O poveste despre două orașe. De la Verona la București

Uneori, o simplă schimbare de peisaj este tot ceea ce este nevoie și, ca întotdeauna, fiecare realizare sau succes în viață începe cu decizia de a încerca. Colegul nostru, Davide, face parte din echipa de audit din România din luna februarie și am fost curioși să aflăm de ce a ales să facă această schimbare și cum se simte această experiență culturală. Sperăm că vă veți bucura de această poveste!

Q1: Cum a început călătoria ta cu Mazars Italia?

Călătoria mea în Mazars a început acum 4 ani, în iulie 2016, și a fost o continuitate a carierei anterioare când am lucrat ca auditor într-o altă firmă. De fapt, datorită fuziunii a două companii de contabilitate de dimensiuni medii (una dintre acestea fiind „vechea” Mazars Italia), echipa de management cu care lucram îndeaproape a decis să se mute la Mazars, care atunci se confrunta cu o nouă provocare: reconstrucția. Pentru a spune povestea completă, la acel moment nu lucram în audit, ci pentru o firmă mică specializată în taxe din Verona și cum soarta a decis să ”intervină”, l-am întâlnit pe Alfonso, Partenerul pe Audit. După o scurtă discuție, Alfonso a început elaborarea ideii de a reîntregi din nou vechea echipă. În 2 luni am fost pe drumul cel bun ... să spunem că a fost prima cărămidă a noului birou Mazars din Verona.

Q2: De ce ai luat decizia de a te reloca?

Mazars este genul de companie, care te motivează întotdeauna să îndrăzneşti şi să vrei mai mult de la tine, mai ales că o expunere internațională în carieră este considerată un plus. Acum ceva vreme, la întâlnirea anuală a mazarienilor italieni în Pavia, Managing Partner-ul pentru Italia la acea vreme, Pascal Jauffret, ne-a provocat să participăm la Programul Move. Acesta are scopul de a reloca oameni, în cadrul altei companii din grupul Mazars temporar. Acesta a fost momentul în care am început să îmi dau seama că aș vrea să trăiesc o experiență de muncă în străinătate. Pentru mine, această călătorie nu este complet nouă pentru că am experimentat un astfel de stagiu şi în străinătate imediat după universitate, dar cum a fost numai o experiență de 3 luni, nu am simțit cu adevărat ”gustul” schimbării prin care urma să trec. În același timp, Programul Move ar fi fost un alt tip de experienţă și am decis să îndrăznesc mai departe. De asemenea, am început să mă gândesc unde aș dori să locuiesc cel mai mult, iar alegerile la acea vreme au fost: Dubai, Portugalia și România. Au fost trei motive principale pentru decizia mea de a mă muta. Cred că a trăi în străinătate este unul dintre cele mai valoroase lucruri din viață. Vizitarea altor țări și cunoașterea altor culturi este un mod unic de a te dezvolta nu doar ca profesionist. Mutarea înseamnă, de asemenea, confruntarea cu noi provocări și dificultăți. Am vrut să-mi extind zona de confort, să mă dezvolt și să-mi ofer o nouă perspectivă asupra lumii. Nu în ultimul rând, am luat în considerare șansa de a construi o rețea profesională internațională, care va fi un avantaj deosebit pentru curriculum vitae și care va avea ca rezultat un profil mai puternic. Cred că acest lucru va fi un atu și pentru Mazars. Fiind deja conectat pe LinkedIn cu colegii din străinătate, am început să iau legătura cu ei. Cea mai receptivă țară a fost România și așa am cunoscut-o pe Ella, partenerul responsabil pentru recrutare și training pe audit: am început să vorbim și ea a înțeles perspectiva mea și mi-a oferit această oportunitate!

Q3: Ce îți place cel mai mult la România?

Peisajul pitoresc și oamenii, care fac din România ceea ce este. În ciuda faptului că este o țară în curs de dezvoltare economică în Europa, cred că România este bogată în ospitalitate și autenticitate. Odată ce m-am mutat de fapt, mi-am dat seama de adevărata esență a românilor și de această valoare puternică de a oferi celorlalți. De asemenea, au o moștenire culturală puternică, ceea ce cred că este un adevărat punct forte. În același timp, i-am găsit pe acești oameni atât de apropiați de cultura italiană într-un fel! Din punct de vedere geografic, de la Dunăre până la București, de la vârfurile Carpaților până la satele din Transilvania, de la coasta Mării Negre până la regiunea Maramureșului blocat în timp (din păcate, încă nu am ajuns acolo), toate aceste locuri te fac să te simți ca într-o poveste, plină de apusuri de soare și voie bună.

Q4: Ai vreun sfat pentru oamenii care doresc să facă un salt într-o cultură/ oraș diferit?

Când începi să te gândești la asta, înseamnă că este timpul să mergi ... să te ”arunci cu capul înainte”, să faci parte din ceva mai mare!

Intervievat