Bold leadership for a sustainable future: Mazars C-suite barometer 2023

Cel mai recent barometru Mazars arată că liderii C-suite, deși recunosc provocările semnificative ale anului trecut, inclusiv inflația și instabilitatea economică, prețurile ridicate ale energiei, războiul și tensiunile geopolitice, au un spirit de luptă și perspective pozitive pentru 2023. Tehnologia și sustenabilitatea se evidențiază ca fiind principalele lor două priorități strategice pentru următorii trei până la cinci ani, liderii executivi investind în aceste domenii pentru a se asigura că afacerea lor este pregătită pentru ziua de mâine.

Principalele concluzii:

Optimism în fața provocărilor actuale

În ciuda instabilității economice, a creșterii prețurilor la energie și a tensiunilor geopolitice, majoritatea directorilor sunt optimiști în ceea ce privește creșterea afacerii. 86% au o perspectivă pozitivă pentru creșterea economică în 2023.

Tendințe cu impact asupra afacerilor în 2023

Tendințele externe preconizate că că vor avea cel mai mare impact asupra întreprinderilor în acest an sunt: tendințele economice, inclusiv inflația și creșterea costului vieții; prețurile și/sau penuria de energie; și apariția de noi tehnologii

Încredere ca răspuns la tendințele anului

Încrederea generală este ușor sub nivelul de anul trecut, dar în creștere față de cercetările din 2020, potrivit indicelui de încredere Mazars. Liderii sunt cel mai încrezători în capacitatea lor de a gestiona tehnologiile emergente (54% foarte încrezători) și cel mai puțin încrezători în capacitatea de a face față instabilității geopolitice (23% foarte încrezători), prețurilor/scurturilor de energie (27%), penuriei de talente (32%) și tendințelor economice (33%) - acestea sunt considerate, de asemenea, principalele bariere în calea creșterii companiei.

Adoptarea unei lumi digitale

Transformarea IT/tehnologiei companiei este cea mai importantă prioritate strategică a liderilor în următorii trei până la cinci ani. Se așteaptă ca apariția noilor tehnologii să aibă un impact mare asupra activității lor și aceștia recunosc importanța unor tehnologii precum inteligența artificială, automatizarea, big data și Web3. Amenințările cibernetice rămân o realitate cotidiană, dar liderii sunt încrezători că datele lor sunt protejate.

Investiții într-un viitor sustenabil

O strategie de sustenabilitate nouă sau revizuită se află pe locul al doilea pe lista de priorități strategice pentru următorii trei până la cinci ani, iar peste două treimi (68%) spun că intenționează să crească investițiile în inițiative de sustenabilitate în anul următor, ceea ce înseamnă că ESG este important pe agenda directorilor. Cele mai multe întreprinderi (65%) elaborează un raport de sustenabilitate, dar recunosc faptul că calitatea și urmărirea datelor pot fi dificile, iar puțin peste o treime (36%) se simt complet pregătite pentru noile cerințe de raportare ESG.

 ‎

Recunoașterea importanței diversității și a talentului

Un sfert dintre lideri afirmă că o strategie nouă sau revizuită de atragere și păstrare a talentelor este o prioritate strategică, aproape o treime (28%) identificând incapacitatea de a atrage o forță de muncă calificată ca fiind un obstacol în calea creșterii companiei lor. În ciuda recunoașterii importanței unei forțe de muncă diversificate, adevărata echitate rămâne evazivă în multe companii, înregistrându-se puține progrese în ceea ce privește diversitatea de gen în rândul factorilor de decizie de top.

 

Realizat în trimestrul 4 al anului 2022, barometrul Mazars dedicat liderilor C-suite se bazează pe informațiile primite de la peste 800 de directori din 27 de țări din întreaga lume pentru a înțelege oportunitățile și provocările cu care se confruntă aceștia.

Descărcați raportul de mai jos pentru a afla mai multe informații

* câmpuri obligatorii

Your personal data is collected by Mazars Romania SRL and Mazars Consulting SRL (Mazars, the Companies/Company), the data controller, in accordance with applicable laws and regulations.
Fields marked with an asterisk are required. If any required field is left blank, it will not be possible to process your request.
Your personal data is collected for the purpose of processing your request.

You have a right to access, correct and erase your data, and a right to object to or limit the processing of your data. You also have a right to data portability and the right to provide guidance on what happens to your data after your death. Finally, you have the right to lodge a complaint with a supervisory authority and a right not to be the subject of a decision based exclusively on automated processing, including profiling, that produces legal effects concerning you or significantly affects you in a similar way.
Please read our entire privacy policy here: https://www.mazars.ro/Data-and-privacy