CEE Tax & Payroll Newsletter ediția 2/2022

Obțineți o imagine de ansamblu mai bună a celor mai importante modificări în legislația fiscală, a muncii și a salarizării în Europa Centrală și de Est (CEE). Am sintetizat noutățile din Albania, Austria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Ghidul fiscal CEE 2022: sistemele fiscale regionale prin intermediul unui ghid web interactiv

Optimizați afacerea dvs. prin procesarea salariilor și gestionarea fluxurilor de lucru management

Albania
->> Descoperiți rezumatul modificărilor legislative recente din Albania: salariul minim național, punerea în aplicare a sistemului PIT actualizat, modificări ale registrului proprietarilor beneficiari și multe altele. 

Austria
->> Legea privind compensarea costurilor energiei 2022 - noul regulament urmează să se aplice pentru prima dată în cazul cererilor de compensare în avans pentru anul 2022. 
->> Mazars pledează pentru mai multe scutiri pentru veniturile mici și pentru creșterea indemnizației de kilometraj, care nu a mai fost majorată din 2008.

Croația
->> Pentru a atenua impactul negativ al creșterii prețurilor la energie asupra gospodăriilor, întreprinderilor și agricultorilor, s-a propus recent prelungirea aplicării cotelor reduse de TVA.
->> Notificarea privind raportarea țară cu țară (CbC) - începând din 2020, notificarea privind raportarea CbC este transmisă prin intermediul platformei ePorezna prin intermediul așa-numitului formular de notificare MNP.
->> Citiți prezentarea generală a implicațiilor fiscale/contabile discutate în cadrul Legii privind introducerea monedei euro ca monedă oficială în Republica Croația.

Polonia
->> "Business and Taxation Guide to Poland 2022" oferă un rezumat cuprinzător a 12 dintre domeniile cheie ale mediului de afaceri, cum ar fi climatul investițional din Polonia, oportunitățile și posibilele obstacole pentru investitorii străini, sau impozitarea întreprinderilor și taxele sociale. 
->> Citește despre cele mai importante modificări ale obligațiilor fiscale pentru contribuabilii CIT și PIT cauzate de anularea stării de epidemie.
->> Continuarea facilităților COVID-19 și mai mult timp pentru a îndeplini obligațiile în materie de prețuri de transfer pentru anul 2021.
->> Descoperiți cele mai importante actualizări legislative în domeniul resurselor umane și al salarizării pentru trimestrul II/2022.

Republica Cehă
->> Un nou spectru pentru plătitorul de TVA - identificarea furnizorului și a clientului.
->> Sancțiunile în lumina jurisprudenței recente - CJUE s-a exprimat dacă sancțiunile aplicabile în cazul încălcării normelor în parcările private impuse de un organism privat sunt sau nu supuse TVA.
->> Impozite indirecte pe scurt - modificările se referă în special la definiția metalelor, a deșeurilor de hafniu, a telefoanelor mobile și a consolelor de jocuri video cărora li se aplică acest regim. 
->> Rezumat al noilor reglementări care au fost publicate în ultima jumătate de an.
->> Apărăbilitatea pierderilor pentru entitățile cu un profil funcțional limitat din punctul de vedere al prețurilor de transfer. 

România
->> Începând cu 1 iulie 2022, sistemul de facturare electronică RO e-Factura devine obligatoriu pentru operațiunile B2G. Ca atare, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relațiile B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul RO e-Factura.
->> Ministerul de Finanțe continuă lupta împotriva fraudei și a evaziunii fiscale prin implementarea sistemului RO e-Transport, care este, de fapt, o extensie a sistemului de control al traficului.
->> Autoritățile române au publicat actualizări recente privind obligațiile bugetare, precum și modificări ale Codului fiscal și ale Codului vamal.
->> Descoperiți cele mai importante actualizări legislative în domeniul resurselor umane și al salarizării.
​​

Slovacia

->> Noile tarife ale indemnizațiilor de masă pentru fiecare fus orar au fost modificate începând cu 1 mai. 
->> Introducerea sistemului de facturare electronică - Ministerul de Finanțe, în cooperare cu Administrația Financiară a Republicii Slovace, a pregătit un proiect de lege privind transmiterea de către contribuabili a datelor din facturi (detalii de facturare).
->> Începând cu 1 iunie 2022, a fost introdusă confirmarea electronică a concediului medical, denumită și "ePN". 

Slovenia
->> Guvernul prelungește cu trei luni accizele reduse la produsele energetice.
->> Comisia Adunării Naționale modifică Legea privind susținerea prețului energiei.
Ucraina

->> Suspendarea timp de un an a taxelor și a cotelor la importurile din Ucraina; decizii de reglementare ale Băncii Naționale a Ucrainei; extinderea listei de "importuri critice".

Ungaria
->> Înăsprirea semnificativă a reglementărilor privind prețurile de transfer în propunerea de buget de stat pentru 2023.
->> Impozitul excepțional și creșterile de impozite suplimentare: decretul guvernamental stabilește normele detaliate pentru impozitele speciale impuse în 8 sectoare diferite ale economiei.
->> Starea de urgență impusă de pandemie s-a încheiat la 1 iunie 2022 și, odată cu aceasta, au intrat în vigoare noi norme privind munca la distanță. 
->> Interzicerea exportului de cereale: decretul guvernamental care restricționează exporturile a fost promulgat.
->> O nouă formă de sprijin pentru refugiații ucraineni.

Sperăm că această prezentare generală vă va ajuta să navigați mai eficient prin aceste schimbări.