Cât de relevante sunt studiile salariale pentru o companie din România?

Până de curând, am considerat că fiecare profesionist, care lucrează în resurse umane sau alte departamente cheie, înțelege relevanța unui salariu de piață pentru o afacere. Din păcate, acest lucru nu este adevărat, iar prin acest articol doresc să cresc gradul de conștientizare cu privire la acest subiect.

Să ne imaginăm următoarea situație: doriți să angajați un agent de vânzări pentru compania dvs. de IT recent deschisă, care să deservească sectorul financiar. Cu ajutorul reclamelor dvs., aveți acum 100 de aplicanți de examinat. La final, selectați 5 candidați pentru interviu.

  • Primul candidat are o experiență de 5 ani într-o altă companie IT de pe piață și solicită un salariu lunar brut de 2.000 EUR;
  • Al doilea candidat are 10 ani de experiență în companii din diferite sectoare, inclusiv IT (în ultimii 2 ani) și solicită un salariu lunar brut de 2.500 EUR plus bonusuri de vânzare;
  • Al treilea candidat are o experiență de 8 ani, în special în companii de servicii și solicită un salariu lunar brut de 2.500 EUR plus bonusuri de vânzare;
  • Al patrulea candidat are o experiență de 12 ani în industria auto, dar și într-o companie IT și solicită un salariu lunar brut de 2.200 EUR plus bonusuri de vânzare;
  • Al cincilea candidat are o experiență de 15 ani în companii de servicii financiare, cu experiență demonstrată în domeniul IT și solicită un salariu lunar brut de 2.600 EUR plus bonusuri de vânzare.

Cum veți lua o decizie? Puteți compara experiențele lor? Puteți decide cine vă va ajuta să vindeți produsele la prețul corect în următorii 2 sau 3 ani când va fi lansată faza de extindere?

Să complicăm puțin situația. După ce decideți să angajați unul dintre candidați, vă aflați la un eveniment de business, unde unul dintre participanți vă povestește că a angajat recent un agent de vânzări similar pentru 1.800 EUR plus bonusuri de vânzare. În timpul conversației, aflați de la participant că au oferit acest pachet deoarece piața plătește în mod normal atât de mult. Cum se face că la interviurile dvs. candidații solicitau acel nivel de salariu, dar acest proprietar de afacere și-a angajat agentul de vânzări pentru un salariu mult mai mic?

Pe piață, există mii de profesioniști în vânzări cu salarii diferite. 50% dintre acești profesioniști ar putea fi plătiți cu un salariu lunar brut de 1.800 EUR, însă cealaltă jumătate ar putea fi plătită sub acest nivel.

Și asta nu este tot. Nu toți profesioniștii în vânzări fac același lucru sau au aceeași experiență, nivel de studiu sau impact asupra cifrei de afaceri financiare globale. De asemenea, nu toți profesioniștii în vânzări se reflectă în chestionarele salariale deoarece în mod normal numai companiile mari participă la chestionarele anuale salariale. Și dacă aveți o firmă într-un oraș mic, unde celelalte firme nu participă la chestionarele salariale, cum veți cunoaște nivelul pieței? Trebuie să derulați un sondaj de piață local, dar tot nu veți fi siguri dacă celelalte companii vor fi deschise să participe. Șansele ar putea crește dacă contractați un consultant extern, pentru a asigura, de asemenea, comparabilitatea locurilor de muncă.

Relevanța de a avea date salariale reale este generată de faptul că aveți predictibilitatea costului salarial și că atrageți și păstrați profesioniștii de care aveți nevoie pentru afacerea dvs.

Efortul din spatele managementului care se ocupă de chestionarul salarial este imens. Deoarece doriți să fiți plătit pentru performanța dvs., aceste servicii din spatele numerelor ar trebui, de asemenea, să fie plătite. Dacă puteți obține date fără bani, nu veți obține numerele potrivite. Nimeni nu se oferă să investească un timp de lucru imens în cadrul unui proiect fără a fi plătit.

Deci, ar trebui să nu mai întrebați despre nivelurile de plată în grupurile profesionale. Continuați să fiți interesați de calibrare și începeți să solicitați servicii profesionale. Acest lucru este valabil indiferent dacă tocmai ați intrat pe piață sau dacă aveți o experiență de mai mulți ani. Diferența se află între datele salariale profesionale și cele neprofesionale.

Dacă doriți să înțelegeți cum să gestionați serviciile profesionale, inclusiv cum să instruiți echipa de management, vă putem ajuta. Trimiteți-ne un e-mail la andreea.georgescu@mazars.ro.