Codul Muncii, în sprijinul echipei de resurse umane prin expertul în legislația muncii

9 octombrie 2020

Codul Muncii a fost reglementat recent printr-o măsura importantă, mult așteptată în domeniul resurselor umane și nu numai. Legea 213/2020 prevede, printre altele, și necesitatea companiilor de a implica în activitatea lor un Expert în Legislația Muncii, indiferent că este vorba de unul intern sau unul extern.

În contextul schimbării dinamicii relațiilor de muncă, expertul în legislația muncii va fi acel consultant desemnat prin legislație să rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confruntă companiile: flexibilizarea muncii (Kurzarbeit), telemuncă, zilele libere acordate părinților, actualizarea Regulamentului Intern, astfel încât să se adapteze noului cadru legislativ, negocierea contractului colectiv și desfășurarea procedurii de cercetare disciplinară. Salutăm reglementările prin care Codul Muncii completează aspectele rămase până acum neadresate și sperăm ca în viitorul apropiat să avem mai mulți experți în domeniul resurselor umane, astfel încât să putem asista la o profesionalizare accelerată a acestui domeniu.”, a menționat Cătălina Călinescu, Head of HR & Payroll Department, Mazars România.

Este bine de știut că, în afară de activitățile menționate mai sus, expertul are și rolul de a concilia conflicte de muncă, de a redacta și/ sau aviza contracte individuale/ colective de muncă, de a întocmi acte specifice legislației muncii și securității sociale, de a aplica reglementările cu privire la egalitatea de șanse și combaterea hărțuirii la locul de muncă, de a asista lucrătorii, de a reprezenta angajatorii la negocierea/ încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual/ colectiv de muncă, inclusiv pe timpul cercetării disciplinare și multe alte aspecte care, de foarte multe ori, în activitățile zilnice, s-au lovit de erori și practici insuficient validate.

Cu alte cuvinte, expertul în legislația muncii devine acel consultant, care are dreptul legal de a interveni în relațiile de muncă, fiind special pregătit, format și echipat pentru a gestiona situații care de multe ori sunt delicate pentru angajatori.

Modificările recente aduse Codului Muncii, conferă expertului în legislația muncii, în mod explicit, dreptul de a interveni în relațiile de muncă, inclusiv în concilierea conflictelor de muncă, subliniind astfel, necesitatea tratării relațiilor de muncă, cu un anumit nivel de expertiză, așa cum este necesar în toate funcțiunile ce implică resursele umane. 

În contextul actual, companiile care au avut experți în echipă sau au apelat la ajutor specializat au reușit să treacă mai ușor prin modificările legislative, deoarece au adaptat cu ușurință regulamentul intern sau contractele de muncă, într-un timp record.

 

 

 

 

 

 

Media Contact

Emilia Popa, Head of Marketing and Communication, Mazars Romania

Emilia.Popa@mazars.ro | +40741.111.042

 

Despre Mazars

Mazars este un parteneriat integrat internațional, specializat în servicii de audit, contabilitate, consultanță, servicii de consultanță fiscală și juridică. Operând în 91 de țări și teritorii din întreaga lume, ne bazăm pe expertiza a 40.400 de profesioniști – 24.400 în cadrul parteneriatelor integrate Mazars și 16,000 prin Mazars North America Alliance – pentru a oferi asistență clienților de toate dimensiunile în fiecare etapă din dezvoltarea acestora.

În România, Mazars are o experiență de 25 de ani în audit, servicii de consultanță fiscală și financiară, consultanță HR și contabilitate și salarizare. Echipa locală cuprinde 230 de profesioniști.

www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/MazarsRomania/

[1] Acolo unde este permis de legislația aplicabilă a țării