Ghidul Fiscal Mazars pentru Europa Centrală și de Est

Mazars a publicat cea de-a zecea ediție a studiului regional privind regimurile fiscale din Europa Centrală și de Est (ECE)

Ghidul fiscal al Mazars în ECE analizează și centralizează modificările fiscale din 22 de țări și se concentrează atât pe costurile cu forța de muncă, cât și pe diferitele aspecte ale impozitării întreprinderilor și prețurile de transfer. Studiul se concentrează pe tendințele pe termen lung, deoarece deciziile de investiții sunt cel mai bine susținute de analiza tendințelor și a modificărilor regimurilor fiscale regionale, atât din punct de vedere istoric, cât și geografic.

Pe lângă țările din Grupul Vișegrad, ghidul analizează regimurile fiscale din țările din Europa de Sud-Est, Germania, Austria, Moldova, Ucraina și Țările Baltice, concentrându-se pe schimbările și tendințele regimurilor fiscale.

Cele mai importante noutăți:

  • Sarcina fiscală a regiunii rămâne relativ largă, aceasta variind între 15% și 51%.
  • Țările mențin o abordare caracteristic diferită față de impozitarea veniturilor și scutirile de impozite ale familiilor cu copii. 
  • TVA rămâne principala sursă de venituri fiscale din țările vizate; tehnologiile digitale au îmbunătățit în mod vizibil eficacitatea colectării.
  • Există, încă, diferențe semnificative în abordarea impozitării profiturilor în regiune. Un singur stat a redus rata impozitului pe profit față de anul trecut.
  • În România, salariul minim brut lunar a crescut în ultimul an cu 10,9%.

Descarcă Ghidul Fiscal Mazars

Sperăm și avem încredere că veți găsi acest ghid util și inspirator. Am inclus și informațiile de contact pentru toate birourile și experții Mazars din regiune.

Accesează platforma online comparativă | Ghidul Fiscal 2022

Scopul principal al acestei platforme este de a facilita comparațiile între prevederile fiscale și legislative din regiune: impozite și contribuții, exemple pentru diferite niveluri salariale, caracteristici speciale ale taxei pe valoarea adăugată, stabilirea prețurilor de transfer, precum și caracteristicile impozitului pe profit, cum ar fi deducerile fiscale pentru activitățile de cercetare și dezvoltare sau reglementările privind reportarea pierderilor, impozitarea de grup, limitările deducerii dobânzii etc.