TVA și impozite indirecte

TVA-ul și impozitele indirecte necesită o planificare atentă, deoarece reprezintă o parte din ce în ce mai mare a obligațiilor fiscale pe care o companie trebuie să le întrunească

Guvernele din întreaga lume au poziționat în prim plan TVA-ul și alte impozite indirecte în ultimii ani pentru a-și stabiliza baza de impozitare.

Creșterea complexității, cauzată în principal de o schimbare constantă a jurisdicției și a legislației, precum și de o lipsă parțială de armonizare în statele membre ale UE, nu numai că îngreunează evaluarea corectă a oricăror probleme speciale în scopurile impozitelor indirecte, ci și îndeplinirea obligațiilor la nivel mondial în materie de TVA și impozite indirecte în activitatea de zi cu zi. Mai mult, a devenit deja evident că pademia COVID-19 a avut un impact major asupra aprovizionării afacerilor – cu o serie de probleme legate de TVA și impozite indirecte.

În condițiile în care companiile se confruntă cu sancțiuni mari (inclusiv amenzi personale pentru conducerea companiilor) pentru nerespectarea prevederilor fiscale, TVA-ul și impozitele indirecte au dobândit o importanță sporită pe agenda corporativă.

Vă oferim suportul de care aveți nevoie pentru a vă îndeplini obligațiile privind TVA și impozitul indirect.

Domenii tipice de risc pentru afaceri:

 • Grupuri de TVA, în special monitorizarea cerințelor respective (de exemplu, orientări interne, schimbări ale directorilor generali)
 • Implicațiile planului de acțiune al UE, de ex. pachetul „Quick Fixes” din 2020, pachetul de comerț electronic 2021, sistem TVA 2022
 • Tranzacțiile în lanț, de ex. aplicarea regulii de triangulare
 • Importul de bunuri (de exemplu, coduri tarifare, deducerea TVA la import)
 • Calificarea de antreprenor TVA, în special în structuri holding
 • Deduceri de TVA 
 • Structurile de vânzări și implicațiile sale TVA, de ex. „cumpărare și vânzare”, model de comision, structura agenției, sediu de relație și sediu permanent
 • Modificările prețurilor de transfer și implicațiile acestora din punct de vedere al TVA și vamal

Abordarea noastră

TVA-ul și impozitele indirecte sunt bazate pe tranzacții, sunt complexe și pot avea un impact major asupra profitului dumneavoastră. La Mazars, vă putem sprijini de-a lungul întregului ciclu de viață al afacerii, de la momentul înființării companiei dumneavoastră până la structurarea detaliată a tranzacțiilor și asistență în materie de litigii.

Cooperarea internațională este deosebit de importantă în domeniul TVA și al impozitelor indirecte. Prin urmare, pe lângă partenerul dvs. obișnuit responsabil de mandat, expertul dvs. în TVA și/sau impozit indirect alocat este disponibil pentru a vă răspunde la toate întrebările referitoare la TVA și impozitele indirecte și este disponibil ca partener acolo unde este necesar. Echipa noastră de experți fiscali au expertiză națională și internațională, fiind membri si ai echipei globale de taxe indirecte, echipă ce cuprinde o rețea mondială de specialiști care sprijină companiile exclusiv în domeniul impozitelor indirecte, de ex. TVA și vamă, dreptul comerțului exterior și accize.

Datorită prezenței noastre în aproape toate țările europene și la nivel mondial în toate centrele economice majore, vă ajutăm să vă îndepliniți obligațiile în materie de TVA și alte taxe indirecte oriunde v-ați afla.

În timp ce dreptul vamal este drept european, armonizat de Codul Vamal al UE, TVA-ul și alte taxe indirecte sunt afectate de hotărârile judecătorești și de modificările legislației de importanță atât națională, cât și internațională. Este foarte important să aveți o echipă de experți poziționată la nivel internațional alături de dvs. pentru a vă ține la curent cu orice schimbare.

Serviciile noastre

 • Servicii complete de consultanță pe probleme generale sau specifice de vamă și TVA
 • Identificarea și gestionarea riscurilor de TVA și impozite indirecte
 • Tratarea problemelor de litigii vamale si fiscale indirecte datorate nerespectarii sau investigatiei
 • Suport TVA/audit vamal și scanare TVA/vamă
 • Impactul conformității de TVA și a altor impozite indirecte asupra lanțului de aprovizionare și al optimizării modelului de afaceri (BMO)
 • Consiliere cu privire la aspectele legate de TVA și impozitul indirect în timpul procesului de fuziuni și achiziții (inclusiv due diligence și redactarea/verificarea clauzelor de TVA)
 • Consultanță în ceea ce privește sistemele de management al conformității fiscale (TCMS)
 • Consultanță în materie de TVA și impozit indirect legat de Brexit
 • Consultanta in domeniul TVA si alte impozite indirecte ca interfata intre dreptul TVA/vamal si dreptul fiscal penal
 • Reprezentare în cadrul procedurilor de recurs și finanțare
 • Evaluări TVA (Health Checks, Digital VAT Scan)
 • Pregătirea de manuale (electronice), în special pentru utilizarea la nivel de marketing și vânzări 
 • Asistență cu cererile de informații tarifare obligatorii (ITO) și Operator Economic Autorizat (AEO)

Echipa noastră 

Pe măsură ce importanța lor crește, TVA-ul și impozitele indirecte devin din ce în ce mai complexe. Specialistii nostri în TVA si impozite indirecte sunt pregatiti sa va asiste rapid, competent și practic. Aceștia adoptă o abordare proactivă, integrată și bazată pe soluții, cu îndrumări decizionale.

Avem experiență semnificativă în industriile care se confruntă cu probleme complexe de TVA și impozite indirecte, cum ar fi imobiliare, energie, asistență medicală și automotive.

Experții noștri în TVA și impozite indirecte contribuie în mod regulat la publicații de specialitate și activează ca lectori – la nivel local și în străinătate, intern și extern. În plus, pregătim propriile noastre publicații de specialitate.

Solicită o ofertă