Cele mai recente noutăți din 2022 despre raportarea ESEF

22 decembrie 2022
Începând cu anul 2021, toate entitățile listate care raportează în conformitate cu IFRS trebuie să transmită raportul financiar anual în format xHTML (Extensible Hypertext Markup Language). Entitățile vor marca aceste situații financiare utilizând limbajul de marcare xBRL (eXtensible Business Reporting Language). „Etichetele” XBRL vor fi încorporate în documentul XHTML utilizând tehnologia XBRL Inline, care permite îmbinarea avantajelor oferite de datele etichetate XBRL cu prezentarea într-un mod lizibil pentru utilizatorii umani a rapoartelor financiare anuale.

Pentru exercițiul financiar 2022, cea mai recentă taxonomie care trebuie utilizată este Taxonomia 2021 (vs. Taxonomia 2020 pentru anul precedent). Taxonomia 2021 este o extensie a taxonomiei IFRS, iar fiecare element trebuie marcat folosind elementul de taxonomie care are cea mai apropiată semnificație contabilă sau, în caz contrar, utilizatorii pot crea o extensie și pot ancora această extensie la taxonomia de bază care reprezintă cel mai bine substanța economică a informațiilor.

Schimbări cheie pentru raportarea pentru anul 2022

  • Începând cu 2022, raportările publicate în format iXBRL trebuie să includă etichetarea notelor, pe lângă situațiile financiare primare. Notele sunt etichetate în bloc, iar acest lucru reprezintă o etichetare mai puțin detaliată și ar trebui aplicată atunci când informațiile sunt considerate materiale. Există trei tipuri diferite de etichete de bloc: informații generale, descrierea politicilor contabile și prezentarea politicilor contabile;
  • În noua Taxonomie 2021, a fost eliminat un element din taxonomia anterioară, și anume „Rezultatul (pierderea) de bază și diluat pe acțiune” și au fost adăugate două elemente noi: „Rezultatul reportat pierdere din profit pentru perioada de raportare” și „Rezultatul reportat excluzând pierderea din profit pentru perioada de raportare”. Aceste două elemente sunt folosite pentru a reprezenta mai bine natura rezultatului net al unei entități;
  • Manualul de raportare a fost, de asemenea, actualizat și include acum caracteristici precum posibilitatea de a crea extensii fără sold („Fluxurile de numerar nete din (utilizate în) operațiuni” sunt menționate în manualul de raportare 2022 ca exemplu de elemente acceptabile) și respectarea convenției LC3 care rămâne nenecesară.

Accent pe marcarea în bloc a notelor în 2022

  • Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) se așteaptă ca notele la situațiile financiare consolidate IFRS (inclusiv anteturile/titlurile) să fie etichetate cu elemente din anexa II a RTS (adică etichetele bloc obligatorii). În cazul în care o informație prezentată corespunde mai multor elemente de granularitate diferită (cu elemente mai restrânse și mai largi), raportorii ar trebui să utilizeze fiecare dintre ele și să eticheteze informațiile în mod multiplu în măsura în care corespunde semnificației contabile subiacente a informațiilor. Aceasta se numește în mod obișnuit etichetare în serie sau „ierarhie”. Ierarhia tocmai a fost publicată recent de XBRL Europe, iar unele etichete bloc pot avea chiar și 4 sau 5 ancore.
  • Taxonomia 2021 include 252 de etichete bloc, împărțite în trei tipuri diferite: (1) Informații generale (același tip de informații ca anul trecut), (2) Descrierea politicii contabile (pe subiect contabil), ex. Descrierea politicii contabile pentru costurile financiare și (3) Prezentarea politicii contabile, ex. Prezentarea costurilor financiare; toate aceste etichete obligatorii nu vor fi folosite în raportul dumneavoastră. Un emitent „clasic” va folosi între 60 și 120 de etichete bloc obligatorii.

Auditorii financiari vor emite o opinie asupra situațiilor financiare întocmite în ESEF, printr-un paragraf specific inclus în raportul de audit. Raportul de audit din 2022 ar trebui să includă, de asemenea, o referire la etichetarea în bloc.

Pentru a implementa cu succes raportarea ESEF cu privire la etichetarea blocurilor și pentru a oferi mai multă încredere investitorilor companiei dumneavoastră asupra raportului anual prin transparența raportării, alegerea unui partener de încredere care să înțeleagă bine cerințele ESEF și cadrul IFRS este cu siguranță un aspect esențial.

Pentru mai multe detalii privind serviciile de consultanță și asistență oferite de Mazars în ceea ce privește raportarea ESEF, ne puteți contacta mai jos.