Cea mai mare pasiune a mea? Aceea de a mă provoca constant într-o lume rapidă

8 octombrie 2021
„Orice este posibil dacă te focusezi la acel lucru.”, spune colegul nostru, Marius Pirpiliu, care a participat recent la maratonul montan Iezer Păpușa. Așa cum ați văzut probabil în articolele noastre din ultimii ani sau în postările de pe rețelele de socializare, colegii noștri de la Mazars sunt foarte pasionați de alergare. Fie că vorbim despre curse de alergare cu scop caritabil, dorința de a depăși cele mai bune rezultate personale, explorarea naturii sau pur și simplu pasiunea pentru peisaje uluitoare, motivele pentru a lua parte la o astfel de provocare (și pentru a reuși) variază.

Am discutat cu Marius, care este Manager în cadrul departamentului Audit & Assurance, și l-am întrebat ce înseamnă pentru el alergarea. Ce sfaturi are pentru începători, ce l-a determinat să participe la această cursă montană și ce îl așteaptă în continuare.

  • Marius, ce te-a determinat să participi la maratonul Iezer Papușa?

Am început să particip la competiții de road running încă din anul 2017, însă nu am experimentat niciodată o astfel de cursă cu o distanță semnificativă. Unul dintre prietenii mei, care este și colegul meu, mi-a spus într-o pauză de prânz că va participa la o competiție de trail running, cu două săptămâni înainte de eveniment. Așa că, în mod natural, i-am spus „ok, vin cu tine, de ce am nevoie?”.

  • Ce sfaturi ai pentru persoanele la început de drum?

Celor la început de drum le spun că este important să se implice în proiectele care îi fac fericiți și să nu se gândească prea mult la fiecare pas. Adevărul este că nu există o formulă magică pentru succes, trebuie doar să crezi în tine și să ai acel gram de curaj. Indiferent de modul în care definim succesul, calea către acesta va necesita determinare și rezistență în cele mai grele momente. Am reușit să termin această cursă printre prima jumătate a participanților, fără niciun antrenament semnificativ. Deci da; orice este posibil dacă te focusezi la acel lucru.

  • Ce este atât de special la o competiție de acest gen?

Alergarea unui maraton sau a unui semimaraton este o asumare uriașă și necesită angajament și perseverență. Prin urmare, de fiecare dată când ieși în afara zonei tale de confort și realizezi ceva nou, devii mai puternic și, de asemenea, mai încrezător.

  • Ce urmează să bifezi pe lista ta de dorințe?

Anul viitor, îmi doresc să particip la expediția Everest Base Camp. Sunt nerăbdător să simt acel sentiment incredibil de împlinire și sunt gata să merg deasupra norilor și să traversez multe poduri suspendate. Deci, cine vrea să mi se alăture?

  • Marius, o ultimă întrebare. Pentru tine, alergatul este ca ...?

Alergatul este o activitate care mă ajută să reduc stresul și mă face să mă simt liber. Sunt foarte pasionat de tot ceea ce este legat de munți și natură și de a explora noi căi, așa că, în acest moment, traseele montane sunt activitatea mea preferată în aer liber.

Marius Pirpiliu

Îți mulțumim, Marius, pentru că ne-ai povestit despre pasiunea ta.

Am tot discutat despre alergat și maratoane, însă v-ați întrebat vreodată de unde a venit „maratonul”? Mulți alergători sunt familiarizați cu povestea din jurul originilor maratonului modern și am vrut să înțelegem istoria puțin mai mult, așa că am început cercetările noastre. Povestea începe în secolul al V-lea î.Hr., când perșii au invadat Grecia, aterizând în apropierea orașului Marathon, aflat la 26 de mile de Atena. Povestea cu care toată lumea este familiarizată este cea a lui Fidipide, un vestitor Atenian, care a trebuit să alerge de pe câmpul de luptă de la Marathon la Atena pentru a anunța victoria grecească. 26 de mile este un drum lung, însă Fidipide a alergat mult mai mult, deoarece înainte de a alerga la Atena pentru a anunța victoria, el a trebuit să alerge mai întâi de la Atena la Sparta pentru a cere ajutor trupelor spartane. Practic, acest erou al Greciei Antice a alergat un ultra-maraton de aproximativ 150 de mile.

După ce v-am spus și vouă această poveste, avem și o recomandare pentru voi sau o provocare, dacă aveți nevoie de o motivație în plus. La sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an, în Grecia, se organizează Spartathlon, una dintre cele mai dificile curse de lungă distanță din lume și, în același timp, de mare interes datorită istoriei sale. Dacă doriți să urmați pașii lui Fidipide, luați parte la acest eveniment.

Photo credits: Iezer Papusa Trail Race.