Resursele umane - care este rolul lor și cum pot contribui la creșterea unei afaceri în mod eficient?

În orice companie, departamentul de resurse umane are un rol esențial, fiind divizia responsabilă de gestionarea personalului, salarizare, raportare și alte operațiuni aferente. De asemenea, resursele umane se ocupă cu găsirea, selectarea, recrutarea și formarea candidaților la un loc de muncă. Prin urmare, acestea joacă un rol cheie în sprijinirea companiilor pentru a face față unui mediu de afaceri în schimbare rapidă.

Data publicarii: 15 februarie 2023

Legislația este și ea foarte complexă și într-o continuă schimbare, ceea ce presupune o adaptare permanentă la noile reguli și politici. În acest articol vei afla mai multe informații despre ce înseamnă HR, ce importanță are departamentul, dar și ce moduri de gestionare ale sarcinilor există. 

Cuprins: 

1. Ce înseamnă resurse umane și ce importanță au într-o companie? 

1.1. Ce înseamnă HR? 

1.2. Principalele obiective ale unui departament de resurse umane 

1.3. Importanța resurselor umane într-o companie

2. Cu ce se ocupă resursele umane și cum sunt gestionate mai ușor activitățile aferente?

2.1. Atribuțiile și rolul resurselor umane 

2.2. Despre resursele umane și gestionarea mai ușoară a acestora

1. Ce înseamnă resurse umane și ce importanță au într-o companie?

În cazul în care te-ai întrebat ce sunt resursele umane și de ce sunt importante, trebuie să știi că profesioniștii din acest domeniu îndeplinesc mai multe sarcini, nu doar simpla gestionare a personalului sau procesarea salariilor. Întregul departament are un rol vital și poate contribui la dezvoltarea strategiei unei companii și a culturii generale a acesteia. Acesta poate ajuta întreprinderea să-și atingă scopurile și obiectivele prin optimizarea productivității și eficienței angajaților. Resursele umane sunt o parte integrantă a oricărei strategii de business, având rolul de a crește productivitatea, de a identifica și de a aborda problemele din timp, oferind un feedback constructiv și util, și de a promova o cultură corporativă de siguranță. Ce înseamnă mai exact HR și ce importanță are funcționarea unui departament de resurse umane echilibrat și puternic într-o companie vei afla în rândurile de mai jos. 

1.1. Ce înseamnă HR?

Termenul de resurse umane a fost inventat de John R. Commons în cartea sa, "The Distribution of Wealth", publicată în 1893. Departamentele de resurse umane din companii au fost create în secolul al XX-lea, primind, la început, sarcina de a rezolva neînțelegerile dintre salariați și angajatorii lor. Ulterior, acestea s-au dezvoltat și au căpătat din ce în ce mai multe responsabilități din cauza complexității în creștere a acestui domeniu. 

Indiferent de mărimea unei organizații, departamentul de resurse umane este o componentă esențială, care are sarcina de a proteja compania de eventualele probleme sau nereguli ce pot apărea în acest sector. Până în anii 1920, acest domeniu era numit administrarea personalului și se focusa pe aspecte legate de angajare, evaluare și remunerare a angajaților. 

Termenul de resurse umane este folosit atât pentru a descrie personalul care lucrează într-o companie, cât și pentru a numi departamentul responsabil de gestionarea angajaților. Așadar, definiția resurselor umane nu este doar una singură, acest concept fiind complex și ramificându-se în multe direcții. Cert este că departamentul de resurse umane este fundamental în companii, instituții și în orice domeniu economic. 

În prezent, departamentul de resurse umane este o divizie ce are sarcini complexe și servește drept legătură între o întreprindere și angajații săi. Acesta se ocupă cu recrutarea, selectarea, angajarea și formarea noilor angajați, precum și cu administrarea beneficiilor personalului. Rolul resurselor umane este de a gestiona personalul, cultura și mediul de lucru al unei organizații. Partea de salarizare și de administrare a beneficiilor este din ce în ce mai des externalizată către furnizori terți, fiind o metodă mai eficientă de administrare și de aliniere cu legislația muncii. 

1.2. Principalele obiective ale unui departament de resurse umane

Atribuțiile unui departament de resurse umane sunt numeroase și diverse, deoarece acesta este responsabil de gestionarea capitalului uman în vederea îndeplinirii obiectivelor de afaceri. Prin urmare, acest departament este vital în orice companie și are ca principale sarcini găsirea, menținerea și dezvoltarea capitalului uman în vederea obținerii succesului unei întreprinderi. Bineînțeles, acest lucru se realizează și prin crearea de programe eficiente și prin respectarea normelor și procedurilor stabilite în domeniu.

Mai exact, principalele obiective ale departamentelor de resurse umane sunt următoarele:

  • Atingerea obiectivelor companiei printr-o echipă competentă, rolul resurselor umane fiind acela de a găsi persoanele potrivite pentru a satisface aceste cerințe;
  • Atragerea și păstrarea celor mai bune talente - echipa de resurse umane trebuie să atragă și să rețină cei mai buni și mai competenți salariați printr-o strategie bine planificată, care să stimuleze motivația și bunăstarea forței de muncă;
  • Îmbunătățirea productivității - departamentul de personal trebuie să supervizeze succesul și performanța întregii echipe;
  • Asigurarea conformității cu reglementările legale - în acest domeniu există numeroase reglementări și legi care trebuie respectate, resursele umane fiind responsabile cu acest lucru.

1.3. Importanța resurselor umane într-o companie

Personalul reprezintă fundamentul oricărei afaceri de succes. Din acest motiv, departamentul de resurse umane este extrem de important în cadrul oricărei întreprinderi,  indiferent de domeniul de activitate și de mărimea acesteia. El îndeplinește o varietate de sarcini și este responsabil pentru funcționarea corespunzătoare și evoluția forței de muncă, dar și pentru rezolvarea problemelor și gestionarea riscurilor din cadrul companiei.

Resursele umane reprezintă un domeniu complex, de aceea acest departament trebuie să fie susținut de o conducere solidă și de un management adecvat. Doar în acest fel va deveni o structură puternică și va evolua de-a lungul timpului, contribuind la creșterea satisfacției angajaților, a productivității și a succesului organizației. 

Departamentul de personal este într-o continuă dezvoltare și evoluție datorită tehnologiei, a noilor politici de la locul de muncă și a pieței în schimbare. Modalitățile moderne de recrutare, software-urile HR și salarizare automatizate sunt doar câteva exemple de noi practici îmbunătățite, care contribuie la creșterea eficienței și la atingerea obiectivelor economice. 

2. Cu ce se ocupă resursele umane și cum sunt gestionate mai ușor activitățile aferente?

Organizarea departamentului de resurse umane s-a schimbat de-a lungul timpului pentru a atrage și a păstra forța de muncă și pentru a contribui în mod pozitiv la obiectivele de afaceri. Prin urmare, rolul acestuia s-a schimbat și el foarte mult. În timp ce înainte se axa cel mai mult pe gestionarea salarizării și a recrutării, acest domeniu joacă acum un rol extrem de important în cadrul companiilor, contribuind la atingerea unor obiective și rezultate specifice. Dată fiind importanța și complexitatea sarcinilor unui departament de resurse umane, digitalizarea a devenit o soluție excelentă. O platformă software de resurse umane ușoară, intuitivă și rapidă va optimiza procesele și va îmbunătăți organizarea departamentului, contribuind la o focusare mai bună pe atingerea obiectivelor stabilite.  

2.1. Atribuțiile și rolul resurselor umane

Pe lângă faptul că este locul în care angajații caută consiliere sau sprijin pentru probleme ce țin de organizație, departamentul de resurse umane are sarcina de a asigura un climat de lucru bun și de a promova bunăstarea și productivitatea forței de muncă. Rolul resurselor umane este și de a înțelege particularitățile companiei, ale fiecărui angajat și ale situației economice actuale din piața muncii. 

Prin urmare, lista de sarcini este foarte vastă, iar atribuțiile acestei divizii sunt variate și numeroase. De aici decurge și semnificația deosebită a resurselor umane în creșterea eficienței. Iată care sunt principalele funcții și atribuții ale unui astfel de departament: 

Administrarea personalului 

Gestionarea administrativă a personalului este o sarcină de bază în cadrul acestui departament și include activități precum administrarea contractelor, a fișelor de salariu, a autorizațiilor, a concediilor medicale sau a celor anuale. Deși par simple la prima vedere, aceste atribuții necesită mult timp și o bună coordonare cu întreaga echipă, pentru a evita erorile. În prezent, există însă soluții mult mai eficiente de gestionare a resurselor umane, care îți permit să automatizezi o mare parte din această muncă și să faci economie de timp. 

Recrutarea și selecția personalului

Printre lucrurile cu care se ocupă resursele umane se numără și recrutarea și selecția personalului. Atragerea și selecția celor mai bune talente reprezintă aspecte vitale în asigurarea succesului unei companii. Întregul proces presupune multă muncă pentru identificarea, intervievarea și selectarea candidaților calificați și cu cel mai mare potențial. 

Salarizarea și stimulentele

Resursele umane sunt responsabile de salarii și de beneficiile angajaților. Acest lucru include câteva sarcini importante, cum ar fi: calcularea ratelor de salarizare adecvate pentru fiecare funcție, ținându-se cont de nivelul salarial de pe piața muncii, valoarea angajatului și alți parametri stabiliți prin contractul colectiv de muncă. Rolul departamentului de resurse umane nu se oprește însă aici. Este necesară, de asemenea, și o revizuire periodică a salariilor, negocierea stimulentelor și stabilirea altor beneficii bazate pe performanță. 

Menținerea unui climat de lucru pozitiv

Climatul de lucru este extrem de important în orice companie, influențând bunăstarea și randamentul personalului. De aceea, echipa de resurse umane trebuie să ia măsurile necesare pentru a promova un climat de muncă pozitiv, detectând în permanență problemele cu care se confruntă angajații și nivelul de satisfacție al acestora în cadrul organizației. 

Evaluarea performanțelor angajaților

Evaluarea performanțelor echipei reprezintă o altă sarcină importantă pentru departamentul de resurse umane. Astfel, fiecare salariat trebuie să fie evaluat periodic printr-un sistem foarte bine pus la punct. 

Formarea și dezvoltarea salariaților 

Departamentul de personal trebuie să maximizeze potențialul forței de muncă printr-o formare profesională continuă. Acest lucru asigură dezvoltarea unor competențe necesare pentru a îndeplini obiectivele companiei, dar este și o modalitate de a reține talentele. Oferindu-le angajaților un mediu favorabil pentru dezvoltarea carierei, îi poți ajuta să fie la curent cu cele mai recente tendințe și evoluții din domeniul lor și să rămână mult timp în cadrul organizației. 

Gestionarea riscurilor companiei

Un alt rol al resurselor umane este gestionarea riscurilor și a conformității. Personalul din cadrul acestui departament trebuie să colaboreze cu conducerea unității, acest lucru implicând o analiză statistică și cunoașterea legislației pentru îmbunătățirea generală a politicilor și practicilor companiei. 

2.2. Despre resursele umane și gestionarea mai ușoară a acestora

Pe lângă găsirea, selectarea, recrutarea și formarea angajaților, departamentul de resurse umane administrează și programele de beneficii și compensații pentru salariați și trebuie să fie mereu la curent cu toate legile care pot afecta compania. Din acest motiv, multe firme apelează la consultanță în resurse umane, transferând multe dintre sarcini, cum ar fi salarizarea, către furnizori externi. Externalizarea atribuțiilor administrative și tranzacționale ale resurselor umane este un lucru avantajos pentru companii, deoarece departamentul va avea mai mult timp la dispoziție pentru a derula acțiuni benefice pentru organizație. 

Angajarea unei terțe părți care să se ocupe de salarizare și de alte servicii de personal este extrem de utilă, îmbunătățind precizia, eficiența și securitatea acestor procese. Utilizarea unor instrumente mai moderne, precum software-uri HR și alte platforme, oferă, de asemenea, departamentelor de resurse umane mai multă flexibilitate și productivitate. 

Un exemplu este salarizarea, care reprezintă o sarcină dificilă pentru angajator și angajați, de aceea, sprijinul extern este cea mai bună variantă pentru a asigura corectitudinea raportărilor financiare și pentru a evita problemele în cadrul unei inspecții fiscale. Există diferite tipuri de software de salarizare disponibile pe care profesioniștii le folosesc pentru a gestiona, a menține și a automatiza procesul de plată a angajaților. Astfel, companiile își pot eficientiza întreaga metodologie, dar și alte activități conexe, inclusiv efectuarea raportărilor complexe și calcularea impozitului. 

Resursele umane reprezintă un domeniu cheie în cadrul oricărei organizațiii. Întreaga activitate presupune mai mult decât procesarea salariilor și stabilirea beneficiilor angajaților, jucând un rol esențial în dezvoltarea strategiei unei companii. Fără un departament de resurse umane eficient, este imposibil să construiești, să menții o echipă puternică și să obții succesul într-o afacere. Fiind un sector atât de complex, firmele de consultanță în HR și servicii de salarizare reprezintă un sprijin puternic. Acest lucru permite înțelegerea mai ușoară a legislației și a angajaților, dar și posibilitatea de a fi degrevat de sarcini care necesită mult timp și atenție. 

Așadar, resursele umane contribuie la îmbunătățirea eficienței într-o organizație. De la dezvoltarea de noi metode pentru a asigura standarde înalte de performanță până la asigurarea faptului că o companie se menține în limitele bugetului său, există o mulțime de motive pentru care resursele umane înseamnă foarte mult pentru succesul unei afaceri.

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.