Vektor by ARIR - Indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate la bursă

Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) pentru prima dată în 2019 pentru Piața Reglementată și este publicat anual în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB).

Pornind de la metodologia VEKTOR pentru Piața Reglementată, începând cu anul 2022, ARIR evaluează companiilor din BETAeRO conform ultimei structuri a indicilor disponibilă la momentul evaluării.

Vektor 2023

Mazars auditează în fiecare an rezultatele evaluării VEKTOR.

Răzvan Butucaru

Rezultatele VEKTOR arată devotamentul companiilor românești pentru comunicarea transparentă cu investitorii. Cred că o comunicare eficientă și o guvernare puternică nu sunt doar idealuri; sunt piloni esențiali pentru construirea încrederii, luarea de decizii informate și asigurarea succesului pe termen lung. Felicitări ARIR pentru angajamentul continuu față de încredere și transparență, echipei Mazars pentru munca grea în efectuarea evaluării independente a rezultatelor și companiilor implicate pentru stabilirea unui standard înalt în relațiile cu investitorii și guvernanța corporativă. Împreună, modelăm o piață de afaceri mai transparentă și mai rezistentă.

Răzvan Butucaru Partner, Financial Services & Advisory Leader

VEKTOR în 2023

Pe Piața Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obținut VEKTOR by ARIR 10, pe baza unei metodologii care include 10 criterii, care a fost actualizată în 2023 de un comitet format din 12 membri, reprezentanți ai investitorilor instituționali, investitori individuali, brokeri, analiști și reprezentanți ai instituțiilor din piața de capital, pentru a spori interacțiunea cu investitorii. În cazul companiilor incluse în BETAeRO, 4 companii din 38 evaluate au obținut VEKTOR by ARIR 10 pentru comunicarea cu investitorii, pe baza unei metodologii adaptate, care include 11 criterii.

  • 16 companii listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București au primit punctajul maxim pentru evaluarea VEKTOR by ARIR 2023, același număr ca și anul trecut;
  • 4 emitenți din cei 38 incluși în BETAeRO au primit VEKTOR by ARIR 10 pentru comunicarea cu investitorii, dublu față de anul trecut;
  • Indicatorul va fi extins și la companiile care emit obligațiuni începând cu 2025.

Rezultate VEKTOR 2023

Rezultate AeRO 2023

VEKTOR în 2024

Metodologia VEKTOR actualizată pentru anul 2024 este acum disponibilă la link-ul următor:

Citiți mai multe detalii