Cât de bine înțelege CEO-ul rolul strategic al departamentului de HR?

Am avut șansa să lucrez în companii unde departamentul de HR era perceput ca fiind un partener strategic, acest lucru însemnând că acesta era implicat direct în orice ședință de management și în orice proces decizional. Dar câte companii din România au un CEO care înțelege care este rolul HR-ului în companie? 25%? Sau poate 50%? Ce credeți despre acest lucru?

Pentru mulți antreprenori, HR-ul este un rol legat de contabilitate, dar responsabil de contractele de muncă și calculul lunar salarial. Pentru ceilalți, HR-ul rulează și procesele de recrutare – anunțurile, interviurile și ofertele de angajare. Bineînțeles că există și o a treia categorie care se așteaptă, odată cu expansiunea companiei, și la alte tranzacții – înscrierea la cursuri, sănătate și siguranță, evenimente legate de employer branding. Acestea sunt roluri tranzacționale, și nu strategice.

Cât de mulți înțeleg că HR-ul este un partener strategic? Cât de mulți implică HR-ul în discuțiile cu CFO-ul și Directorul Comercial când explorează oportunitățile de creștere ale business-ului? Sau atunci când se schimbă canalul de vânzare? Dar atunci când se ia în calcul automatizarea business-ului? Dacă nu s-a întâmplat acest lucru până acum, citiți restul articolului pentru a înțelege de ce trebuie să înceapă astăzi această implicare.

  1. Atunci când o companie dorește să se extindă către alte piețe, este nevoie în echipă de un set de competențe noi, diferite de cele operaționale. Un partener HR strategic, care cunoaște business-ul, va ști imediat dacă există acest potențial în companie sau dacă trebuie să caute în piață. Acest demers este inclus în agenda de talent management. În astfel de situații, compania are nevoie și de o abordare de change management pentru a implementa corect nevoia de a dezvolta strategia și pentru a crea nivelul de implicare și sprijin necesar în echipa actuală.
  2. Dacă sunteți la o decizie distanță de schimbarea canalului de vânzare, de la tradițional la online, din nou aveți nevoie de un set nou de competențe și, în același timp, aveți nevoie să fie generat nivelul de implicare și sprijin necesar pentru a implementa schimbarea fără turbulențe majore pentru companie. Din nou, un HR strategic va ști dacă aveți competențe interne sau dacă este nevoie să se caute în piață. De asemenea, acesta va ști cum se implementează o schimbare strategică fără să se piardă oamenii cheie. Aceste aspecte țin tot de strategia de talent management, care odată ce este bine implementată, îi va permite unui lider să lucreze 1-2 zile pe săptămână și să își crească afacerea în același timp. Și asta pentru că are în echipă cei mai potriviți profesioniști și a implementat o cultură a unui business sustenabil.
  3. În cazul în care o companie ia in calcul automatizarea afacerii, aceasta a conștientizat deja că procesele, așa cum sunt ele rulate, nu generează valoare, ci costuri. Această schimbare majoră va implica o întreagă agendă de change management deoarece oamenii, prin natura lor, nu acceptă nicio schimbare din prima; au nevoie de ceva timp să accepte beneficiile. Mai întâi vor vedea riscul de a-și pierde locul de muncă, iar pentru acest lucru vor fi tentați să blocheze orice inițiativă. Un HR strategic va ajuta compania să implementeze astfel de schimbări fără să genereze costuri suplimentare.

Lista poate continua cu provocările din orice companie unde HR-ul poate juca un rol critic consiliind echipa de leadership referitor la cum să își crească afacerea cu ajutorul întregii echipe/ companii. HR-ul poate ajuta compania să crească, cu ajutorul înțelegerii business-ului, capacitatea de a asculta, de a livra strategia de talent management și strategia de schimbare. Bineînțeles, vorbim de un HR cu cel puțin 15 ani de expertiză.

Cu toții am început de la zero la un moment dat. Permiteți-mi să vă ajut să proiectați legătura dintre rolul de resurse umane și afacerea în sine. Mă puteți contacta la adresa de e-mail: Andreea.Georgescu@mazars.ro.