Investind în ECE: Raportul Inbound M&A 2020/2021

În pofida provocărilor provocate de pandemia de COVID-19, piața de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est (ECE) a rămas solidă în 2020.

Datorită fundamentelor sale solide, regiunea ECE a continuat să atragă investiții internaționale, înregistrând rezultate destul de bune în comparație cu alte piețe emergente. Această publicație oferă o imagine de ansamblu a activității de fuziuni și achiziții intrate în regiunea ECE pe parcursul anului 2020 și privește oportunitățile și provocările din lunile următoare.

Idei principale:

  • Performanțele pieței de fuziuni și achiziții din regiunea ECE în 2020 au fost solide. Chiar dacă volumul a scăzut cu 16% - până la un total de 648 de tranzacții, în scădere de la 768 în 2019 - valoarea totală a tranzacțiilor divulgate a crescut cu 11%, până la 49,2 miliarde de euro.
  • Cele patru țări din ECE cu cele mai mari valori ale tranzacțiilor au rămas aceleași ca în 2019 - Rusia, Polonia, Republica Cehă și Austria. Tranzacții de fuziuni și achiziții realizate de investitori strategici sau financiari au avut loc, de asemenea, în Ungaria, România, Slovacia, Bulgaria, Ucraina și regiunea Adria.
  • Capitalul privat a rămas excepțional de activ în 2020 - volumul total al achizițiilor de acțiuni divulgate a urcat cu 40% de la an la an, ajungând la 3,9 miliarde de euro, cu 68 de tranzacții, față de 71 în 2019. Ieșirile de capital privat s-au descurcat și mai bine, valoarea totală dezvăluită ajungând la 8,1 miliarde de euro, o creștere de 11% față de 2019 - deși volumele au scăzut cu 10%, ajungând la 55 de tranzacții.
  • Regiunea a continuat să atragă un flux puternic și constant de investiții din întreaga lume, în special din Europa de Vest și America de Nord; 23,9 miliarde EUR au venit din afara regiunii în 2020.
  • Combinația de avantaje competitive face ca regiunea să fie atractivă pentru investitori: un grad mai ridicat de securitate politică, economică și judiciară decât multe piețe emergente, accesul la imensa piață a UE, randamente satisfăcătoare ale investițiilor, o forță de muncă calificată și multilingvă și o clasă de mijloc în creștere.
  • Sectorul tehnologic a avut cel mai mare număr de tranzacții de intrare în regiunea ECE în 2020, atingând un total de 57 - în creștere de la 51 în anul precedent. În ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor intrate în ECE, sectorul energiei și al utilităților a continuat să fie cel mai important, având o valoare totală a tranzacțiilor de 9,1 miliarde de euro - o creștere de 20% de la an la an.

Perspective pentru lunile următoare

Perspectivele pentru lunile următoare sunt relativ pozitive. Perspectivele sunt pentru o revenire în 2021, susținută de lansarea vaccinurilor și de continuarea sprijinului guvernamental pentru economii. ECE este bine poziționată pentru a beneficia de perioada de după Covid-19, principalele motoare ale acestei tendințe fiind nearshoring-ul industrial, planificarea succesiunii, activitatea fondurilor de capital privat și consolidarea pieței în anumite sectoare.

Descarcă raportul aici