Investing in CEE: Raportul Inbound M&A 2022/2023

Începutul anului 2022 ne-a anunțat un an turbulent atât pentru piața europeană, cât și pentru cea mondială, deoarece Rusia a invadat Ucraina îm data de 24 februarie. Tendințele care se manifestau deja în 2021, inflația în creștere și costurile mai mari ale împrumuturilor, au fost mult amplificate. Războiul a declanșat șocuri de aprovizionare, în special pe piața angro a gazelor.

Între timp, impunerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei a complicat și mai mult situația în ceea ce privește încheierea de acorduri. În acest context, blocajele din lanțul de aprovizionare și deficitul de forță de muncă, cauzate de pandemia de COVID-19, au continuat să frâneze creșterea economică.

Condițiile de încheiere a contractelor nu ar fi putut fi mai dificile. Cu toate acestea, după cum arată raportul nostru, impactul asupra activității de fuziuni și achiziții din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a fost mult mai puțin pronunțat decât se temeau inițial mulți. De fapt - și cu excepția anului 2021, un an record oarecum anormal pentru fuziuni și achiziții - atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea agregată a tranzacțiilor în 2022 au atins noi maxime în ECE.

Principalele aspecte

  • În ECE s-au înregistrat 846 de tranzacții în valoare totală de 39,2 miliarde de euro.
  • Numărul de tranzacții înregistrate în ECE în 2022 este mai mare decât orice alt total anual, în afară de cel înregistrat în 2021, eclipsând cu puțin valoarea de 38,6 miliarde de euro din 2016.
  • ECE nu a fost singura regiune din lume care s-a confruntat cu provocări în materie de fuziuni și achiziții - toate părțile lumii, fără excepție, au fost afectate, chiar și economiile avansate din Europa de Vest și America de Nord au suferit scăderi mai accentuate de la un an la altul, atât în volum, cât și în valoare.
  • De asemenea, ECE a rămas o atracție puternică pentru investițiile internaționale. Proporția totală a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din regiune care implică sponsori transfrontalieri a crescut la 64% în 2022, cu patru puncte procentuale mai mult decât în anul precedent și cu ușurință cea mai mare proporție înregistrată recent, începând cu 2015.
  • Activitatea din spațiul de private equity s-a domolit după numărul de tranzacții record din 2021, volumul de achiziții scăzând cu 31% în ritm anual. Valoarea a scăzut și mai mult, cu 66%, cu achiziții în valoare totală de 3,4 miliarde de euro în 2022, față de 9,9 miliarde de euro în anul precedent.
  • Volumul de achiziții în 2022 s-a menținut remarcabil de bine în raport cu standardele istorice. Numărul de răscumpărări de capital privat în 2022 rămâne unul dintre cele mai mari înregistrate în ECE, cu un total de 97 de tranzacții, eclipsând cu ușurință orice sumă anuală între 2015-2020.

Previziuni pentru lunile următoare

Regiunea continuă să ofere oportunități fără precedent pentru anumite industrii, de la sănătate și turism (uneori împreună) la producție și tehnologie.

2023 va fi cu siguranță un an plin de provocări. Dar, în contrast cu acestea, se află calitatea întreprinderilor din regiune, creativitatea celor care fac tranzacții și sprijinul continuu al Facilității de reziliență și redresare a UE, care are o valoare de peste 100 de miliarde de euro pentru cele 12 țări din ECE care sunt membre ale UE. Toate acestea, precum și fundamentele solide ale regiunii ECE, sugerează că există motive întemeiate pentru a fi relativ optimiști în ceea ce privește anul viitor.

Descoperiți toate perspectivele M&A în România și în regiunea ECE: descărcați gratuit raportul nostru

* câmpuri obligatorii

Your personal data is collected by Mazars Romania SRL and Mazars Consulting SRL (Mazars, the Companies/Company), the data controller, in accordance with applicable laws and regulations.
Fields marked with an asterisk are required. If any required field is left blank, it will not be possible to process your request.
Your personal data is collected for the purpose of processing your request.

You have a right to access, correct and erase your data, and a right to object to or limit the processing of your data. You also have a right to data portability and the right to provide guidance on what happens to your data after your death. Finally, you have the right to lodge a complaint with a supervisory authority and a right not to be the subject of a decision based exclusively on automated processing, including profiling, that produces legal effects concerning you or significantly affects you in a similar way.