Viitorul profesiei contabile: adaptarea la era digitală nu mai este doar o opțiune, ci mai degrabă o necesitate

6 septembrie 2023
Viitorul profesiei contabile: adaptarea la era digitală nu mai este doar o opțiune, ci mai degrabă o necesitate pentru a rămâne competitiv într-o piață în continuă schimbare

Digitalizarea a devenit un factor esențial pentru afacerile din ziua de astăzi. În peisajul tehnologic care evoluează rapid, integrarea strategiilor digitale nu mai este doar o noutate, ci o necesitate. La fel ca în multe alte domenii, profesia contabilă a fost deja impactată de tehnologie și automatizare, însă în loc ca aceasta să fie perturbată, se adaptează și evoluează. În acest articol, Mariana Dragomir, Accounting Director și Ionuț Petroiu, Automation Team Lead la Mazars în România, împărtășesc experiența și perspectivele lor cu privire la beneficiile digitalizării, procesele automate, miturile legate de automatizare, principalele obstacole și planurile pentru viitor.

Mariana, cum pot profesioniștii din domeniul contabil să rămână jucători relevanți în era digitală?

În calitate de profesioniști în domeniul contabil, ar trebui să avem o mentalitate deschisă și să recunoaștem importanța investirii de timp și efort în înțelegerea noilor tehnologii. Tehnologia, și cu precădere, automatizarea și-au pus amprenta deja asupra profesiei contabile, iar transformarea acesteia devine din ce în ce mai evidentă în fiecare zi. Adoptarea sistemelor de contabilitate bazate pe cloud, a instrumentelor de automatizare și a software-urilor de analiză a datelor nu reprezintă doar o opțiune, ci o necesitate strategică. Prin adoptarea acestor inovații, vom putea identifica domeniile în care putem aduce valoare adăugată afacerilor clienților.

În al doilea rând, un alt aspect important ar fi consolidarea abilităților de analiză a datelor. Sarcinile tradiționale care au definit mult timp domeniul contabilității sunt acum integrate în procesul de automatizare. Tehnologia a eficientizat activități ce pornesc de la arhivare sau procesare manuală a datelor până la pregătirea declarațiilor fiscale sau a situațiilor financiare.  Astfel, prin consolidarea abilităților noastre de analiză a datelor, putem dobândi un avantaj competitiv cu impact semnificativ într-o industrie în plină evoluție. Această bază, împreună cu capacitatea de a interpreta date financiare complexe, pregătește terenul pentru o relevanță sustenabilă.

În al treilea rând, cu ajutorul tehnologiei ne putem pune în valoare expertiza financiară pentru a furniza servicii de consultanță clienților. Prin automatizarea proceselor, ne putem concentra asupra unor activități mai complexe și putem identifica noi soluții pentru clienții noștri. De la optimizarea fluxurilor de lucru și implementarea instrumentelor de ultimă generație sau a sistemelor ERP, până la crearea de structuri bugetare și contribuția la strategiile de creștere, experții contabili pot deveni contribuitori de bază la creșterea afacerilor.

Și nu în ultimul rând, fiecare profesionist din domeniu trebuie să rămână vigilent, să fie în pas cu experții din industrie și să participe activ la inițiativele de dezvoltare profesională. Acest angajament pentru învățarea continuă demonstrează faptul că practicienii sunt pregătiți să gestioneze legătura dintre principiile tradiționale și tehnologiile emergente.

Ionuț, cum sunt procesele contabile la Mazars automatizate?

La Mazars, am prioritizat automatizarea sarcinilor repetitive și care necesită mult timp din cadrul operațiunilor noastre zilnice.

Am început procesul prin identificarea sarcinilor care necesită mult timp prin discuții directe și sesiuni de analiză alaturi de colegii din departamentul Outsourcing. Ulterior, am început să analizăm, să proiectăm și să dezvoltăm soluții, pe care le-am implementat mai apoi în cadrul departamentului.

De exemplu:

  • În domeniul contabilității, am proiectat roboți cu instrumente specializate și tehnologie RPA pentru a extrage date din diferite fișiere și formate și pentru a le încărca direct în diverse platforme contabile/ERP-uri, cu doar un singur clic.
  • În ceea ce privește partea de raportare, am proiectat un robot pentru a genera și salva rapoarte contabile precum balanțe de verificare, registre jurnal sau altele, din diferite platforme contabile/ERP-uri și pentru mai mulți clienți în același timp.
  • Deoarece unele declarații fiscale sunt deja integrate în sistemele ERP, utilizatorii de obicei doar verifică și validează sumele finale. În zona de conformitate fiscală, am automatizat un proces de control intern pentru a verifica dacă toate declarațiile fiscale pentru toți clienții, au fost depuse în platforma online a administrației fiscale și dacă toate recipisele au fost salvate și arhivate corespunzător în baza noastră de date.
  • Pentru echipa de salarizare, am creat un robot pentru a reduce timpul petrecut în calcularea salariilor și pentru a avea acces la o modalitate standardizată de lucru. Robotul procesează un volum mare de date prin citirea fișelor de pontaj și pregătirea datelor primare în sistemul de salarizare. Înainte de această automatizare, întregul proces era realizat manual de către un consultant, iar timpul necesar era semnificativ mai mare.

Mariana, reprezintă automatizarea o oportunitate sau o amenințare pentru contabili? De ce?

Automatizarea poate reprezenta atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru contabili, în funcție de modul în care aceștia o abordează. Pe de o parte, automatizarea poate fi un real avantaj pentru profesioniștii contabili, deoarece optimizează sarcinile repetitive, poate reduce erorile și crește eficiența generală. Automatizarea poate oferi, de asemenea, oportunități pentru dezvoltarea de abilități noi, precum analiza datelor, inteligența artificială și învățarea automată, permițându-le astfel profesioniștilor contabilisă redefinească serviciile oferite clienților lor.

Pe de altă parte, automatizarea poate reprezenta și o amenințare pentru rolul tradițional al contabilului ca unic furnizor de informații financiare. Pe măsură ce prelucrarea și analiza datelor sunt preluate de noile tehnologii, există riscul ca profesionistul contabil să fie considerat mai puțin important în procesele financiare. S-ar putea argumenta faptul că procesele financiare principale pot fi gestionate numai cu ajutorul tehnologiilor. Cu toate acestea, consider că resursa umană este de neprețuit, indiferent de proiect, domeniu sau industrie.

La finalul zilei, în opinia mea, impactul automatizării asupra contabililor depinde de modul în care aceștia reușesc să se adapteze în era digitală și să foloseasca tehnologia în avantajul lor.

Ionuț, care au fost principalele obstacole în automatizarea proceselor contabile?

Pe parcursul acestei călătorii, am identificat mai multe obstacole:

  • Platformele inflexibile ale unor sisteme de contabilitate ce au făcut dificilă integrarea noilor tehnologii.
  • Costurile semnificative generate de crearea, implementarea și întreținerea sistemelor automate. Costurile inițiale pentru investiția în tehnologii de automatizare nu vor aduce beneficii imediate.
  • Rezistența la schimbare manifestată de unii clienți, arătând reticență în a adopta noile tehnologii.
  • Noutățile legislative, din cauza lipsei de predictibilitate și a cerințelor complexe. 

Mariana, care sunt obiectivele companiei în ceea ce privește digitalizarea și în special automatizarea în perioada următoare?

Obiectivul nostru va fi întotdeauna să le oferim clienților noștri servicii cu valoare adăugată, adaptate așteptărilor și nevoilor lor. Dacă plasăm acest obiectiv în contextul actual bazat pe tehnologie, pot spune că digitalizarea și automatizarea reprezintă doar modalități de a-l atinge. Un alt obiectiv este să ne îmbunătățim eficiența. Nu în ultimul rând, ne concentrăm pe menținerea competitivității companiei într-un mediu în rapidă schimbare.

Până acum, ne-am concentrat în principal pe îmbunătățirea proceselor interne prin automatizare, ceea ce a permis echipelor noastre să colaboreze într-un mod mai productiv, să acceseze informații rapid și să faciliteze munca în echipă la distanță.

Pentru perioada următoare, ne propunem să personalizăm serviciile noastre, oferind astfel clienților idei pentru automatizarea proceselor lor și posibile soluții pentru fluxurile lor interne.

Ionuț, consideri că tehnologia va sprijini, și nu va înlocui, contabilii?

Asistăm la o transformare a profesiei contabile, în care cunoștințele tehnice sunt îmbinate cu tehnologia. Contabilii nu mai sunt implicați în activități recurente cu valoare adăugată redusă, accentul lor fiind acum mai mult pe zona de consultanță.

În opinia noastră, tehnologia nu va înlocui contabilii. Ci suntem de părere că un contabil care nu utilizează tehnologia va fi înlocuit de un alt contabil care o folosește.

Cel mai probabil contabilitatea, așa cum o știm, cum ar fi înregistrarea tranzacțiilor în sistemele ERP, va fi înlocuită complet de roboți în curând. Cu toate acestea, supravegherea din partea unui consultant va fi necesară, deoarece orice robot trebuie să fie programat pentru a putea funcționa.

Mai mult decât atât, chiar și atunci când vorbim despre Machine Learning sau Artificial Intelligence, validarea scenariilor complexe de către un consultant experimentat va fi în continuare imperativă.

În esență, viitorul contabilității este definit de forțele duble ale digitalizării și expertizei umane, creând o sinergie dinamică care propulsează profesia înainte într-un domeniu de eficiență, perspicacitate și adaptabilitate fără precedent. Pe măsură ce contabilii abordează era digitală, ei nu doar își asigură relevanța, ci încep și o călătorie de creștere și transformare care va contura peisajul contabilității pentru anii ce vor veni.