Raport Mazars Investing in CEE: Inbound M&A 2019/2020

Piața de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est (ECE) a avut un an 2019 robust, demonstrând rezistență în fața provocărilor economice globale, potrivit unui nou studiu realizat de Mazars în asociere cu Mergermarket. Raportul, intitulat "Investing in CEE: Inbound M&A Report 2019/2020", oferă o imagine de ansamblu a activității de fuziuni și achiziții interne în regiunea ECE pe parcursul anului 2019 și analizează oportunitățile și provocările din lunile următoare, în special în contextul epidemiei de Covid-19 în curs.

"Amplasarea este un avantaj competitiv clar, cu economiile mai dezvoltate ale Europei de Vest pe de o parte și piețele în creștere rapidă din Asia și Orientul Mijlociu pe de altă parte. Pentru mulți investitori, regiunea aduce o parte din beneficiile ambelor."

- Michel Kiviatkowski, liderul CEE al serviciilor de consultanță financiară la Mazars

Idei principale

  • Regiunea este atractivă pentru investitori datorită combinației sale unice de avantaje competitive: o locație strategică care face legătura între Europa de Vest, Asia și Orientul Mijlociu, un puternic rezervor de talente, costuri relativ scăzute în comparație cu piețele mai dezvoltate și o clasă de mijloc în creștere.
  • Economia Europei Centrale și de Est a continuat să avanseze într-un ritm sănătos în 2019, în ciuda vânturilor economice globale, cum ar fi războiul comercial dintre SUA și China, o inversare a curbei randamentului obligațiunilor americane și o încetinire a economiilor din zona euro.
  • Cei patru factori principali care au influențat activitatea tranzacțională din regiune au fost: apetitul internațional puternic al cumpărătorilor strategici de a investi în ECE, interesul tot mai mare al capitalului privat pentru regiune, planificarea succesiunii și consolidarea pieței în câteva sectoare.
  • Valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții înregistrată în 2019 s-a ridicat la 42,3 miliarde de euro, cu un număr total de 726 de tranzacții.
  • Între timp, multiplii mediani EV/EBITDA au crescut de la 6,74x în 2018 la 7,81x în 2019 (comparativ cu 10,91x în Europa de Vest).
  • Activitatea de private equity în ECE a continuat să se dezvolte, cu un total de 69 de tranzacții de achiziții de PE în 2019 (2,9 miliarde de euro). Ieșirile de PE au fost înregistrate la 59 în 2019, cu o valoare totală a tranzacțiilor divulgate în valoare de 6,5 miliarde de euro. Jucătorii internaționali de PE au fost implicați în principal în tranzacții mai mari, în timp ce firmele locale de PE au avut tendința de a se concentra mai mult pe tranzacțiile de dimensiuni mici și medii.
  • Tranzacțiile de fuziuni și achiziții primite care implică investitori strategici și financiari din afara ECE au reprezentat 40% din volumul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din ECE și 51% din valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din ECE.
  • Cumpărătorii internaționali proveneau în principal din Europa de Vest, SUA și Asia.
  • Este foarte probabil ca șocul extern al epidemiei Covid-19 în curs de desfășurare să aibă un impact substanțial asupra economiilor din ECE și a pieței sale de fuziuni și achiziții în 2020, la fel ca în întreaga lume. O încetinire economică era deja așteptată în Europa, chiar înainte ca actuala criză să agraveze situația. Cu toate acestea, piața de fuziuni și achiziții din ECE este relativ bine poziționată pentru a rezista crizei, în comparație cu alte regiuni cu piețe emergente.
  • Odată ce se va reveni la o aparență de normalitate, fundamentele puternice ale ECE vor contribui la asigurarea faptului că Europa Centrală și de Est va rămâne atractivă pentru investitori.

 

* câmpuri obligatorii

By commercial communications, Mazars Romania understands events' invitations, studies that the company is launching locally or globally, updates on legislation changes related to tax or audit etc.

Your personal data is collected by Mazars in Romania, the data controller, in accordance with applicable laws and regulations.
Fields marked with an asterisk are required. If any required field is left blank, it will not be possible to process your request.
Your personal data is collected for the purpose of processing your request.

You have a right to access, correct and erase your data, and a right to object to or limit the processing of your data. You also have a right to data portability and the right to provide guidance on what happens to your data after your death. Finally, you have the right to lodge a complaint with a supervisory authority and a right not to be the subject of a decision based exclusively on automated processing, including profiling, that produces legal effects concerning you or significantly affects you in a similar way.

Document

Full Infographic