Investing in CEE: Inbound M&A report 2021/2022

În pofida temerilor legate de Covid-19, reapariția inflației și creșterea prețurilor la energie, în 2021 s-au realizat tranzacții semnificative în întreaga regiune ECE. Piețele diverse și abundența de grupuri țintă din Europa Centrală și de Est sunt din ce în ce mai atractive pentru investitorii autohtoni și externi. Studiul oferă o imagine de ansamblu a activității de M&A în regiunea ECE de-a lungul anului 2021 și analizează provocările și oportunitățile din următoarele luni.

În general, se constată o creștere și o reziliență semnificativă a pieței, lucru reflectat în 2021 de cel mai mare nivel al valorii tranzacțiilor din ultimii cinci ani, din regiunea ECE.

Atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea acestora au crescut în 2021. Numărul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții in regiunea ECE a urcat la 889 în 2021, cu 32% mai mult față de anul trecut. Valoarea totală a tranzacțiilor a fost și ea mai ridicată, însumând în total 67,5 miliarde EUR. Este o creștere de 41% față de 2020 și este cea mai mare valoare totală a tranzacțiilor înregistrată din 2016 încoace.

Constatări cheie din raport:

  • Cumpărătorii internaționali continuă să vizeze ECE. Investițiile inbound au reprezentat 62% din valoarea cumulată a tranzacțiilor încheiate în regiunea ECE (inclusiv Rusia) în 2021, față de 56% în 2020, confirmând astfel caracterul atractiv și stabilitatea relativă a pieței.
  • Procent mai mic de investitori interni. Cota investitorilor interni a scăzut la 38%, de la 44%, în 2020. Cre;terea costurilor cu împrumuturile în țările ECE din afara zonei Euro se află, probabil, printre factorii care îi afectează pe investitorii interni.
  • Achizițiile de capital privat sunt în creștere. Stimulată de rezerve record de valori mobiliare tranzacționabile din piața internă și internațională, valoarea tranzacțională totală a achizițiilor de capital privat a crescut cu 62% și a atins 10,3 miliarde EUR - cel mai înalt nivel înregistrat din 2016. Volumul a cunoscut, de asemenea, o creștere bruscă de 46%, cu 130 de tranzacții în 2021 față de 70 în anul precedent.
  • Regiunea ECE atrage investitori privați din Statele Unite. Capitalul privat din SUA a reprezentat două treimi din valoarea primelor zece cele mai mari tranzacții de PE din 2021.
  • Creștere bruscă a tranzacțiilor transfrontaliere din afara regiunii. În 2021, valoarea tranzacțiilor din afara ECE a crescut cu 36% și a ajuns la 32,5 miliarde EUR, pe când volumul tranzacțiilor a cunoscut o creștere anuală de 34%, cu 371 tranzacții.
  • Piața rămâne dominată de patru țări. Primele patru țări în ceea ce privește volumul tranzacțiilor de M&A în 2021 au fost Polonia (cu un total de 192 de tranzacții), Rusia (146), Austria (119) și Republica Cehă (86). Acestea sunt aceleași patru țări care au ocupat primele locuri în ceea ce privește volumul tranzacțiilor în 2020. În ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor, Rusia a ocupat primul loc, cu tranzacții comunicate în valoare totală de 20,4 miliarde de euro, în creștere cu 15% față de 2020. Polonia, Austria și Republica Cehă au ocupat locurile doi, trei și, respectiv, locul patru. Se remarcă în mod deosebit Republica Cehă, cu creșteri ale valorii totale a tranzacțiilor de aproape patru ori de la un an la altul, până la 10,3 miliarde de euro, datorate în mare parte unei singure tranzacții din domeniul tehnologiei.
  • Sectorul tehnologiei, vedeta pieței de M&A. Tehnologia se evidențiază drept cel mai mare generator de tranzacții cu un capital extern din regiunea ECE în 2021. Performanța a fost spectaculoasă, valoarea crescând de aproape patru ori de la an la an, atingând 10,1 miliarde de euro și volumul crescând cu 86%. Activitatea a fost stimulată de tendința de accelerare a digitalizării, precum și de creșterea cererii de nearshoring în domeniul IT, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Previziuni pentru lunile următoare

Așa cum demonstrează studiul, regiunea beneficiază de o economie diversă, de la competențe IT cu o importanță semnificativă la consumatori cu venituri medii în creștere și niveluri ridicate de resurse naturale. De asemenea, deși salariile din regiune tind să crească, acestea rămân în continuare mai scăzute decât cele din Vest – ceea ce oferă un mediu atractiv pentru investiții și expansiune, având în vedere faptul că întreprinderile caută să își restructureze lanțurile de aprovizionare în urma crizei provocate de pandemie.
Printre factorii care vor influența piața de tranzacții în 2022 se vor număra, cel mai probabil, prețurile ridicate și volatile la energie, inflația, costurile ridicate la împrumuturi (băncile centrale din afara zonei Euro își majorează deja semnificativ ratele), o piață a muncii rigidă, tensiunile din relațiile cu Rusia și apariția unor noi variante Covid-19. În acest context, se preconizează o încetinire a creșterii PIB-ului după revenirea din 2021. Creșterea din regiunea Europei de Est, în 2022, fiind estimată la 3,8% față de 4,9% în 2021, conform FMI.

Descarcă raportul