Demistificarea profesiei de contabil: adresând cele mai populare stereotipuri

Portretizarea unui anumit rol sau funcție, fie în mass media, fie în cultura populară, poate fi adesea bazată pe stereotipuri perpetuate de-a lungul mai multor generații. Profesia de contabil nu face excepție, însă credem că atât adevărul, cât și claritatea, oferă inspirație. Astăzi, ne aventurăm în viața unui contabil, explorăm aspecte precum dezvoltarea personală și profesională, demontăm mituri și stereotipuri populare și discutăm cele mai recente instrumente și tehnologii utilizate în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Pentru acest lucru, colega noastră, Ana Dragomirică, Manager, Outsourcing – Accounting, împărtășește călătoria sa cu noi. Aflăm împreună tot ce este de știut despre contabilitatea la Mazars în România, în interviul următor!

Salutare, Ana, îți mulțumim pentru timpul acordat acestui interviu, expertiza și informațiile tale vor fi apreciate cu siguranță. Să începem prin a oferi cititorilor noștri câteva informații despre tine: care este rolul pe care îl ocupi în prezent în cadrul Mazars în România și cum a arătat parcursul tău în companie?

Bună tuturor, mulțumesc pentru oportunitate. Mă bucur foarte tare să iau parte la astfel de discuții și interviuri și sper că acestea vor oferi puțină inspirație atât generației mai tinere, dar și tuturor persoanelor care pot să se identifice cu călătoria mea, sau sunt pur și simplu interesate să obțină o nouă perspectivă asupra domeniului sau companiei noastre.

Călătoria mea în Mazars a început în august 2015, fiind primul meu job full-time. Ca o mică remarcă amuzantă, prima mea zi în companie a fost pe data de 25, aceasta reprezentând, de altfel, ultima zi pentru depunerea declarațiilor fiscale, așa că putem spune că rolul meu a fost dinamic încă din prima zi. Am început ocupând o poziție de junior, primind atenția și contextul necesare pentru fiecare sarcină pe care trebuia să o îndeplinesc. Studiile mele din liceu s-au concentrat pe domeniul economic, obținând mai apoi o diplomă de licență în management de la Academia de Studii Economice din București. Cu toate că studiile mele nu conțineau atât de multe cunoștințe din comeniul contabilității, atitudinea mea și perspectiva deschisă în legătură cu învățarea au fost cele care au făcut diferența la sfârșit, permițându-mi să avansez, an de an, în următoarea poziție. Creșterea mea a fost întotdeauna organică și m-a adus până în prezent, moment în care ocup o poziție de management.

Procesul de recrutare a păstrat această deschidere de-a lungul anilor, și chiar și acum suntem în căutarea persoanelor cu dorința și curiozitatea de a învăța ceva nou.Toate abilitățile tehnice necesare pot fi acumulate pe parcurs. Pentru asta pot spune că a fi o persoană cu care se lucrează ușor poate fi o abilitate subestimată.

De-a lungul carierei mele, am considerat că am nevoie de mai multă expunere pentru dezvoltarea mea, așa că am decis să obțin o certificare profesională în cadrul CECCAR. Acest proces a fost reprezentat de un examen de admitere, urmat de un stagiu intens de trei ani și un examen final, toate acestea în timp ce aveam un loc de muncă full-time în paralel. În tot acest timp, am primit sprijin constant din partea echipei și a superiorilor mei, iar toate cheltuielile legate de certificare au fost acoperite de Mazars.

Fiind perfect transparentă, procesul de învățare nu se oprește niciodată în domeniul nostru și șansele sunt că veți învăța ceva nou în fiecare zi. Da, șansele. 😊 În prezent, explorez următoarele oportunități de care aș putea profita, în ceea ce privește dezvoltarea mea profesională.

Având în vedere faptul că fac parte din Mazars de peste 9 ani acum, presupun că este ușor să vă imaginați traiectoria mea și cum a arătat călătoria de până acum: provocatoare dar echilibrată, împlinitoare și satisfăcătoare. Aspectele anterioare m-au ținut pe poziții și m-au îndrumat către calea mea actuală, primind aici încurajarea atât de necesară pentru a crește, personal și profesional.

De-a lungul tuturor acestor ani, am avut oportunitatea de a fi mai mult decât un contabil. Am alergat maratoane, mi-am exersat abilitățile de vorbit în public în cadrul evenimentelor precum Mazars Forum din 2019, unde am vorbit în deschiderea evenimentului despre exploatarea nisipului și problemele de mediu. Am gătit pentru cei mai puțin norocoși la cantină, am predat cursuri financiare elevilor de liceu, am facilitat sesiuni de training pentru colegi, și am îndrumat studenți în timpul programelor de practică de la Mazars. La acestea pot adăuga participarea la campaniile noastre de CSR, unde am fost atât Moș Crăciun, cât și Iepurașul de Paște pentru mulți copii, am ajutat la renovarea a două școli în cadrul inițiativei anuale Community Day, și lista poate continua. Așa cum am menționat anterior, atât creșterea profesională, cât și cea personală sunt la fel de importante, și am avut multe oportunități pentru a le acorda ambelor atenția necesară.

 

Putem spune cu certitudine că ești un contabil extraordinar și o parte valoroasă a echipei noastre, însă cum a început totul? Care au fost factorii motivanți care au jucat un rol important în alegerea carierei tale?

Cred că este important să punctez faptul că nu sunt adepta scenariului în care o persoană își urmează doar pasiunile în viață, deoarece ar putea să rateze multe alte oportunități neglijând imaginea de ansamblu. Luați exemplul meu, o carieră în contabilitate nu a fost întotdeauna alegerea evidentă. Am fost un artist în copilărie, cântând și dansând în fața audiențelor de toate felurile, ori de câte ori aveam ocazia.

În același timp, am o formare academică în domeniul economic. Acest lucru m-a determinat să caut o companie care să-mi ofere cel mai bun mediu pentru a accesa oportunități de creștere și pentru a avea perspective de carieră pe termen lung, toate acestea fără a fi neglijat aspectul uman, personal. Obținerea independenței a fost un factor motivant puternic pentru mine în construirea carierei. Acest lucru m-a determinat să investesc timp suplimentar pentru a-mi îmbunătăți abilitățile tehnice.

Călătoria mea la Mazars în România a început cu interviul de angajare, unde am venit la recomandarea unei cunoștințe. În timpul discuției, am simțit o conexiune foarte bună cu partenerul care m-a intervievat și mi s-a oferit oportunitatea de a mă alătura echipei. Nouă ani mai târziu, încă sunt aici.

Excelența tehnică reprezintă una dintre valorile Mazars, influențând mediul de lucru în fiecare zi. Acest aspect, alături de faptul că lucrez constant cu profesioniști atât de buni, m-a inspirat și a acționat ca un impuls puternic pentru a mă concentra pe propria dezvoltare profesională. Am devenit contabil cu ajutorul suportului constant primit încă de la început. La aceasta, am adăugat angajament, responsabilitate și determinare. A aparține unui loc în care nu doar că îți este permis să crești, însă ești și încurajat constant să o faci, a primi incredere și sprijin, sunt lucruri spre care ar trebui să țintim cu toții. Colegii mei sunt suporterii mei, și eu sunt la rândul meu pentru ei, sărbătorind fiecare succes sau îmbunătățire.

 

Suntem deseori martori ai unei portretizări aparte a contabililor, atât în mass media cât și în viața de zi cu zi. Cum arată în realitate o zi din viața ta profesională și care sunt responsabilitățile tale?

Personal, cred că această portretizare a contabililor în mass-media sau chiar și în opinia publică fie s-a estompat în timp, fie pur și simplu eu nu am fost expusă la ea. Nu am avut acele stereotipuri în jurul meu, iar acest lucru se datorează echipei tinere și agile din care am făcut parte în tot acest timp, având întotdeauna acces la diverse tipuri de activități din aria de business și modele de afaceri, fiind mereu în contact cu cele mai noi îmbunătățiri digitale. Utilizarea din ce în ce mai frecventă a tehnologiei și dezvoltările pe care aceasta le-a produs, au făcut ca activitatea noastră să fie mai eficientă și, îndrăznesc să spun, mai atrăgătoare pentru generația tânără. Fără a intra în detalii, fluxurile automate și roboții sunt asistenții noștri în prezent.

În afara aspectelor operaționale și tehnice ale rolului meu, mă consider un team player veritabil, fiind acolo pentru echipa mea ori de câte ori pot oferi ajutor, la fel și pentru clienții mei, livrând servicii de înaltă calitate adaptate la nevoile lor, totul în timp ce mă implic activ în procesul de dezvoltare al businessului.

 

Cum este să lucrezi în mod direct cu clienții tăi și cum tratezi acest proces? Care sunt câteva dintre cele mai bune metode pentru a ajunge la o relație optimă cu aceștia?

În spatele fiecărei poziții se află o persoană. Ar trebui să ne conectăm cu acea persoană și să construim o relație bazată pe încredere, fiind receptivi și anticipând nevoile lor. Comunicarea continuă și eficientă joacă de asemenea un rol important în construirea relației și stabilirea încrederii.

Scopul nostru este să fim întotdeauna un partener de încredere pentru obligațiile lor de conformitate și să oferim cele mai calitative servicii. Atingerea celei mai bune combinații pentru o relație optimă poate fi o provocare, având în vedere că fiecare companie este diferită, însă trebuie să găsim echilibrul potrivit între eforturile echipei noastre și cele ale clienților noștri.

 

Probabil ești cât se poate de familiarizată cu stereotipurile asociate meseriei tale. Care sunt câteva pe care ți-ai dori să le adresezi?

Cea mai comună impresie greșită pe care o aud este aceea că meseria de contabil este plictisitoare și dificilă. Adevărul este că poți întâlni situații noi destul de frecvent. Atât mediul de afaceri, cât și cel legislativ sunt într-o continuă schimbare, iar activitatea clienților noștri se schimbă și evoluează în consecință. Am clienți cu care am colaborat încă de la începutul călătoriei mele în Mazars, și este minunat să văd cum afacerile lor s-au dezvoltat de-a lungul anilor.

Aș mai menționa că, dacă te simți confortabil cu numerele și ai un interes în acest domeniu, un rol în contabilitate se poate transforma cu ușurință într-o carieră extrem de satisfăcătoare pentru tine. Nimic nu este prea dificil dacă ești deschis, dispus să înveți și să primești ajutor din partea unei echipe care te susține.

 

Cum a evoluat rolul tău în paralel cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei din ultimii ani? Care sunt instrumentele cu care lucrezi în prezent și cum impactează acestea sarcinile și responsabilitățile tale?

Privind înapoi la începutul carierei mele, nu pot să nu remarc câte lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului. Îmi amintesc primii mei ani ca profesionist, atunci eu și colegii mei obișnuiam să folosim pe rând semnăturile electronice pentru depunerea declarațiilor fiscale. De-a lungul anilor, ne-am adaptat la transformările digitale și multe aspecte s-au îmbunătățit. Acum ne concentrăm pe activități care aduc valoare adăugată clienților noștri și nu mai suntem blocați în sarcini repetitive. Folosim arhive electronice, soluții pentru extragerea datelor, descărcare automată de fișiere sau diferiți roboți dezvoltați de echipa noastră de automatizare. Acum avem colegi care lucrează din alte orașe, în timp ce la începutul carierei mele acest lucru ar fi fost considerat o fantezie, fiind cu toții lipiți de dosarele clienților.

 

Conceptul de work life balance este adesea menționat în toate conversațiile legate de carieră. Cum se transpune acest concept în viața ta? Cum reușit să menții acest echilibru și care sunt sfaturile pe care le poți da pentru a îl atinge?

Voi menționa o altă impresie greșită în timp ce răspund la întrebarea ta, având în vedere că acord o importanță semnificativă vieții mele personale și îmi prețuiesc timpul liber.

Contabilitatea nu este plictisitoare și nici contabilii nu sunt plictisitori. Am oportunitatea să călătoresc, alimentându-mi pasiunea pentru acest lucru, merg la sală, chiar dacă în unele zile trebuie să mă forțez, gătesc și mă asigur că îmi aloc timp pentru a face activități care îmi dau o stare de bine.

La sfârșitul zilei, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prioritizăm activitățile din lista noastră și să descoperim ce ni se potrivește cel mai bine. De exemplu, în timpul pregătirii mele trei ani în cadrul CECCAR, orele suplimentare erau adesea o necesitate, însă am reușit să îmi adun forțele pentru a vizualiza realizările care vor veni după aceea.

Cred cu tărie că disciplina este cheia succesului. Acest lucru se aplică în ceea ce privește locurile noastre de muncă, rutinele, programul nostru de somn, obiceiurile alimentare, însumând tot ceea ce facem într-o zi.

Începe prin a-ți stabili un obiectiv pentru tine însuți, ia în considerare importanța și beneficiile sale și hrănește-te cu acestea. Efortul și angajamentul pe care îl solicită acel anumit obiectiv vor avea sens apoi, îți promit.

 

În cele din urmă, care ar fi sfatul pe care l-ai oferi următoarei generații de profesioniști ce aspiră la o carieră în contabilitate? Ce lecție ți-ar plăcea să păstreze cu ei în urma acestui interviu și să înțeleagă despre profesia de contabil? 

Voi fi întotdeauna susținătoarea generației tinere și îi voi sprijini în tot ceea ce își doresc să realizeze. Le voi spune întotdeauna să nu fugă niciodată de provocări, ci spre ele. Nu există nimic mai satisfăcător decât să vezi progresul și evoluția ta, atingând un nou nivel de încredere în sine care va merita fiecare efort.

Începe cu lucruri mici și dezvoltă-ți obiceiurile sănătoase zi de zi, profită de orice oportunitate, fie ea profesională sau personală, pune întrebări, absoarbe orice informație poți de la colegii tăi și rămâi mereu curios.

 

 

Mulțumim, Ana, pentru că ai împărtășit cu noi o parte din călătoria ta profesională și pentru transparența și deschiderea ta. Interviul tău va servi cu siguranță ca sursă de inspirație pentru generația mai tânără de profesioniști, oferindu-le mai multă claritate cu privire la profesia de contabil.