Investing in CEE: Inbound M&A report 2023/2024

Tranzacțiile din Europa Centrală și de Est (ECE) s-au menținut la un nivel ridicat în 2023, confirmând maturitatea regiunii și atractivitatea pentru investitori

Ratele ridicate ale dobânzilor, inflația persistentă și tulburările geopolitice continue, au creat un mediu de tranzacționare extrem de dificil în 2023. Deloc surprinzător, activitatea de fuziuni și achiziții a fost considerabil mai scăzută în majoritatea regiunilor globale.

În ciuda acestui fapt, raportul nostru dezvăluie o imagine pozitivă asupra tranzacțiilor în ECE. În timp ce volumul global și valoarea agregată a tranzacțiilor dezvăluite au scăzut de la an la an, scăderile înregistrate în regiunea ECE în 2023 au fost mai puțin severe decât cele observate în multe alte părți ale lumii.

Descărcați raportul

Principalele aspecte

  • La nivel global, volumul tranzacțiilor a scăzut cu 16% de la an la an în 2023, iar valoarea comunicată a scăzut, de asemenea, cu 16%, toate regiunile înregistrând scăderi notabile.
  • În general, în regiunea ECE au avut loc 1.097 de tranzacții, cu o valoare totală de 37,3 miliarde de euro.
  • Volumul și valoarea dezvăluită au scăzut fiecare cu 15% față de 2022.
  • Activitatea de fuziuni și achiziții aflată deja  în dificultate nu a reușit să se materializeze la scară largă în 2023.
  • Telecomunicațiile au fost în centrul atenției în 2023 și au reprezentat două dintre primele 10 tranzacții din ECE.
  • Activitatea de capital privat a rezistat bine în 2023, în ciuda oscilațiilor puternice. Valoarea totală a achizițiilor a crescut la 5,4 miliarde de euro, o creștere de 33% de la an la an, în ciuda faptului că volumul achizițiilor a scăzut cu 11% în aceeași perioadă.
  • Polonia, Austria, România și Republica Cehă se remarcă ca fiind cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din regiunea ECE în 2023, în ceea ce privește volumul tranzacțiilor. Împreună, aceste patru țări au generat 709 de tranzacții, reprezentând 65% din totalul înregistrat în întreaga regiune.
  • Încă o dată, sectorul tehnologic a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții de achiziție, cu un total de 114 tranzacții. Deși în scădere față de anul precedent, 2023 se evidențiază ca una dintre cele mai aglomerate perioade pentru tranzacțiile transfrontaliere în domeniul tehnologiei. Astfel, tehnologia a fost sectorul principal în ceea ce privește valoarea totală comunicată a tranzacțiilor transfrontaliere în 2023, înregistrând o creștere semnificativă de 36% față de anul precedent, ajungând la 4,5 miliarde de euro. Acest lucru plasează anul 2023 pe locul doi ca valoare pentru tranzacțiile de achiziție din ultimii opt ani.

Ce urmează

Privind înainte, incertitudinile geopolitice par să aducă un element de imprevizibilitate în 2024. Cu toate acestea, perspectiva macroeconomică este mult mai îmbucurătoare decât acum 12 luni. Inflația scade rapid în unele regiuni din ECE. În același timp, se preconizează reduceri ale ratei dobânzii. 

Privind în perspectivă, incertitudinile geopolitice par să aducă un element de imprevizibilitate pentru 2024. În ciuda acestui fapt, perspectivele macroeconomice sunt considerabil mai bune decât în urmă cu 12 luni. Inflația este în scădere puternică în unele regiuni, în special în rândul țărilor din ECE. Între timp, reducerile de rate sunt în cărți.