CEE Tax & Payroll Newsletter ediția 2/2021

Prin intermediul acestor noutăți, evidențiem și împărtășim opiniile noastre cu privire la schimbările majore care vor avea un impact asupra modelelor de afaceri ale clienților noștri. Descoperiți cele mai recente subiecte anunțate în Europa Centrală și de Est (CEE) care au impact asupra afacerilor la nivel internațional, cum ar fi:

 ->> Modificări ale regimurilor fiscale din țările din regiunea CEE induse de pandemie, alături de o comparație unică a sistemelor fiscale din 21 de țări prin intermediul Ghidului fiscal CEE.

->> Noi modificări la Directiva UE privind detașarea lucrătorilor, care prevăd norme obligatorii pentru angajatori cu privire la protecția minimă și stabilesc un proces pentru statele membre.

Albania

->> Intră în vigoare convenția de evitare a dublei impuneri cu Regatul Arabiei Saudite.

Austria

->> Entitățile care trebuie să aștepte rambursarea TVA-ului plătit în exces au dreptul la dobânzi, potrivit unei hotărâri recente pronunțate de Curtea Europeană de Justiție (CEJ).

Croația

->> Administrația fiscală croată a inițiat o acțiune menită să identifice cererile ascunse de angajare în rândul întreprinzătorilor.

Republica Cehă

->> HRP - Portalul de resurse umane ajută companiile să înregistreze în mod eficient timpul de lucru al angajaților.
->> Decizia Curții susține că Airbnb este o activitate comercială și nu de închiriere proprietăți. (pagina 10)
->> Noua lege privind înregistrarea beneficiarilor efectivi include o nouă definiție a beneficiarului efectiv, consecințele nerespectării obligației de înregistrare și termenele limită. (pagina 12)

Ungaria

->> Rambursarea impozitului pe venitul persoanelor fizice ar putea fi datorată expaților.
->> Extinderea obligației EKAER pentru materialele de construcții este prelungită până în ianuarie.
->> Au fost publicate noi reguli privind restituirea impozitului pe venitul personal pentru familiile cu copii.
->> Administrația fiscală și vamală din Ungaria clarifică utilizarea bazelor de date de prețuri de transfer.
->> Din ianuarie 2022, salariul minim va fi majorat și, ca urmare a acestei modificări, va crește și cuantumul mai multor ajutoare, beneficii și indemnizații.

Polonia

->> Este în curs de implementare o formă electronică de livrare a corespondenței oficiale (e-Delivery).
->> Un nou decont de TVA începând cu luna octombrie - a intrat în vigoare pachetul "SLIM VAT 2".
->> Modificările privind TVA sunt propuse în Noul Acord, începând cu ianuarie 2022.
->> Modificări ale impozitului pe venitul personal sunt propuse în cadrul Noului Acord, începând cu ianuarie 2022.

România

->> Societățile încadrate în categoria contribuabililor mari (lista actualizată aici) care efectuează tranzacții cu părți afiliate care depășesc anumite praguri anuale de semnificație trebuie să ia în considerare întocmirea dosarului prețurilor de transfer.
->> Ianuarie 2022 este prima lună de raportare pentru contribuabilii care se angajează în procesul de raportare SAF-T. 
->> Au fost anunțate noi măsuri privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. 
->> Au fost publicate noi modificări ale Codului fiscal și ale Codului de procedură fiscală privind impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, TVA, taxele locale etc.
->> Citiți actualizările ultimelor noutăți legislative în materie de salarizare referitoare la creșterea salariului minim brut, amenzile pentru întârzieri la plată, munca subdeclarată, compensarea orelor suplimentare, etc.

Slovacia

->> Plătitorii de TVA ar putea fi obligați să își publice conturile bancare, notificând Direcția Financiară, ceea ce ar putea, de asemenea, să extindă răspunderea comună pentru impozit.
->> Începând cu 2022, Legea privind impozitul pe venit introduce modificări în ceea ce privește beneficiile extrasalariale pentru angajați.

Slovenia

->> Comisia Europeană intenționează să înființeze un observator împotriva abuzurilor fiscale.
->> Noi cauze fiscale ale Curții de Justiție a Uniunii Europene - persoana care deține bunurile destinate a fi livrate într-un alt stat membru este persoana obligată la plata accizelor.

Ucraina

->> TVA de 20% pentru serviciile digitale comerciale se poate aplica în Ucraina companiilor străine de internet, cum ar fi Google, Microsoft, Apple, Facebook, Netflix, YouTube și multe altele.
​​​​​​​​

Sperăm că această prezentare generală vă va ajuta să navigați mai eficient prin aceste schimbări.

Abonați-vă la newsletterele noastre