Inițiativa SURE

Apel pentru lideri | Cât de pregătiți sunteți pentru a beneficia de inițiativa EU SURE?

Inițiativa SURE - Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență - este un instrument financiar puternic, care permite statelor membre să acceseze împrumuturi la rate avantajoase, cu scopul de a micşora impactul socio-economic al pandemiei prin intermediul unor scheme de program redus de lucru (STW) sau altor măsuri similare. În acest sens, Comisia Europeană și-a propus să creeze un instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde de Euro.

Această inițiativă a fost prezentată de Comisia Europeană pe 2 aprilie în contextul pandemiei de COVID-19, iar pe 1 iulie a fost aprobată și de Guvernul României.

Schemele de program redus de lucru, cunoscute sub numele de „kurzarbeit” în cadrul programului german, oferă un ajutor economic pentru reducerea temporară a numărului de ore lucrate în companiile afectate de colaps. Acest lucru permite angajatorilor care experimentează scăderi temporare ale cererii sau producției să reducă programul de lucru al angajaților, în loc să-i concedieze. Companiile primesc de la guvern un ajutor proporțional cu numărului de ore redus. Astfel, abilitățile de muncă sunt conservate, concedierile și costurile de angajare viitoare sunt reduse, iar afacerea continuă.

Mazars a creat un sondaj care își propune să capteze feedback-ul mediului de afaceri românesc în jurul inițiativei SURE. Aflați cum arată peisajul local, sub impactul COVID-19, completând sondajul de mai jos.

Vom distribui rezultatele tuturor participanților.

Accesați formularul