Crearea unui echilibru în viața de student

17 noiembrie 2022

Crearea unui echilibru în viața de student: despre începutul carierei în fiscalitate, pasiuni și hobby-uri și de ce este important să devii o persoană organizată

Intervievator: Mădălina Lazăr, PR & Corporate Communication Executive

Intervievat: Iosif-Andrei Coman, Tax Trainee

Pentru adulții care lucrează cu normă întreagă, crearea unui echilibru între viața profesională și cea privată reprezintă adesea o provocare, mai ales atunci când sunt implicați și copiii, iar respectarea unui program zilnic devine o activitate mult mai copleșitoare decât călătoria cu avionul. Da, știu că există persoane care adoră zborurile, la fel ca și intervievatul meu de astăzi, însă eu nu mă regăsesc printre aceștia.

Acum, imaginează-ți că ești din nou student, iar orice fel de echilibru în viața ta, nu există. Ești îngrijorat cu privire la cursuri, examene, colegi de cameră, activități extracurriculare, finanțe și relații personale și te aflii într-un mediu complet nou, în care tu trebuie să te ocupi de nevoile tale, și nu alte persoane din familie. Iar apoi vine momentul când trebuie să cauți un loc de muncă, așadar, acum ai un mentor, un șef, colegi cu diferite solicitări și multe, multe sarcini, pe care trebuie să le prioritizezi. Cum faci acest lucru? Cum găsești echilibrul?

Astăzi, în data de 17 noiembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Studenților, iar la Mazars, am vrut să discutăm cu colegii noștri, care sunt studenți, și care se află acum la începutul carierei, precum și în ultimii ani de facultate, pentru a afla cum reușesc ei să își creeze echilibrul perfect între cursuri, carieră și viața personală. Primul nostru Intervievat este Iosif-Andrei Coman, care este Tax Trainee, și căruia îi place să zboare (da, am nevoie să mă învețe cum să fiu mai relaxată atunci când călătoresc), să gătească și, bineînțeles, să învețe mai multe despre Mazars.

Iosif, povestește-ne puțin despre tine. Ce studiezi și ce te-a făcut să vrei să urmezi o carieră în domeniul fiscal?

Iosif Coman

Ei bine, nu există nimic care să te poată surprinde la mine. Am 20 de ani și încerc în fiecare zi să devin cea mai bună versiune a mea. Sunt pasionat de călătorii încă de când eram mic, iar acesta pot spune că este hobby-ul meu preferat. Îmi place să citesc, să merg cu bicicleta și să ies cu prietenii mei, deci, practic, sunt adolescentul obișnuit din zilele noastre. În ceea ce privește studiile, în prezent sunt în ultimul an la Academia de Studii Economice București, unde urmez Facultatea de Economie și Afaceri Internaționale, așa că sunt puțin neliniștit, dar sunt sigur că totul va merge bine. Sunt un adolescent foarte curios și asta m-a făcut să vreau să urmez o carieră în domeniul fiscal, deoarece rămân fascinat ori de câte ori îmi aud profesorii povestind despre cum funcționează taxele.

Ai avut un model care ți-a influențat decizia de a deveni consultant fiscal sau de a urma o carieră în această industrie?

Nu, nu am avut un model care m-a influențat să merg pe această cale. Îmi doresc să descopăr tot ce este de știut despre această industrie, iar cel mai bun mod de a realiza acest lucru, este de a învăța direct de la profesioniștii din apropierea mea. Din punctul meu de vedere, această industrie nu va deveni niciodată plictisitoare și este foarte puțin probabil să te blochezi într-o rutină.

Cum îți petreci timpul liber și ce te pasionează?

De obicei, timpul meu liber este petrecut împreună cu cei dragi, prietenii și familia. Îmi place să urmăresc un film bun, să merg la o plimbare cu bicicleta sau doar să ascult muzică. Sunt pasionat de aviație, însă din cauza costurilor, nu pot zbura atât de des pe cât mi-aș dori. De asemenea, ador să gătesc, să încerc rețete noi și să creez de fiecare dată arome delicioase. Și, în sfârșit, și asta ar putea fi o surpriză, îmi place să conduc, chiar dacă mai tot timpul sunt blocat în trafic, acest lucru mă face să mă simt liber și, de asemenea, sunt de părere că este o formă foarte bună de terapie.

Deci, studiezi, ai un loc de muncă cu normă întreagă și, de asemenea, ai o viață destul de socială. Cum echilibrezi totul?

Trebuie să fii o persoană foarte organizată pentru a reuși să ai acest echilibru între viața profesională și cea privată, mai ales la începutul carierei, când simți că nu ai timp pentru tine. Cu toate acestea, consider că dacă ai oamenii potriviți alături, totul devine mai ușor de gestionat.

În plus, recomand următoarele:

  • Creareaunui spațiu de lucru pentru studiu, care trebuie păstrat curat și organizat. De asemenea, se poate crea un dashboard cu termene limită importante, fotografii care oferă inspirație sau citate încurajatoare, pentru a crea un mediu prielnic;
  • O mai bună gestionare a timpului. Crearea unei liste de activități, care să conțină sarcinile de lucru, cursurile importante, timp de studiu și recreere;
  • Grija față de sine. Nu trebuie să ne epuizăm. Trebuie să dormim și să mâncăm sănătos, să facem mișcare și să citim câteva pagini pe zi sau să ne uităm la filmul nostru preferat;
  • Comunicarea. Fie cu profesorii, fie cu șefii. Trebuie să cerem sfaturi și îndrumări sau ceva mai mult timp pentru a finaliza sarcinile și proiectele;
  • Sărbătorirea câștigurilor mici. Să începem să sărbătorim acum și să nu așteptăm să se încheie semestrul sau anul financiar.

Care ai vrea să fie superputerea ta?

Cred că mi-ar plăcea să pot citi gândurile oamenilor și să văd dacă o persoană spune adevărul sau nu. Sunt o persoană foarte sinceră și nu accept minciuni care pot face mai mult rău decât bine. Însă, nu cred că o voi folosi de fiecare dată, ci numai atunci când am acel sentiment de îndoială, sau să văd dacă managerul meu îmi spune că am făcut o treabă bună, când, în realitate, probabil că am încurcat câteva lucruri.

Dacă te-ai decide să scrii o carte, despre ce ar fi vorba?

Ei bine, cred că aș scrie o dramă. Cred că ar fi o poveste mai complexă, care îmi poate oferi oportunitatea de a lucra la dezvoltarea personajelor și structura conținutului. Probabil că voi alege o situație tristă, care poate fi o lecție pentru toți cititorii. Am câteva experiențe de împărtășit, din care am învățat multe și poate și alții pot învăța din ele.

A fost minunat să vorbesc cu tine. Haide să încheiem acest interviu cu cea mai faină glumă a ta.

Va fi un pic greu deoarece nu ai cea mai amuzantă persoană în fața ta. Hmm, cred că acesta este una bună: Why did the gym close down? It just didn’t work out. 

Mulțumesc, Iosif, pentru această discuție foarte faină, care sper să fie pe placul tuturor. Consider că pentru a atinge echilibrul, trebuie mai întâi să îl creăm. Chiar dacă acest lucru poate fi dificil uneori, trebuie să înțelegem că este de preferat să începem cu pași mici, decât să nu începem deloc.