Studiu: Mituri și bariere care împiedică progresul în carieră al femeilor

Beneficiile diversității nu mai trebuie să fie dovedite. Cu toate acestea, este clar că inegalitățile de gen persistă, în special în comitetele executive și în rândul directorilor generali. Acest studiu, "Mituri și bariere care împiedică progresul în carieră al femeilor: analiză și soluții", realizat de Mazars în parteneriat cu Observatory for Gender Balance, este destinat liderilor care doresc să avanseze în mod concret egalitatea în organizația lor.

În această publicație, veți afla despre evoluția actuală a egalității de gen în cadrul echipelor de management ale companiilor europene, veți afla opiniile experților în domeniu pentru a înțelege mai bine miturile persistente care ar putea explica progresele lente observate în cadrul organismelor de conducere, precum și mărturiile unor lideri, care își împărtășesc cunoștințele, descoperirile, observațiile, dificultățile, soluțiile și convingerile în această lungă căutare a echității.

În plus, directorii generali și echipa executivă sunt invitați să descopere instrumentul de auto-evaluare, care poate fi accesat gratuit, acesta fiind conceput pentru a evalua rapid programele de diversitate existente în organizații și pentru a determina dacă compania a implementat șase măsuri care funcționează” pentru a accelera egalitatea între genuri.

Descărcați studiul

Studiul, "Mituri și bariere care împiedică progresul în carieră al femeilor: analiză și soluții" include:

  • 8 mituri în cauză
  • 4 testimoniale ale directorilor generali
  • 1 instrument de auto-evaluare pentru determinarea eficacității măsurilor corporative privind egalitatea de gen

Opt mituri demontate de experți

Având în vedere ritmul lent al schimbării, am vrut să înțelegem miturile persistente care ar putea încetini eforturile companiilor de a promova egalitatea de gen.

După ce am colectat o serie de contribuții și idei de la experți, am ales să analizăm, în mod special, următoarele opt mituri:

  • Mitul nr. 1: „Femeile au zero sau puțină ambiție”;
  • Mitul nr. 2: „Maternitatea nu este compatibilă cu pozițiile de conducere”;
  • Mitul nr. 3: „Femeia invizibilă” sau „Nu putem găsi candidate competente în funcții de decizie”;
  • Mitul nr. 4: „Femeile au o aversiune la riscuri”;
  • Mitul nr. 5: „Munca cu jumătate de normă nu este compatibilă cu pozițiile de conducere”;
  • Mitul nr. 6: „Inegalitatea între genuri se regăsește, în general, în vârful ierarhiei corporative”;
  • Mitul nr. 7: „Există meserii doar pentru bărbați”;
  • Mitul nr. 8: „Cotele de gen nu se bazează pe merit, sunt nedrepte față de bărbați și riscă să aducă femei incompetente în funcții cheie”.

Accelerarea echilibrului de gen: în calitate de lider, de unde ar trebui să încep?

În ceea ce privește diversitatea, s-a demonstrat că numărul de măsuri este mult mai puțin important decât relevanța acestora pentru obținerea de progrese. Prin urmare, este important ca întreprinderile să se confrunte direct cu prejudecățile persistente și să înțeleagă dacă pun în aplicare măsurile "potrivite" pentru a obține o egalitate de gen sustenabilă.

Observatory for Gender Balance a colaborat cu membrii săi pentru a identifica șase măsuri care și-au dovedit eficiența în accelerarea egalității de gen în cadrul companiilor. Și, în calitate de partener al Observatorului, Mazars a preluat aceste măsuri și a co-dezvoltat un instrument de auto-evaluare pentru directorii generali și echipele de conducere: o listă de verificare concretă, educativă și practică, sub forma unui chestionar, care le permite să evalueze rapid dacă au implementat toate "acțiunile corecte" - cele care și-au dovedit eficiența - în organizația lor.

Lista este disponibilă aici.