Cum acționează fondurile de capital privat asupra performanței portofoliului lor în Europa de Vest și în regiunea ECE?

Am intervievat 141 de fonduri de capital privat, dintre care 20 din regiunea ECE, în timp ce 43 de interviuri au fost realizate pe întreg continentul (inclusiv 10 în ECE), și am colectat informații prin intermediul unui chestionar online realizat cu sprijinul ARX.

Am intervievat un panel de investitori participativi paneuropeni, inclusiv acționari activi/pasivi și acționari minoritari/majoritari și, în medie, ~70% dintre aceștia sunt mulțumiți de performanța investițiilor lor. Mai jos sunt prezentate principalele constatări:

  • Motivele de nemulțumire sunt legate de strategie, de echipele de conducere și de operațiuni;
  • Controlul capitalului și implicarea în operațiuni fac diferența.

Acționarii majoritari activi tind să fie mulțumiți (după 3 ani) mai repede decât acționarii majoritari pasivi. Pentru a răspunde așteptărilor de performanță, toți investitorii privați au raportat că au nevoie de mai multă analiză a operațiunilor înainte de tranzacție și de o mai mare supraveghere a execuției după tranzacție. Pe baza implicării lor în operațiuni, am identificat 3 modele de capital privat. 

Noi subiecte de investigație vin în prim-plan:

  • Pentru 53% dintre respondenții noștri, ESG este fie inclusă în pachetul DD, fie este încorporată în ADN-ul lor, prin intermediul normelor lor de politică internă;
  • 14% au menționat riscurile de securitate cibernetică. Cu toate acestea, se așteaptă ca acest subiect să se deplaseze spre vârful priorităților, deoarece câștigă deja teren în proiectele de audit de reglementare

Având mai multe subiecte deschise și conștientizând că implicarea în gestionarea investițiilor lor este importantă, investitorii de capital privat au la dispoziție două opțiuni pentru a crește performanța:

  • Dezvoltarea de echipe interne, fie cu specialiști precum parteneri de exploatare, fie cu manageri ESG sau cu directori de participare mai activi; 
  • Implicarea unor consultanți externi specializați.

Regiunea ECE devine din ce în ce mai atractivă, cu un potențial în creștere pentru fondurile de capital privat, urmând îndeaproape Europa de Vest.

  • Tipul de societăți din portofoliu și numărul mediu de societăți din portofoliu deținute de fondurile de capital privat sunt ușor mai mici în ECE în comparație cu Europa de Vest.
  • Capitalul de creștere și LBO reprezintă 82% din tipurile de investiții în ECE (față de 64% în Europa de Vest).
  • Dacă analizăm motivele pentru care companiile din portofoliu nu au performanțe suficiente, observăm că acestea sunt mai mult sau mai puțin aceleași în ECE și în Europa de Vest, având în vedere evoluția pieței, complexitatea operațiunilor și concurența.
  • Factorul uman pare a fi mai sensibil în ECE pentru a îmbunătăți performanța unei investiții, cu o nevoie mai mare de a efectua un control suplimentar sau concentrat asupra resurselor umane și a operațiunilor.
  • Rata medie a rentabilității interne la ieșire este, în general, mai mare în Europa de Vest decât în ECE.
  • Mai multe întreprinderi din Europa de Vest consideră că EBITDA la ieșire este peste așteptările lor după 5-7 ani și după 7 ani.

 

Contacte

Document

How do PE act on the performance of their portfolio in WE and CEE region