Mazars C-suite barometer: outlook 2024 Building global ambition

Barometrul nostru anual reunește opiniile unor directori de top din întreaga lume. Cu ajutorul informațiilor primite de la aproximativ 800 de directori din 30 de țări, descoperim prioritățile strategice de pe agenda acestora, precum și tendințele pieței și transformările care se așteaptă să aibă un impact asupra companiilor în anii următori. Cel mai recent studiu al nostru relevă faptul că anul 2024 va fi un an de revenire: un an în care se vor intensifica investițiile pentru transformarea afacerilor și pentru susținerea ambițiilor de creștere.

Descarcă întregul raport

Optimismul atinge un nivel record

Conform barometrului Mazars, mediul de afaceri privește cu încredere spre un viitor pozitiv, iar liderii se pregătesc să își dezvolte afacerile prin implementarea unor strategii ambițioase de creștere. 94% dintre lideri au o perspectivă pozitivă de creștere, 89% anticipează o creștere a veniturilor față de anul precedent și 66% își măresc investițiile pentru a sprijini transformarea și ambițiile de creștere.

Încredere în abordarea provocărilor viitoare 

Chiar dacă sunt optimiști în privința viitorului, directorii executivi își mențin o perspectivă realistă, analizând cu atenție tendințele care vor influența cel mai mult afacerile lor în 2024. Printre aceste aspecte se numără tensiunile geopolitice, turbulențele sociale din țările în care își desfășoară activitatea, precum și fluctuațiile prețurilor la energie.

Companiile sunt pregătite să gestioneze aceste tendințe, iar indicele nostru de încredere arată că 44% dintre acestea sunt „foarte încrezătoare” că pot gestiona tendințele externe, în creștere cu 6 puncte procentuale față de 2023. Liderii sunt deosebit de încrezători și în gestionarea noilor tehnologii (87%).

Investiții pentru creștere

Împreună cu veniturile, optimismul și încrederea, investițiile planificate își revin și ele în acest an, indicele nostru de investiții (procentul de companii care intenționează să majoreze investițiile, în medie în 24 de activități) crescând la 66%.  

Pe agenda directorilor executivi 

Liderii văd un potențial enorm de transformare a afacerilor lor, iar tehnologia continuă să fie una dintre principalele priorități strategice. Pe lângă aceasta, liderii sunt la fel de concentrați pe expansiunea internațională, pe sustenabilitate și pe strategiile privind talentele. 

  • 32% Transformarea tehnologică rămâne cea mai mare prioritate pentru următorii 3-5 ani.
  • 25% Extinderea internațională apare pentru prima dată în topul primelor 3 priorități strategice.
  • 25% Strategiile de sustenabilitate noi sau revizuite rămân prioritare pe agendă
  • 25% Atragerea și păstrarea talentelor rămâne un obiectiv cheie

Transformarea într-o lume digitală

Directorii executivi continuă să investească în progresele tehnologice care vor transforma oportunitățile de afaceri și vor stabili operațiuni mai robuste. La fel ca în cazul tuturor inovațiilor, există considerente legate de nivelul de investiții necesare și de responsabilitățile etice care însoțesc noile tehnologii. Cu toate acestea, 87% dintre lideri sunt convinși că afacerile lor sunt pregătite pentru tendințele tehnologice care vor oferi soluții pe termen lung.   

Expansiunea internațională, o prioritate strategică

Pentru prima dată, expansiunea internațională a intrat în top trei priorități strategice, fiind menționată de un sfert dintre liderii C-suite. Creșterea organică este văzută ca un motor important al expansiunii în 2024, fiind preconizată de 53% dintre aceștia.

Angajamente mai mari în materie de sustenabilitate

Valul așteptărilor legate de sustenabilitate continuă să crească în lumea afacerilor. Aproape trei sferturi (71%) dintre organizații realizează un raport de sustenabilitate, iar un număr tot mai mare integrează acest aspect în planificarea bugetară (72%) – cele mai mari valori înregistrate până în prezent pentru ambele aspecte în analiza anuală Mazars.

Noile tendințe în atragerea talentelor

Competiția pe piața forței de muncă este acerbă. Aproape jumătate dintre liderii C-suite recunosc că recrutarea inițială este o provocare, 44% declarând că se confruntă cu dificultăți în a angaja personal calificat, iar 30% consideră că recrutarea la nivel de management executiv este cea mai mare provocare. Ca un potențial risc pentru formarea viitoarei generații de lideri C-suite, executivii prioritizează strategii noi sau revizuite. La nivel global, tot mai mulți consideră că oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt esențiale pentru a atrage cele mai bune talente, contribuind la creșterea pe termen lung a afacerii.

Peste 83% dintre liderii C-suite din România au o perspectivă pozitivă de creștere în 2024

În ultimii ani, elaborarea agendei potrivite a fost cu siguranță o provocare pentru liderii C-suite, având în vedere perturbările cu care s-au confruntat. Cu toate acestea, au dat dovadă de forță și reziliență, conducându-și echipele cu succes prin perioade dificile.

Studiul nostru precedent a arătat faptul că liderii C-suite din România erau optimiști în ceea ce privește viitorul afacerilor lor, sentiment care rămâne ferm și neclintit și în acest an, peste 83% dintre ei având o perspectivă pozitivă pentru viitor (17% sunt foarte optimiști, 39% sunt optimiști, iar 27% sunt ușor optimiști).