Impozitul pe dividende - valoare și modalitate de calcul

Activitățile economice presupun o muncă susținută, dar au și o parte mult așteptată, și anume cea de primire a recompensei prin împărțirea profitului către proprietari.

Data publicării: 18 noiembrie 2022

O metodă des întâlnită pentru a realiza această practică economică este plata dividendelor, utilizată atât în business-urile private, cât și în firmele cu proprietate majoritară sau totală de stat. Persoanele care încasează profitul sub forma unor dividende trebuie să cunoască și modalitatea de impozitare a acestor venituri pentru a cunoaște cât mai bine care sunt datoriile fiscale ce trebuie plătite statului român. 

În articolul de mai jos vei descoperi ce sunt dividendele, cum se calculează acestea și care este modalitatea de impozitare ce se aplică în România. De asemenea, vei afla care este modalitatea de calcul a impozitelor pe dividende pe anul 2022 și 2023 și vei putea descoperi câteva metode utile pe care managerii firmelor le pot aplica pentru a maximiza șansele de profit și, implicit, volumul dividendelor plătite către acționari. 

Cuprins:

1. Impozitul pe dividende - ce sunt dividendele

2. Impozitarea dividendelor

2.1. Prevederi legislative cu privire la impozitarea dividendelor

2.2. Cine trebuie să plătească impozitul pe dividende

2.3. Calculul impozitului pe dividende - cum se calculează și cum se plătește impozitul pe dividende

3. Impozitul pe dividende - Metode de maximizare a dividendelor unei firme

1. Impozitul pe dividende - ce sunt dividendele

Numeroase firme private și publice din România nu sunt în posesia unui singur proprietar, ci sunt deținute de un număr variabil de investitori, fiecare dintre ei având o parte mai mică sau mai mare din totalul activelor respectivei firme. În acest caz, se pune întrebarea cum este distribuit profitul către acționari într-un mod cât mai corect, fără a nedreptăți pe nimeni. Cea mai utilă variantă este reprezentată de apelarea la conceptul de dividende, practică des întâlnită în sistemele economice din întreaga lume.

Definiția termenului de dividende

Dividendul este definit ca o metodă de distribuire a profitului net al unei societăți pe acțiuni. O astfel de societate este deținută de două sau mai multe persoane prin intermediul acțiunilor emise de aceasta. Profitul net înregistrat la sfârșitul unei perioade fiscale poate fi împărțit către proprietari în mod proporțional cu acțiunile pe care le posedă prin intermediul dividendelor. 

Distribuirea se poate face în bani sau în natură. Prima variantă este cel mai des întâlnită, dividendele fiind distribuite sub formă de numerar către acționari. A doua variantă este reprezentată cel mai adesea de înlocuirea numerarului cu un număr de acțiuni al respectivei societăți (distribuite în așa fel încât să acopere valoarea numerarului datorat). 

Ambele forme de distribuire au avantaje, dar și dezavantaje. În primul caz, avantajul principal este că proprietarii companiei au parte de profit în mod direct, putând decide ce fac cu banii. Dezavantajul este că, prin împărțirea de dividende, valoarea companiei poate să scadă. În al doilea caz, valoarea companiei se păstrează, dar beneficiarul rămâne cu acțiuni pe care nu le poate valorifica în mod direct, ci trebuie să le vândă pe piața de acțiuni. 

Nu trebuie să se facă o confuzie între dividende și profit. Deși ambele indicatoare economice arată dacă firma are succes sau nu, ele nu reprezintă același lucru. Profitul este reprezentat de ceea ce rămâne în urma scăderii din totalul încasărilor totalul cheltuielilor. Dividendele sunt reprezentate, însă, doar de o parte din profit, ce este distribuită proprietarilor la finalul exercițiului financiar. Mai exact, se poate discuta despre existența profitului, dar despre lipsa dividendelor, banii câștigați fiind investiți, însă dividendele nu pot exista fără profit. 

Cum se calculează dividendele

Modul de calcul al dividendelor se bazează pe matematica elementară, fiind ușor de aplicat, mai ales atunci când numărul de acționari este mic. Firmele care decid să plătească dividende trebuie să treacă prin următorii pași prezentați mai jos: 

  • Stabilirea la finalul exercițiului financiar dacă există sau nu fi profit. În cazul în care profitul este pe zero sau negativ, nu se pot plăti dividende;
  • Dacă se înregistrează profit, Adunarea Generală a Acționarilor hotărăște cât la sută din profit să fie împărțit acționarilor (procentul este variabil, în funcție de deciziile cu privire la reinvestirea capitalului și la recompensarea proprietarilor);
  • Valoarea rezultată se împarte la numărul total de acțiuni, rezultând cota dividendului pe o acțiune;
  • Fiecare proprietar de acțiuni va primi o sumă calculată prin înmulțirea cotei de dividende cu numărul de acțiuni. 

De exemplu, o societate este deținută de zece acționari, fiecare având în proprietate 10% din acțiuni. La sfârșitul exercițiului financiar este înregistrat un profit de 4 milioane lei, din care Adunarea Generală decide ca 50% să fie repartizat ca dividend. Rezultă că 2 milioane de lei vor fi repartizate ca dividende către cei 10 acționari, fiecare primind, așadar, câte 200.000 lei. Acest calcul se realizează în același mod, chiar dacă acționarii au procente diverse și nu în mod egal, ca în exemplul de mai sus.

Impozitarea dividendelor

Dividendele reprezintă o modalitate de obținere a unui venit, sumele putând fi importante, în special în cazul companiilor de mari dimensiuni, care rulează zeci sau chiar sute de milioane de euro în fiecare an. Aceste venituri trebuie să fie și ele impozitate ca orice alte venituri rezultate în urma desfășurării unor activități economice. În această privință, statul român aplică reguli speciale față de alte venituri, atât în ceea ce privește procentul datorat, cât și în anumite scutiri ce pot fi obținute. 

Obligațiile cu privire la impozitarea dividendelor sunt diferite în ceea ce privește persoanele fizice și cele juridice. Ca regulă principală, legislația fiscală prevede ca plata impozitului pe dividende să fie făcută de următoarele tipuri de societăți:

  • Companiile ce distribuie dividende unei persoane juridice române;
  • Companiile ce distribuie dividende unei persoane juridice străine;
  • Companiile ce distribuie dividende unei persoane fizice române;
  • Companiile ce distribuie dividende unei persoane fizice străine. 

În cazul plăților către persoane fizice sau juridice din străinătate, există posibilitatea evitării dublei impuneri (plata aceluiași impozit în două țări diferite) prin prezentarea unui certificat de rezidență fiscală, obținut de la autoritatea competentă din țara respectivă. 

2.1. Prevederi legislative cu privire la impozitarea dividendelor

Documentul legislativ care reglementează situația impozitării dividendelor este codul fiscal. Mai exact, este vorba despre legea numărul 227 / 2015 completată și modificată prin Ordonanța de Guvern numărul 16 pe 2022. Aceasta prevedea ca până la sfârșitul anului 2022 să se aplice un impozit de 5% pentru veniturile din dividende distribuite în anul fiscal curent. Prevederea a fost modificată, precizându-se că după data de 1 ianuarie 2023, cota de impozitare va crește până la 8% din dividende. 

O altă modificare este legată de clarificarea condițiilor în care se aplică scutirea de impozit asupra dividendelor, precizându-se care sunt condițiile pe care plătitorul și beneficiarul dividendelor trebuie să le îndeplinească. O ultimă schimbare constă în eliminarea scutirii de plată a impozitelor pentru dividende de către fondurile de pensii ce activează în România. 

2.2. Cine trebuie să plătească impozitul pe dividende

Dividendele sunt venituri ce trebuie să fie impozitate, însă în acest caz regimul este diferit, în funcție de persoana juridică sau fizică implicată. Companiile care decid să distribuie dividende către acționari sunt obligate să taxeze începând de la 1 ianuarie 2023 cu 8 % valoarea dividendelor sub forma unui impozit. Acest lucru se realizează prin depunerea declarației 100 cu privire la impozitul plătit și declarația D205 legată de impozitul reținut la sursă. 

În cazul persoanelor fizice, obligațiile sunt diferite. Cine vrea să știe cat este impozitul pe dividende va afla că valoarea acestuia este tot de 8%, ca în situația persoanelor juridice. În afara impozitului pe dividende, este posibil ca acestea să datoreze statului și alte contribuții sub forma CAS-ului (asigurări de sănătate) și CASS-ului (asigurări sociale). Aceste contribuții se plătesc doar dacă totalul dividendelor obținute depășesc 12 salarii minime brute pe economie. În cazul în care se înregistrează o astfel de situație, persoanele fizice sunt obligate să depună declarația unică până pe data de 25 mai a fiecărui an fiscal, așadar dividendele se declară obligatoriu în declarația unică. 

Legislația fiscală prevede că există anumite organizații care sunt scutite de la plata impozitului pe dividende. În această categorie se înscriu organizațiile caritabile care desfășoară activități în domenii diverse, organizațiile sindicale și cele non profit, ce activează în România. O altă categorie de contribuabili, care nu au obligația plătirii impozitului pe dividende, este reprezentat de acele entități care-și desfășoară activitatea în domeniul cercetării și al dezvoltării. 

2.3. Calculul impozitului pe dividende - cum se calculează și cum se plătește impozitul pe dividende

Metoda de calcul a impozitului pe dividende este ușor de aplicat. În cazul persoanelor juridice care încasează astfel de venituri calculul nu este necesar, pentru că acesta este oprit la sursă de către firma care împarte dividendele. Persoanele fizice pot accesa calculatoarele de impozit dividende existente în mediul online sau pot apela la firme de consultanță fiscală, care sunt la curent cu cele mai noi prevederi în ceea ce privește regimul de taxare în România, în acest mod obținându-se garanția unui demers optim.

Cine vrea să știe când se plătește impozitul pe dividende va afla că termenul este până în ziua a 25-a din luna următoare celei în care se plătesc dividendele. În cazul în care dividendele sunt distribuite, dar nu sunt plătite, data limită de plătire a impozitului este de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. O întrebare pe care și-o adresează multe persoane este ”în ce cont se plătește impozitul pe dividende”, iar răspunsul este că statul român a pus la dispoziția contribuabililor un cont unic în care se depun toate tipurile de obligații fiscale, printre care și impozitul pe dividende. Banii datorați pot fi depuși direct la trezorerie sau pot fi transferați bancar în conturile ANAF. 

3. Impozitul pe dividende - Metode de maximizare a dividendelor unei firme

Proprietarii de firme sunt interesați de obținerea profitului și de utilizarea acestuia pentru satisfacerea necesităților și dorințelor. Din acest punct de vedere, unii proprietari ar dori ca întreg profitul să fie transformat în dividende, însă această practică poate dăuna succesului prin eliminarea unor sume de bani destinate dezvoltării afacerii. Chiar dacă pare contraintuitiv, o metodă de majorare a dividendelor este renunțarea la o parte sau la totalitatea dividendelor pentru o perioadă de timp. 

Banii economisiți în acest fel se pot transforma în investiții de succes care să ducă la dezvoltarea companiei într-un mod accelerat. Un bun exemplu în acest sens este cel al unei companii renumite în SUA din domeniul auto, care a hotărât ca acționarii săi să nu primească dividende un număr important de ani, toți banii obținuți fiind investiți în dezvoltare. Această practică a făcut ca mica firmă să ajungă una dintre cele mai valoroase companii la nivel mondial. 

O altă metodă este apelarea la cele mai noi soluții de management bazate pe inteligență artificială. În acest sens, extrem de utilă este apelarea la firme de consultanță în afaceri, ce utilizează softuri specializate, care oferă șanse ridicate de succes. Printre serviciile puse la dispoziție se numără consultanța în domenii diverse, precum financiar, juridic, fiscal, contabil și auditul financiar ce identifică zonele cu risc și oferă soluții de rezolvare a acestora. 

Importante sunt și tehnologiile moderne, folosite în producție, care oferă avantaje competiționale clare. Automatizarea și utilizarea roboticii duc la eficientizarea producției și la micșorarea costurilor. Tehnologiile moderne și inovatoare au fost întotdeauna cele care au făcut diferența între simpla supraviețuire și succes. Extinderea afacerii poate aduce noi șanse de profit. Această activitate poate fi făcută prin deschiderea unor noi spații de producție sau de desfacere, cât și prin diversificarea activităților realizate. Esențială este în acest caz realizarea unei analize temeinice, care să identifice șansele de succes. În caz contrar, este posibil ca banii folosiți pentru investiții să fie blocați într-o activitate nelucrativă, ceea ce micșorează cu siguranță șansele de profit. 

În concluzie, persoanele fizice și cele juridice ce sunt implicate în calcularea și acordarea de dividende trebuie să cunoască noile prevederi legislative cu privire la acest domeniu, pentru a putea calcula în mod corect și pentru a plăti la timp datoriile fiscale către instituțiile statului român. 

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.