Mazars CEE deal advisory highlights 2023

În 2023, Mazars a fost clasat pe locul 3 în topul firmelor de consultanță M&A din Europa Centrală și de Est, pe baza clasamentului Mergermarket CEE Accountant League Table, în funcție de numărul de tranzacții de succes, și printre primii 5 jucători în funcție de valoarea tranzacțiilor de M&A în Europa Centrală și de Est.

Această ediție prezintă o selecție de proiecte pentru care am oferit servicii de consultanță, din întreaga regiune în 2023. 

Reflectând asupra anului, există câteva teme cheie care au direcționat și influențat activitatea tranzacțională a Mazars în ECE:

  1. Tranzacții transfrontaliere puternice, cu investiții de intrare venite în principal din Europa de Vest și SUA, dar și din alte părți ale Europei (de exemplu, din Orientul Mijlociu);
  2. Achizițiile de capital privat sunt încă foarte active;
  3. Activitate robustă de fuziuni și achiziții în următoarele sectoare: energie și surse regenerabile, tehnologie, industriale, sănătate și farma și telecomunicații;
  4. Unele tranzacții de fuziuni și achiziții care implică cumpărători din ECE se dezvoltă în afara regiunii noastre, în special în Europa de Vest.

Ne așteptăm ca aceste teme să influențeze în continuare activitatea de tranzacții din ECE în 2024. În ciuda provocărilor legate de tensiunile geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu, criza energetică, inflația și ratele dobânzilor relativ ridicate, dealmakerii sunt pozitivi în ceea ce privește lunile următoare: Europa Centrală și de Est este bine poziționată pentru a beneficia de nearshoring-ul industrial, planificarea succesiunii, continuarea activității fondurilor PE, orientarea către energiile regenerabile și consolidarea în continuare a pieței în anumite sectoare fiind principalii factori care determină această tendință.