Îndrumarea viitoarei generații de profesioniști: interviu cu Dino Ebneter, Country Managing Partner

22 februarie 2023
Pentru tineri, uneori, căutarea oportunităților de dezvoltare poate reprezenta o provocare. Deoarece și eu mă regăsesc în această situație, mi-am dorit să discut despre acest subiect cu persoane ce dețin o anumită experiență, care au parcurs aceeași călătorie și care acum au devenit lideri în mediul de business.

Intervievator: Raluca Panait, Employer Branding & Communication Assistant

Intervievat: Dino Ebneter, Country Managing Partner

Mă numesc Raluca Panait, am 21 de ani, sunt studentă și lucrez în prezent în echipa HR din cadrul Mazars în România. Fiind parte din Generația Z, sunt constant în căutarea unor modele de urmat, a unor locuri de muncă care să îmi ofere satisfacția pe care mi-o doresc și a unor direcții clare în privința carierei mele, iar în același timp, continui să descopăr viața de persoană adultă, cu responsabilități și multe activități solicitante. Am simțit că Mazars mi-a oferit atât îndrumarea necesară, cât și flexibilitatea de care am nevoie în această etapă a vieții.

Pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm, mi s-a părut important să discut cu Dino Ebneter, Country Managing Partner la Mazars în România.

Sunt de părere că liderii companiilor sunt cei care construiesc cultura acestora, așadar, acest interviu are scopul de a vă ajuta să vă conturați o idee despre cum va arăta experiența voastră în cadrul Mazars. Cu ajutorul lui Dino, am demontat mituri, am vorbit despre începuturile unei cariere și, bineînțeles, am primit sfaturi pentru noi, tânăra generație.

De când am început proiectul GenZ Talks la nivel intern, ce beneficii poți identifica în a comunica și extern despre acest subiect?

Scopul meu este de a construi o comunicare bidirecțională cu Generația Z, atât în interior, cât și în exterior, deoarece sunt de părere că, dacă liderii noștri și oamenii din generația mai tânără își înțeleg reciproc pozițiile, viziunile și aspirațiile, aceștia vor putea crește și modela cultura muncii împreună.

Cum a început povestea ta cu Mazars?

A început în anul 2004 atunci când m-am mutat din Elveția în România pentru a co-fonda o companie de consultanță. A fost o perioadă plină de provocări, intensă, de suișuri și coborâșuri, de creștere și reproiectare a afacerii, de fuziune și dizolvare, de separare și de rebranding, până când a avut loc fuziunea dintre Adevaris și Mazars în 2013. Proprietarii Adevaris și-au dorit să facă parte dintr-un parteneriat internațional, pentru a continua furnizarea de servicii fiscale, de audit și contabilitate și pentru a-și servi și mai bine clienții.

Ai schimba ceva din alegerile tale profesionale din trecut?

Eram tânăr și a trebui să învăț din propria experiență. Privind în urmă, cred că m-aș fi descurcat mai bine dacă aș fi avut alături profesioniști maturi, cu experiență, care să mă ghideze și să mă sfătuiască în luarea deciziilor personale și profesionale.

Ce părere aveai despre viața corporativă înainte de a i te alătura?

M-am născut într-o familie care avea propria afacere, moștenită de la bunici. Mi-am dorit întotdeauna să fiu propriul meu șef, iar prin urmare, cariera mea ca și angajat a durat numai câțiva ani. În liceu, am decis să nu continui afacerea tatălui meu și să-mi construiesc propriul drum. La masa în familie, eram obișnuit să ascult poveștile părinților mei despre clienți, angajații lor și concurență. Pot spune că viața de antreprenor mi-a fost insuflată de mic copil.

Cum ai descrie viața ta la Mazars acum? (în primul rând ca Managing Partner, apoi ca angajat)

Mazars, pentru mine și colegii mei, este un campus. Consultanții noștri experimentați îi învață pe colegii mai tineri, toți având acces la o mare varietate de instrumente de formare. Încurajăm învățarea holistică și viața echilibrată. Tonul vocii este unul prietenos, iar mentalitatea este orientată spre furnizarea de servicii de înaltă calitate în toate liniile de business ale companiei noastre. Toți colegii sunt importanți pentru buna funcționare a organizației și, prin urmare, toți trebuie să-și facă auzită vocea. Odată cu introducerea programului de lucru flexibil, am încercat să acordăm autonomie fiecărui membru al echipei, pentru ca acesta să poată acționa drept co-antreprenor.

Ce mit ai vrea să demontezi astăzi referitor la carieră?

În urmă cu 10 ani, contabilii și auditorii se aflau pe lista profesiilor care ar putea să dispară în viitor din cauza tehnologiei moderne, inteligente, de auto-învățare. Realitatea de astăzi este una cu totul diferită.

  1. Tehnologia este astăzi o parte integrantă a profesiei noastre.
  2. Tehnologia ne face munca mai ușoară și mai complexă, afacerile evoluând cu ajutorul acesteia. Profesia noastră nu a fost niciodată mai interesantă.
  3. Tranzacțiile non-standard necesită încă decizia unui consultant în carne și oase și implică o bază vastă de cunoștințe.

Cum influențează conflictul generațional (pozitiv și negativ) viața într-o corporație?

Cuvântul „conflict”, pentru mine, nu este cel mai potrivit. Observ în fiecare zi tineri care caută experiențe și manifestă o dorință puternică de a învăța multe lucruri într-un timp foarte scurt. Unii poate caută pur și simplu locul și ocupația potrivită. Multe companii nu funcționează însă cu viteza dorită de colegii noștri mai tineri. Din această cauză, se pot isca nemulțumiri, dar problema poate fi depășită atunci când toate generațiile sunt dispuse să comunice și să contribuie la soluții. Personal, încerc să construiesc punți între ele atunci când este nevoie.

Ai un mesaj pentru GenZ la început de carieră? Dar pentru generația mai în vârstă care interacționează cu tinerii?

Învățarea are loc prin aplicarea cunoștințelor, iar aceasta poate surveni adesea în momente dificile, când sunt în derulare proiecte importante. Nu există muncă ușoară cu salariu mare. Prețuiți ocaziile în care vi se oferă libertatea de a crea, prețuiți momentele în care colegii seniori vă transmit cunoștințele lor, prețuiți faptul că oamenilor le pasă de voi. Priviți cu atenție partea non-financiară la care aveți acces; ar putea fi factorul decisiv pentru viitorul vostru. Aveți oportunitatea de a contribui oricând la un loc de muncă mai bun. Stabilirea unor așteptări de la generațiile mai în vârstă reprezintă un lucru bun, dar așteptările trebuie precedate de o contribuție proprie. Nimeni la locul de muncă nu este prea tânăr pentru a-și asuma responsabilitatea; acest lucru nu este numai privilegiul angajaților cu experiență.

Să vorbim despre activitatea Mazars. De ce este aceasta importantă pentru societatea noastră?

Noi suntem profesioniști independenți și constituim o interfață între afaceri, societatea civilă și guvern. Implicarea și impactul asupra comunității includ munca noastră de a îmbunătăți condițiile sociale și economice în comunitățile din întreaga lume. Considerăm că ne folosim competența și experiența pentru a aborda provocările sociale și pentru a crea un impact pozitiv sustenabil.

În final, dar nu în ultimul rând, de ce ar trebui cineva să se alăture companiei Mazars?

Mazars este locul unde te poți dezvolta profesional și personal. Cu cât contribui mai mult în companie, cu atât obții mai mult de la aceasta. Noi vă oferim cât mai multă libertate în muncă. Totodată, garantăm o curbă de învățare ascuțită alături de oameni cărora le pasă. Antreprenoriatul reprezintă nucleul modelului nostru de afaceri și tu poți fi parte din acesta. În Mazars, cu toții ne facem vocea auzită.

Sperăm ca acest interviu să vă inspire. Povestea lui Dino ne arată că nu suntem singuri: și el și-a început cariera cu o mulțime de întrebări și curiozități.

Cu ajutorul interviurilor, împărtășim în mod constant povești despre oamenii din Mazars, pentru ca voi să aveți o imagine cât mai clară asupra culturii companiei noastre și să învățați din lecțiile colegilor noștri, fie că este vorba despre diferențele dintre generații, fie despre creșterea într-un mediu profesional.

Până data viitoare, nu uitați: comunicarea și o mentalitate orientată către soluții vă poate ajuta să depășiți dificultățile întâmpinate.