Ghidul Mazars de HR și salarizare

O forță de muncă globală prezintă provocări care necesită cunoștințe avansate în resurse umane și procese specializate. Legislația privind resursele umane si salarizarea este un domeniu extrem de complex. Având reguli și politici într-o permanentă schimbare, evidența internă a resurselor umane si a salarizării este adesea costisitoare și ineficientă

În ultima perioadă, în special de la începutul pandemiei de COVID-19, aspectele privind salarizarea și resursele umane din România sunt dificil de gestionat. De asemenea, acestea sunt și consumatoare de resurse. Echipa de profesioniști din cadrul Mazars a pregătit Ghidul de HR și salarizare, un material cuprinzător care conține o înțelegere actualizată a legislației muncii și a personalului, conceput pentru fiecare afacere care caută să își îmbunătățească acuratețea, eficiența și securitatea.

Ghidul Mazars de HR și salarizare răspunde unei liste de întrebări frecvente, care sunt clasificate în următoarele categorii: contract de muncă, program de lucru, zile libere, plăți salariale și beneficii.

1. Contract de muncă

Un contract individual de muncă este un acord între un angajator și un angajat care stabilește termenii și condițiile de angajare. În ghidul nostru, puteți afla mai multe informații despre procesul de semnare, tipurile de contracte de muncă, obligațiile angajatorului, o listă de documente necesare pentru noii angajaţi, perioada de probă și preaviz și multe altele.

2. Program de lucru

Programul de lucru reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și își îndeplinește atribuțiile și sarcinile, conform prevederilor contractului individual de muncă. Aflați din documentul de mai jos mai multe detalii despre programul de lucru (full time/part time), orele suplimentare și despre cum să le calculați, precum și despre munca în weekend și sărbătorile legale.

3. Zile libere

Cu toții avem nevoie de timp liber, pentru a ne relaxa și pentru a ne întoarce la birou cu energie bună. În această categorie, vorbim despre concedii plătite, concedii fără plată, absențe nemotivate, zile libere pentru evenimente speciale, concediu pentru îngrijirea copilului, concediu medical, concediu de maternitate sau concediu de formare profesională.

4. Plata salariilor

Plățile salariale sunt extrem de importante atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi. În ghid puteți găsi toate detaliile de la programul de plăți, fluturasul de salariu, pensia, asigurările medicale până la situaţii legate de impozitul pe venituri din salarii.

5. Beneficii

Beneficiile angajaților, cunoscute și sub denumirea de avantaje sau beneficii secundare, sunt oferite angajaților pe lângă salarii. În materialul nostru, abordăm asistența medicală privată, tichete de masă, tichete culturale sau cadou, tichete de creșă, reduceri de vacanță, abonament pentru activități sportive și multe altele.

Descărcați ghidul nostru pentru a fi la curent cu cele mai recente informaţii despre practica de HR și salarizare. Dacă aveți nevoie de detalii suplimentare, contactați echipa Mazars.

Click aici pentru a descărca ghidul