Obligațiile DAC 6 și prețuri de transfer pentru multinaționalele americane din România

Prețurile de transfer (TP) au fost un subiect fierbinte pentru autoritățile fiscale române (ATR) în ultimii 10 ani. Numărul de audituri privind TP a crescut treptat în această perioadă, împreună cu valoarea impozitului pe profit suplimentar stabilit de către RTA.

Unul dintre principalele domenii de dispută în materie de TP între ACR și grupurile multinaționale din România este cerința de a pregăti studii de referință locale, pe lângă cele din UE/Pan-Europa, care sunt de obicei pregătite de multinaționale pentru a acoperi operațiunile europene.

O trăsătură comună a abordării RTA este negarea pierderilor de exploatare înregistrate de societățile din grup, chiar și în cazurile în care pierderile ar fi putut fi generate de condiții economice dificile.

Întrucât România nu este încă membră a OCDE, dispozițiile Liniilor directoare ale OCDE în materie de TP fac obiectul unei interpretări excesive din partea ACR, ceea ce poate duce la dispute.

Iată câteva aspecte pe care multinaționalele americane care operează în România ar trebui să le analizeze pentru a asigura conformitatea locală:

Societățile nou înființate

Recomandăm companiilor americane nou înființate să își revizuiască metodologia de TP în ceea ce privește normele românești, înainte de a începe operațiunile locale. Analiza ar trebui să se concentreze asupra metodei de TP utilizate, a bazei de cost aplicate sau a studiului de referință utilizat ca referință pentru stabilirea marjei de profit. Revizuirea ar trebui să fie o prioritate pentru societățile care efectuează tranzacții numai cu grupul.

Societățile care nu au făcut obiectul unor controale fiscale sau de TP

Recomandăm companiilor americane care nu au făcut încă obiectul unor verificări fiscale sau de TP în România să își revizuiască obligațiile fiscale și politica/documentația privind TP dintr-o perspectivă locală. Revizuirea va ajuta la identificarea și atenuarea potențialelor zone de risc.

Raport privind prețurile de transfer

Companiile americane care efectuează tranzacții cu părți afiliate sunt obligate să întocmească dosarul prețurilor de transfer, în funcție de valoarea tranzacțiilor.

Studii de referință locale

Studiile de benchmarking reprezintă partea esențială a oricărui dosar sau politică de documentare a prețurilor de transfer. Legislația românească privind TP prevede în mod specific că studiile de benchmarking trebuie să fie pregătite mai întâi pe piața românească. Numai dacă nu se găsesc elemente comparabile locale, criteriile geografice pot fi extinse la nivelul Uniunii Europene, la nivel paneuropean și la nivel mondial.

Raportarea CbC

Ca urmare a implementării în legislația românească a prevederilor Directivei UE 2016/881, companiile americane care fac parte din Grupuri de Întreprinderi Multinaționale (MNE) cu venituri totale consolidate care depășesc pragul de 750 milioane de euro au obligații de raportare Country-by-Country (CbC) în România. În cazul în care contribuabilul român este o entitate constitutivă, acesta este obligat să depună notificarea CbC. iar dacă societatea românească este o entitate raportoare, trebuie să depună raportul CbC. Dacă Grupul depune notificarea CbC în SUA sau în jurisdicții din afara UE, societatea românească trebuie să solicite să prezinte notificarea în România.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să descărcați documentul integral de mai jos.

Descărcați materialul complet