Tendințele pieței imobiliare din România: locuințe sustenabile sau investiții străine directe?

5 februarie 2020
Noul deceniu aduce în prim-plan încetinirea economiei la nivel global, un subiect din ce în ce mai discutat și analizat. În cazul României, Colliers International prevede o creștere economică mai lentă, cu efecte diverse, chiar și asupra evoluției pieței imobiliare. Având în vedere toate aceste lucruri, care sunt cele mai mari oportunități din domeniul imobiliar în acest moment? Cât de esențiale sunt noile tendințe în infrastructura actuală? Și ce noutăți va aduce evoluția pieței imobiliare comerciale?

Acesta este un moment potrivit pentru schimbări în domeniul imobiliar și deopotrivă unul perfect pentru ca oamenii să devină mai flexibili și să continue să își dezvolte noi competențe necesare economiei de mâine.

Locuințe sustenabile: necesitatea noului deceniu

Calea către o societate mai sustenabilă este presărată de oameni cu minți creative care dețin instrumentele necesare pentru a face o schimbare. Sustenabilitatea este un subiect controversat în ziua de astăzi, din cauza degradării rapide a mediului nostru înconjurător. Pe piața imobiliară, construirea unei locuințe ecologice este mult mai costisitoare decât cea a unei locuinţe tradiționale.

În România, construirea de locuințe sau clădiri de birouri sustenabile începe să se dezvolte din ce în ce mai mult. Cea mai mare podea cinetică din lume dintr-o clădire de birouri se află în Globalworth Tower, un loc ce generează energie prin mișcare. Credem că acesta este doar începutul a ceea ce se poate construi în țara noastră.

„În urma analizei datelor înregistrate pe piața imobiliară, putem spune că această industrie a evoluat în anul 2019 și devine din ce în ce mai complexă, pe măsură ce începe să își asume  rolul important pe care îl joacă în societate. Din punctul de vedere al unui consultant, unele aspecte privind domeniul imobiliar, precum evaluarea activelor, visual due diligence și data rooms ar trebui să fie automatizate, acest lucru necesitând o abordare mai consecventă în ceea ce priveşte digitalizarea.”, a menționat Ella Chilea, Partener, Audit & Assurance Services, Mazars România.

Tendințe emergente în infrastructură și pe piața imobiliară comercială

Edwin-Warmerdam-Tax-Partner-Mazars-Romania.jpg

Astăzi, toată lumea este interesată să știe mai multe lucruri despre infrastructură, ceea ce poate genera multă expunere, dar și multe oportunități pentru diverse companii, investitori şi jucători din acest domeniu. Noul deceniu va fi unul în care oamenii vor dori să își facă vocea auzită și în care siguranța va deveni prioritatea principală.
În România, investițiile în infrastructură au un potențial imens.

„Piaţa de capital din România a crescut semnificativ în ultimul deceniu, precum şi lichidităţile generate de către noi investitori. Rata scăzută a dobânzii a creat noi oportunități de finanțare a proiectelor, ca de exemplu structurile de investiţii de tip crowdfunding. Industria se dezvoltă foarte rapid, în special în ariile care reduc distanța dintre casă, locul de muncă și spațiile comerciale.”, a menționat Edwin Warmerdam, Partener, Tax Advisory, Mazars România.

Piața imobiliară comercială de astăzi este foarte diferită de cea de acum 20 de ani. Diversitatea, profesionalismul și gândirea orientată spre viitor sunt factorii cheie care ghidează această industrie în prezent. În România, cererea pentru închirierea spațiilor de birouri a crescut cu aprox. 15% în 2019, comparativ cu trimestrul al treilea din 2018. 

Ella-Chilea-Audit-Partner-Mazars-Romania.jpg

„Deși clasamentul regional este dominat de companii cu acționariat străin, există multe companii cu capital românesc care au avut rezultate excepționale anul trecut, activitatea cea mai intensă fiind înregistrată la nivel urban. Conform studiilor de piață ale CBRE, în primele nouă luni ale anului 2019 au fost închiriate spații comerciale cu o suprafață de aproximativ 290.000 mp în București, aproape jumătate din cerere aparținând companiilor din sectorul IT&C. Digitalizarea sectorului imobiliar influențează noile construcții prin încorporarea echipamentelor și soluțiilor de conectivitate, optimizând astfel utilizarea și întreținerea acestora.”, a menționat Ella Chilea, Partener, Audit & Assurance Services, Mazars România.

Mazars a publicat în 2019 un studiu despre companiile europene de construcții listate la bursă. Una dintre ideile principale ale raportului este faptul că principalele companii de construcții europene au înregistrat o creștere de peste 6%, influențată de factori precum normele de sănătate și siguranță, prelungirea proiectelor mari pe perioade lungi de timp și dezvoltarea internaţională de succes.

Contact media

Emilia Popa, Head of Marketing and Communication, Mazars Romania
Emilia.Popa@mazars.ro | 0741.111.042

Despre Mazars

Mazars este o organizație internațională, specializată în audit, contabilitate, consultanţă financiară, servicii fiscale şi juridice[1]. Activând în 91 de țări și teritorii, Mazars se bazează pe experiența a 40.400 de profesioniști – 24.400 făcând parte din companie şi 16.000 din Alianţa Americii de Nord – pentru a acorda sprijin specializat multinaționalelor, IMM-urilor, investitorilor privați și organismelor publice, în fiecare etapă a dezvoltării lor.

În România, Mazars are o experiență de 25 de ani în audit și consultanță financiară, servicii fiscale, contabilitate, salarizare și administrare de personal. Echipa locală cuprinde 220 de profesioniști.

www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/MazarsRomania/

[1] Unde permite legislația locală a țării respective