Concediul fără plată - Avantaje și dezavantaje pentru angajați și angajatori

Relațiile de muncă dintre angajatori și angajați se bazează pe o legislație specifică, ce oferă un cadru propice pentru desfășurarea în bună regulă a activităților economice și pentru obținerea bunăstării fizice și psihice a angajaților. O modalitate prin care este posibilă atingerea unui echilibru între muncă și viața personală este reprezentată de posibilitatea acordării angajatului a unei perioade de concediu în care să oprească munca și în care să beneficieze de timp liber pentru odihnă sau pentru desfășurarea unor proiecte personale. Dintre tipurile de concedii ce pot fi obținute de orice angajat, fie la stat, fie în mediu privat, se evidențiază concediul fără plată ca formă de obținere a unei perioade îndelungate de timp liber.

Data publicării: 14 mai 2023

Din articolul următor angajatorii și angajații pot afla informații utile despre concediul fără plată, în ceea ce privește definiția și prevederile Codului Muncii, dar și despre procedura prin care acesta poate fi obținut. În plus, se vor consulta avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru fiecare parte, precum și câteva sfaturi utile în vederea abordării situației în mod corespunzător.

 Cuprins:

1. Ce este concediul fără plată + Codul Muncii când vine vorba de concediul fără plată

1.1. Definiția termenului de concediu fără plată + durata concediului neplătit

1.2. Prevederile Codului Muncii în legătură cu concediul fără plată - se suspendă CIM?

1.3. Procedura și modelul pentru obținerea concediului fără plată

2. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajați și angajatori

2.1. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajați 

2.2. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajatori

3. Sfaturi pentru angajați și angajatori cu privire la concediul neplătit

1. Ce este concediul fără plată + Codul Muncii când vine vorba de concediul fără plată

Munca este o activitate stresantă, consumatoare de multă energie și timp. Din această cauză, statul a introdus în legislația muncii prevederi cu posibilitatea obținerii unui timp în care angajatul să nu-și desfășoare activitatea normală. Această perioadă, cunoscută sub numele de concediu, poate fi de mai multe tipuri, ca de exemplu concediul de odihnă plătit, concediul de maternitate sau medical și concediul fără plată.

1.1. Definiția termenului de concediu fără plată + durata concediului neplătit

Concediul fără plată este definit ca fiind acea perioadă de timp variabilă, în care angajatul nu participă efectiv la activitățile normale de muncă, ci își poate desfășura propriile activități în funcție de dorințe. Concediul fără plată se diferențiază de cel de odihnă, în primul rând, prin faptul că angajatorul nu plătește salariul angajatului pe toată perioada desfășurării acestuia. 

În al doilea rând, cele două tipuri de concedii se diferențiază prin durată. Dacă în cazul celui de odihnă perioada este limitată la un anumit număr de zile pe fiecare an (în majoritatea cazurilor 21 de zile anual), în cazul concediului fără plată legislația nu prevede o perioada minimă sau maximă, durata fiind stabilită în urma unei înțelegeri între cele două părți, fie prin intermediul unui contract colectiv de muncă, fie a unuia individual. 

1.2. Prevederile Codului Muncii în legătură cu concediul fără plată - se suspendă CIM?

Codul Muncii este documentul legislativ care reglementează relațiile dintre angajați și angajatori. Partea acestuia care se ocupă cu problema concediului fără plată este reprezentată de articolele 153, 154 și 155. Principalele condiții cuprinse în aceste articole cu privire la concediul fără plată sunt următoarele:

  • Toți salariații din România, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul la obținerea concediului fără plată. Angajatorul nu poate refuza în mod nejustificat acordarea acestui drept decât dacă dovedește că lipsa angajatului ar putea însemna o problemă gravă pentru companie. În lipsa acestei situații, refuzul este considerat a fi un abuz.
  • Durata concediului fără plată se stabilește fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin regulamentul intern al firmei. În cazul angajaților la stat este prevăzută limitarea concediului fără plată la 90 de zile lucrătoare pe an, în anumite împrejurări, și la mai mult de 90 de zile în alte situații.
  • Pe perioada concediului fără plată, contractul de muncă este suspendat, beneficiile salariale nemaifiind obținute. Totuși, timp de trei luni salariatul va beneficia de asigurare în sistemul public de sănătate, chiar dacă plățile către acest fond nu sunt făcute.

1.3. Procedura și modelul pentru obținerea concediului fără plată

Documentele legislative precizează demersurile ce trebuie realizate în vederea obținerii unei perioade de concediu fără plată. În acest demers sunt implicați angajatul ce va depune o cerere și angajatorul care poate să o aprobe sau să o respingă în anumite condiții.

Astfel, angajatul care vrea să studieze, să-și îngrijească sănătatea lui sau a celor dragi sau care vrea să realizeze proiecte personale diverse trebuie să depună o cerere cu cel puțin o lună de zile înainte de debutul perioadei. Modelul de cerere poate să fie obținut de pe internet. De asemenea, cererea trebuie să conțină precizări cu privire la perioada de început și de sfârșit a concediului și motivele asociate acestuia. De exemplu, dacă motivele sunt unele medicale, angajatul poate aduce acte care să justifice necesitatea perioadei fără muncă.

Angajatorul ce primește o astfel de cerere are obligația să o analizeze în mod corect. În mod normal nu este permisă refuzarea aprobării decât în cazul în care activitatea agentului economic ar fi periclitată în mod real, în lipsa angajatului respectiv. În caz contrar, legea consideră că această acțiune nejustificată este un abuz și poate să-l pedepsească. După aprobarea cererii este obligatorie suspendarea contractului individual de muncă (CIM), beneficiile salariale fiind oprite pe toată perioada. În mod practic, angajatorul trebuie să înregistreze în Revisal concediul fără plată.

2. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajați și angajatori

Concediul fără plată este o formă de concediu des utilizată, pentru că oferă unele avantaje suplimentare față de celelalte tipuri. Este adevărat că această formă de timp liber vine și cu unele dezavantaje. Ambele aspecte, atât în ce privește beneficiile, cât și probleme apărute, sunt importante din punctul de vedere al angajaților și din cel al angajatorilor. 

2.1. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajați

Codul Muncii permite lucrătorilor de la stat sau a celor din mediul privat să solicite și să obțină dreptul de a primi concediu fără plată. Avantajele acestor forme sunt destul de însemnate, lucru dovedit de numărul mare de cereri depuse în fiecare an în diversele domenii de activitate:

  • Gestionarea timpului într-un mod flexibil, în funcție de nevoile personale sau familiale. În mod normal, timpul liber al persoanelor angajate este destul de redus, ceea ce nu face posibilă îndeplinirea unor obiective ce necesită o perioadă mai lungă de dedicare. Concediul de odihnă plătit este limitat la câteva zeci de zile anual și, de cele mai multe ori, nu ajunge pentru un proiect personal însemnat. Astfel, persoanele care doresc să studieze pentru a obține o nouă calificare sau care vor să dedice timpul liber călătoriilor sau construirii unei case pot apela la forma concediului fără plată în condițiile în care durata acestuia este semnificativ mai mare.
  • Concediul fără plată oferă oportunitatea rezolvării unor probleme personale sau familiale dificile, cum ar fi îngrijirea unui membru al familiei.
  • Multe dintre joburile de astăzi sunt epuizante și stresante. O perioadă de concediu fără plată poate aduce odihna binemeritată și eliminarea stresului sau epuizării profesionale.

Concediul fără plată vine cu unele dezavantaje. În mod evident, cel mai însemnat dintre ele este absența veniturilor în această perioadă. O altă situație nedorită poate fi legată de problemele avansării în carieră. De multe ori, o astfel de lipsă de la serviciu poate să însemne pierderea unor oportunități. 

2.2. Avantajele și dezavantajele concediului fără plată pentru angajatori

Deși pare contraintuitiv, și angajatorii pot obține beneficii dacă oferă salariaților posibilitatea de a primi concedii fără plată. La prima vedere plecarea pentru un timp îndelungat a unui angajat poate deveni problematică pentru firmă, însă studiile au demonstrat că acest lucru poate contribui decisiv la satisfacția și loialitatea angajaților față de companie. Aceștia vor aprecia înțelegerea primită și vor rămâne angajați fideli. Un alt avantaj poate fi reprezentat și de flexibilitatea în gestionarea forței de muncă. 

În ceea ce privește dezavantajele pentru angajator, principala problemă este cea a apariției unor costuri operaționale suplimentare și, uneori, a dificultății angajării unui alt specialist pentru perioada în care lucrătorul lipsește. Situația poate fi abordată în mod corespunzător prin apelarea la firme specializate în HR și salarizare, ce au în portofoliu numeroși potențiali candidați, ușor de integrat. În plus, aceste firme oferă și servicii suplimentare legate de acordarea concediului fără plată, cum ar fi cele de consultanță contabilă și de servicii administrative, ce scutesc de muncă angajatorul.  

3. Sfaturi pentru angajați și angajatori cu privire la concediul neplătit

Perioada concediului fără plată aduce numeroase provocări ambelor părți implicate în această relație de muncă. În vederea gestionării eficiente a acestei situații, specialiștii au câteva recomandări utile angajatorilor și angajaților. Cei din prima categorie trebuie să fie atenți la următoarele elemente:

  • Să stabilească o politică internă clară cu privire la modul de obținerea a concediului fără plată, a duratei maxime a acestuia și a criteriilor de acordare;
  • Să comunice deschis și transparent, cu toți angajații în legătură cu acest subiect;
  • Să respecte legislația muncii cu privire la concediul fără plată;
  • Să aibă la dispoziție o procedură clară pentru înlocuirea forței de muncă aflate în concediu fără plată. În acest sens o colaborare cu o firmă de resurse umane este esențială pentru obținerea accesului la forța de muncă experimentată și calificată în orice moment;
  • Să dea dovadă de empatie față de nevoile angajaților;
  • Să ofere opțiuni alternative în cazul în care munca angajatului este indispensabilă, dar acesta are nevoie numaidecât de timp liber suplimentar. De exemplu, în locul concediului fără plată poate oferi un program de lucru flexibil, fie cu jumătate de normă, fie la distanță;
  • Să monitorizeze și să îmbunătățească permanent această relație de muncă prin identificarea măsurilor ce pot ușura demersul în viitor;
  • Să transmită către departamentul contabil pentru modificarea în Revisal cererea de acordare a concediului fără plată. 

Angajații aflați într-o pauză financiară sau care doresc să obțină în viitorul apropiat o perioadă de concediu fără plată trebuie să ia în considerare câteva sfaturi utile:

  • Să planifice din timp, pe cât posibil, obținerea concediului fără plată. Deși legea precizează că perioada minimă de a anunța intenția este de o lună, este indicat ca angajatorul să afle de aceasta cu mai mult timp înainte pentru a putea lua măsurile necesare continuării normale a activității;
  • Să economisească banii necesari trecerii confortabile prin perioada în care nu va lua salariul. Suma se poate stabili prin calcularea cheltuielilor minime lunare înmulțite cu numărul de luni în care se va afla în concediu fără plată;
  • Să discute cu angajatorul în vederea obținerii unor beneficii financiare sau a unui program flexibil de lucru. De exemplu, se poate lucra cu program redus, fie un număr mai mic de ore zilnic, fie intermitent o perioada da și una nu;
  • Să reducă cheltuielile renunțând la obișnuințe extravagante, cum ar fi călătoriile costisitoare în străinătate, achiziția de bunuri de lux sau servirea mesei la restaurante scumpe;
  • Să identifice opțiuni suplimentare de venit prin activitatea ca freelancer, ce poate fi realizată în momentele în care există timpi morți neutilizați;
  • Să mențină comunicarea cu angajatorul pentru a fi la curent cu schimbările din companie și pentru că la momentul întoarcerii la muncă să poată să-și desfășoare activitatea fără dificultate;
  • Să se informeze în legătură cu diferitele programe de sprijin puse la dispoziție de organizațiile guvernamentale sau de cele ale societății civile. În multe cazuri, aceste organisme oferă programe de asistență socială, ce ajută persoanele aflate în dificultate financiară.

În cazul în care aceste sfaturi sunt luate în considerare de ambele părți se poate ajunge la transformarea unui posibil conflict de muncă într-o perioadă plină de beneficii pentru ambele părți. Atât angajatul, cât și angajatorii pot avea de câștigat, însă este obligatorie, în primul rând, respectarea legislației din Codul Muncii cu privire la acest demers și, în al doilea rând, înțelegerea reciprocă a situației.

În concluzie, concediul fără plată poate reprezenta o oportunitate de dezvoltare personală sau de rezolvare a unor probleme personale presante. Deși există și unele dezavantaje, angajații și angajatorii pot avea de câștigat dacă abordează în mod corespunzător situația. 

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.