru a se ajunge la aceste rezultate, din costurile totale se scad veniturile totale, rezultatul reflectând performanța financiară a firmei;
  • Verificarea și reconcilierea datelor reprezintă o etapă importantă pentru că trebuie să existe o concordanță între informațiile financiare înregistrate în conturile contabile și cele trecute în contul de profit și pierdere. În cazul în care sunt identificate erori sau discrepanțe, acestea trebuie să fie îndreptate înainte de prezentarea raportului pentru ca datele oferite să reflecte realitatea. Tot în această etapă se va constata dacă au fost respectate standardele contabile în realizarea analizei financiare. Se va ține cont de aplicarea unor principii relevante, recomandate la nivel național;
  • Prezentarea contului de profit și pierdere trebuie făcută într-un mod clar, precis, concis și inteligibil. În mod obligatoriu, la final trebuie introdusă o notă explicativă care să clarifice aspectele semnificative și care să ofere detalii suplimentare ce pot fi înțelese cu ușurință, chiar și de către ce nu au studii economice. În acest fel documentul va fi de folos pentru o categorie cât mai largă de persoane interesate, nu doar pentru cei calificați în domeniul financiar-contabil.

În concluzie, contul de profit și pierderi poate fi un document de analiză financiară cu utilitate maximă pentru factorii de decizie dintr-o firmă, cu condiția întocmirii lui într-un mod corect și transparent, prin folosirea unor principii contabile recunoscute. 

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.