Corporate Governance: Building Trust or Compliance Burden?

Din totalul de 7.950 de răspunsuri ale companiilor analizate de Mazars România pentru cei doi ani incluşi în studiu, s-a constatat o creştere a ratei de îmbunătăţire a implementării recomandărilor Codului de 3% de la 57% în 2017 la 60% în 2018. Este un rezultat încurajator, dar nu suficient pentru un mediu de afaceri în schimbare continuă, în care companiile trebuie să fie pregătite să facă față unei multitudini de riscuri și provocări.

Prin intermediul acestui raport, Mazars Romania analizează companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perspectiva conformităţii cu Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB, în contextul aplicării principiului Aplici sau Explici (Comply or Explain - CoE).

grafic studiu corp governance

Analiza a fost realizată pe baza declaraţiilor companiilor pentru anii 2017 și 2018, în ceea ce priveşte adoptarea recomandărilor din Cod, care reprezintă un ghid creat special pentru a îmbunătăţi practicile companiilor listate în domeniul guvernanţei corporative şi ale cărui principii ar trebui urmate de către acestea.

Pe baza datelor publice disponibile, Mazars Romania a analizat 75 de companii listate pe piața de tranzacționare reglementată a Bursei de Valori București. Răspunsurile furnizate de acestea pentru fiecare dintre recomandările din Codul de guvernanță corporativă al BVB au fost incluse în situațiile financiare anuale și au reprezentat baza analizei. 

Imbunatatirea guvernantei corporative ar trebui privita ca pe un proces continuu. Companiile ar trebui sa imbunatateasca intotdeauna modul de implementare a Guvernantei corporative pentru a depasi media pietei. Companiile care percep coformitatea ca pe o povara vor plati costul acesteia, dar cele care inteleg ca o buna guvernanta corporativa si transparenta construiesc o incredere solida vor beneficia de o valoare adaugata pe termen lung.

- Lucian Anghel, Președinte, Bursa de Valori Bucuresti

CONȚINUT:

  • În ce măsură sunt respectate recomandările Codului de Guvernanță Corporativă BVB, așa cum este raportat de către companiile listate;
  • Principiul „Aplici sau Explici” și recomandări dificil de pus în aplicare
  • Interacțiunea dintre investitori și companiile în care investesc

In Romania sunt 86 de companii listate, dintre care doar 75 au incarcat pe site-ul lor chestionarul care transpune Codul, atat in 2017 cat si in 2018. Am analizat raspunsurile si am pus laolalta un set de cifre și concluzii interesante. In general, concluziile indica faptul ca, desi companiile inteleg importanta guvernantei corporative, acestea inca nu au gasit o modalitate de a-si folosi resursele mai eficient pentru a dezvolta relatii mai bune cu angajatii, investitorii si alte parti interesate. Mai mult, transparenta si activitatile de control intern ar trebui sa imbunatateasca nivelul de incredere, ceea ce le face mai atractive pentru potentialii investitori.

- Cornelia Pop-Brancus, Manager, Corporate Governance, Risk & Internal Controls Services

Mediul de afaceri românesc este în continuă schimbare, prin urmare, companiile trebuie să fie pregătite să facă față unei multitudini de riscuri și provocări.
O bună guvernanță corporativă este esențială pentru supraviețuirea pe termen lung a unei organizații. Companiile trebuie să stabilească strategii eficiente de guvernanță corporativă, să implementeze controale interne pragmatice și funcții de audit intern eficiente pentru a-și susține obiectivele de afaceri și pentru a asigura o creștere și transparență continuă și durabilă.
Codurile de guvernanță corporativă ar trebui să evite să devină un exercițiu „de bifat”; ar trebui să încurajeze o viziune pe termen lung a performanței afacerii.

Descărcați studiul:

Download the PDF