O șansă de a te simți extraordinar: experiența primului ultramaraton, o pasiune a multor oameni

30 iulie 2021
De ce credeți că oamenii aleargă? Cineva mi-a spus la începutul pandemiei că alergarea este ca o „pastilă fericită”, iar acest lucru este de înțeles. Începând cu depășirea anumitor sentimente negative și gestionarea unei suferințe, până la a ajuta alți oameni și a crea un spațiu de relaxare, motivele pentru care oamenii aleargă sunt foarte diverse și personalizate pentru nevoile fiecăruia.

La începutul acestui an, o cercetare realizată de către Macmillan Cancer Support a arătat că aproximativ 7 milioane de persoane din Marea Britanie s-au orientat spre alergare sau jogging pentru a-și îngriji sănătatea mintală în timpul crizei COVID-19. Vorbim numai despre Marea Britanie aici, prin urmare, ne putem crea o imagine mentală despre câte persoane din întreaga lume au găsit un fel de evadare cu ajutorul acestei activități.

Pentru unii dintre noi, alergarea este o șansă de a începe o activitate cu care nu suntem comfortabili și de a o încheia cu un sentiment uluitor, iar maratoanele sunt în acest moment „discuția orașului”. Astăzi, colegul nostru, Davide Pratticò, Senior Supervisor în cadrul departamentului de audit, ne va povesti despre experiența primului său ultramaraton, o aventură unică.

Davide, când ai descoperit această pasiune? Este una nouă sau o ai de când erai mic?

Cu siguranță este o pasiune nouă. Am început să alerg în anul 2019, când un prieten de-ai mei m-a convins să-l urmez în timpul antrenamentelor sale. De atunci, am alergat un maraton, o jumătate de maraton și patru curse de trail (20 - 48 km distanță), unde două dintre acestea aveau o distanță de peste 42 km. Prin urmare, acesta este al doilea an de alergare pentru mine și am devenit dependent.

Ai participat recent la Lavaredo Ultra Trail, în cursa de 48 km la Cortina Trail. Așadar, ai vrut să vezi ce înseamnă mai exact un ultramaraton și, totodată, ai vrut să alergi mai departe decât ai putut pănă atunci. Ce te-a făcut atât de hotărât?

Unul dintre cele mai plăcute momente din viața mea a fost linia de sosire a acestui ultramaraton. Nu eram pregătit pentru asta. „Cortina Trail” este o cursă extraordinară de alergare de-a lungul traseelor ​​din Alpii Dolomiți, care are o lungime de aproximativ 48 km și o altitudine de 2.600 de metri. Traseul începe și se termină în Corso Italia din Corina d’Ampezzo și include zone încântătoare, precum Tofane, Cinque Torri și Croda da Lago. Au participat 1.350 de alergători din întreaga lume și am avut o limită de 12 ore pentru a finaliza cursa. Ce m-a făcut atât de hotărât? Îmi place să îmi depășesc limitele și să creez noi modalități de a deveni mai motivat și inspirat. Trecerea liniei de sosire a primului ultramaraton este o experiență de neuitat. Și când vezi câți oameni au venit să te sprijine, atât pe tine, cât și sportul în sine, lucrul acesta este un sentiment de nedescris.

Davide-Pic3

Cât timp ai avut la dispoziție pentru a te antrena? Acest lucru nu a putut fi ușor.

Pentru acest ultramaraton, am avut un plan de pregătire foarte scurt, care a fost de numai trei săptămâni. M-am antrenat mai ales în Munții Carpați și în parcurile din București. Iubita mea a fost cel mai mare susținător al meu și m-a ajutat să mă pregătesc foarte mult, fiind alături de mine pe trasee de drumeții și mergând cu bicicleta după mine în timp ce alergam în parcurile locale.

Am fost, de asemenea, foarte norocos să am câțiva prieteni alături de mine, care mi-au oferit sugestii referitoare la traseu și care au rămas la două puncte de control pentru a se asigura că mă descurc bine.

Felicitări, Davide. Aceasta este o experiență cu adevărat minunată. Ce urmează?

Sunt de părere că depășirea acestui prim moment necunoscut mi-a oferit și mai multă încredere în mine și brusc mă întreb și eu „Ce urmează?”. Hai să vorbim în curând și îți voi spune totul despre următoarea aventură.

Davide-Pic2

Fotografii: Lavaredo Ultra Trail