Franciza - Metodă ideală de a pătrunde în lumea afacerilor

România este o țară în care foarte mulți dintre cetățeni intenționează ca în viitorul apropiat să-și deschidă o afacere pentru a putea obține un profit decent, care să le permită ducerea unei vieți confortabile.

Printre numeroasele posibilități de a pătrunde în lumea afacerilor se evidențiază franciza, lucru dovedit de creșterea semnificativă a business-urilor de acest tip în ultimii zece ani. Acest tip de afacere și-a dovedit valoarea în Statele Unite ale Americii, unde veniturile obținute pe această cale sunt impresionante. Viitorii întreprinzători ce aleg să pătrundă în lumea business-ului pe această cale au șanse maxime de reușită, pentru că vor urmări un model care și-a dovedit deja valoarea prin succesul obținut în alte unități. 

Data publicării: 20 februarie 2023

În articolul de mai jos vei afla ce este franciza, care sunt părțile contractante ce încheie o astfel de afacere și ce tipuri de business pot fi dezvoltate prin intermediul acestui model. De asemenea, vei putea descoperi care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale francizei și cum poți transforma deschiderea unei francize într-o poveste de succes.

Cuprins:

  1. Ce este franciza?
    1. Afaceri în franciză - Părțile semnatare ale francizei
    2. Tipuri de franciză
  2. Avantajele și dezavantajele francizei
    1. Avantajele francizei
    2. Dezavantajele francizei
  3. Metode ușor de aplicat pentru administrarea cu succes a unei francize

1. Ce este franciza?

Termenul de franciză a apărut în limbajul economic nord-american în momentul în care un producător de mașini de cusut numit M. S. Singer a dorit să-și dezvolte afacerea, dar nu dispunea de fondurile necesare pentru a deschide noi spații de producție. În schimb, a oferit tehnologia și brandul altor producători care dispuneau de aceste fonduri, obținând o taxă inițială și un procent din vânzările ulterioare. 

Acest model de afaceri a avut inițial o dezvoltare timidă, însă în a doua jumătate a secolului XX a devenit una dintre principalele forme de dezvoltare a afacerilor din diverse domenii. În prezent, francizarea este utilizată în toate țările cu economie de tip capitalist. Franciza este definită în limbajul economic ca o permisiune pe care un individ sau un grup o obține de la proprietarul unui brand de a-l utiliza, plătind în schimb redevențe sau părți din profit. 

O definiție mai simplă a francizei este că aceasta este, de fapt, o clonă a unei afaceri ce și-a dovedit succesul și care și-a creat un nume la nivel național sau internațional. Compania mamă oferă unui comerciant independent conceptul și regulile business-ului, această din urmă parte având obligația de a achiziționa franciza și a respecta anumite reguli prevăzute în contract. Ambele părți au avantaje, în special comerciantul începător, putând să beneficieze de anumite elemente care să-i garanteze succesul, chiar dacă este începător în ale afacerii și nu are cunoștințe economice aprofundate. 

1.1. Afaceri în franciză - Părțile semnatare ale francizei

O franciză este achiziționată în urma încheierii unui contract între două părți. Prima dintre ele este cea a francizorului, adică a companiei mamă ce vinde dreptul de utilizare al modelului afacerii, inclusiv al numelui brandului. A doua parte este reprezentată de beneficiarul cunoscut și sub numele de francizat, care în schimbul taxei de intrare în sistem și a unor redevențe periodice obține tot ceea ce are nevoie pentru a putea pune pe picioare o afacere clonă a celei mamă. 

Contractul de francizare încheiat între cele două părți prevede nu doar părțile implicate, ci și elementele pe care compania mamă le oferă persoanei care a cumpărat franciza, dar și regulile pe care beneficiarul trebuie să le respecte pe tot parcursul desfășurării contractului.

1.2. Tipuri de franciză

Domeniul francizelor este unul foarte complex, în cadrul acestuia fiind implicate unele dintre cele mai mari companii ce funcționează la nivel mondial în diverse domenii. Dintre acestea pot fi amintite companii precum Coca-Cola, Pepsi Cola, McDonalds, Hilton, Yves Rocher și K.F.C. Există chiar și francizori români, care și-au creat modele de business de succes și pe care le-au oferit și altor persoane interesate, printre aceștia putând fi menționați Meli Melo, La doi pași, The coffee shop și Uncle John. 

Clasificarea francizelor se poate face în funcție de mai multe criterii. Dacă se ține cont de acoperirea geografică în care afacerea poate fi dezvoltată, există franciza simplă, în care beneficiarul își deschide o singură unitate sau master franciza, în care zona geografică de dezvoltare a afacerii este mai întinsă, de exemplu a unei întregi țări. Prin acest ultim tip de franciză, un beneficiar poate obține exclusivitatea utilizării numelui de brand pe tot teritoriul unei țări. 

În funcție de tipul de afacere pot fi identificate trei tipuri de francize. În primul rând, este vorba despre franciza de servicii, prin care un beneficiar obține de la francizor autorizarea de a folosi numele brandului, metodele și tehnicile ce vor fi aplicate pentru oferirea unui serviciu. Cele mai cunoscute francize de acest tip sunt cele din domeniul fast-food, al închirierii de mașini și al unităților hoteliere. În al doilea rând, există franciza de distribuție prin care beneficiarul obține dreptul exclusiv de a distribui produsele unei companii într-o anumită arie geografică. Această metodă de afaceri este întâlnită, în special, în domeniul cosmeticelor sau al băuturilor răcoritoare. În al treilea rând, este vorba despre acordurile de franciză industrială, care se referă la producerea unor bunuri diverse (alimentare, automobile, îmbrăcăminte etc.).

2. Avantajele și dezavantajele francizei

Specialiștii în afaceri au evidențiat valoarea francizei, aceasta fiind considerată o metodă ideală de a pătrunde în lumea afacerilor. De regulă, francizele sunt reprezentate de activități economice relativ reduse, cu un număr mic de angajați, care pot fi administrate cu ușurință și de către manageri începători. Exemple în acest sens sunt reprezentate de localurile de tip fast-food, patiserii, cafenele etc. Există și variante mai costisitoare, destinate afaceriștilor cu experiență, precum hoteluri de mari dimensiuni și fabrici de producere a băuturilor răcoritoare sau a altor produse alimentare. Practica a demonstrat că francizarea oferă numeroase avantaje, dar, în același timp, noii întreprinzători ar trebui să știe că există și mici dezavantaje care pot fi abordate cu succes prin utilizarea unor elemente ușor de aplicat.

2.1. Avantajele francizei

România este una dintre țările în care francizele sunt tot mai prezente în numeroase domenii, numărul afacerilor de acest gen crescând exponențial în ultimii ani. Această evoluție pozitivă este dată, în primul rând, de șansele de succes al afacerilor de acest gen, statisticile arătând că procentul de francize ce înregistrează profit, chiar și în cazul în care sunt administrate de antreprenori fără experiență, este în jur de 80%, cifră mult superioară față de afacerile pornite pe cont propriu. În al doilea rând, persoanele care aleg să cumpere o franciză obțin câteva avantaje evidente:

  • Primesc dreptul de a utiliza un brand deja cunoscut, ce atrage clienții. Mai mult decât atât, compania mamă va avea în grijă marketingul brandului pe viitor, ceea ce scutește pe beneficiar de o cheltuială în plus. Practic, consumatorii vor putea urmări reclame și alte modele de publicitate ale brandului, fără ca acesta să plătească ceva;
  • Prin încheierea contractului de franciză, beneficiarul obține informații extrem de utile, care îl ajută în dezvoltarea afacerii. În acest sens pot fi menționate rețete ale unor produse, modalități de aplicare a deciziilor de business și consultanță de afaceri;
  • Compania mamă oferă instruire pentru angajați și chiar echipament și consumabile pentru funcționarea ulterioară;
  • Obținerea unor finanțări pentru începerea afacerii este mult mai ușoară, deoarece băncile au încredere că afacerea va avea succes, fiind implicat un brand de renume național sau internațional. Majoritatea băncilor oferă dobânzi preferențiale pentru cei care doresc să încheie un contract de franciză.

Aceste avantaje sunt extrem de utile, în special pentru antreprenorii începători, care doresc să intre în lumea afacerilor, dar care nu au o idee care să le garanteze succesul și nici nu cunosc dedesubturile unei afaceri în amănunt, pentru a fi siguri că nu își vor pierde timpul și banii.  

2.2. Dezavantajele francizei

Deși franciza este considerată afacere la cheie, noii antreprenori trebuie să știe că succesul nu este garantat 100% și că există unele dezavantaje de care trebuie să se țină cont. Un prim dezavantaj este reprezentat de necesitatea unei taxe de francizare, valoarea acesteia fiind variabilă. Pentru cei care se întreabă cât costă o franciză, nu există un răspuns definitiv, prețurile fiind diferite în funcție de numeroase variabile. În acest sens există francize simple, cu prețuri care încep de la câteva mii de euro, putându-se ajunge în anumite cazuri până la sute de mii de euro sau chiar milioane în cazul unor francize ale unor branduri ultracunoscute. 

Un alt dezavantaj este reprezentat de obligativitatea plății unor redevențe periodice, pe toată perioada de desfășurare a contractului. Mai exact, în cei 5 sau 10 ani cât are, de regulă, valabilitate un contract de francizare, beneficiarul va trebui să plătească în fiecare an o parte din încasări către compania mamă. 

Unii antreprenori pot considera că și impunerea respectării anumitor reguli în ceea ce privește produsele și serviciile oferite, calitatea acestora și chiar modul de organizare a afacerii este un dezavantaj de luat în considerare. Este adevărat că sunt impuse reguli stricte în ceea ce privește viitorul afacerii, dar acestea există ca fiind o garanție a calității serviciilor oferite. Tot aceste reguli interzic comercializarea altor produse și servicii în afara celor stabilite în contract. Practic, dezvoltarea ulterioară a afacerii poate fi făcută doar prin utilizarea acelor elemente pe care compania mamă le oferă, ceea ce împiedică manifestarea creativității în business a managementului. 

Un ultim dezavantaj este reprezentat de anumite limitări în ceea ce privește o posibilă vânzare ulterioară a afacerii. Beneficiarul francizei nu va putea vinde afacerea oricui dorește, cumpărătorul trebuind să fie aprobat de către compania mamă.

3. Metode ușor de aplicat pentru administrarea cu succes a unei francize

Afaceriștii care aleg să încheie un contract de franciză și să dezvolte o afacere de acest gen trebuie să știe că, deși șansele de succes sunt majore, posibilitatea apariției falimentului este reală. Specialiștii în domeniul economic au pus la dispoziția acestor persoane câteva sfaturi ce pot fi aplicate cu ușurință pentru a crește șansele de succes:

  • Alegerea francizei trebuie să fie făcută în cunoștință de cauză. În România sunt disponibile mii de tipuri de francize, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Simplul succes anterior nu garantează și profitul după achiziția francizei, deoarece există și alte variabile în joc, cum ar fi, de exemplu, locația;
  • Administrarea afacerii după încheierea contractului cade în sarcina managerului. Deși acesta poate primi consiliere din partea companiei mamă, de cele mai multe ori aceasta este una generală și făcută de la distanță. În acest caz, mai de succes este apelarea la firme specializate în consultanță în afaceri, care pot oferi o gamă variată de servicii, precum serviciul de audit financiar, consultanță pentru conformitate legislativă, consultanță pentru rambursarea de TVA sau chiar servicii de contabilitate de cea mai bună calitate;
  • Unii francizori fac greșeala de a se baza în ceea ce privește marketingul doar pe eforturile companiei mamă. Este adevărat că aceasta va promova numele brandului, însă nu unitatea pe care o administrează aceștia. Managerii ar trebui să își pună la punct o activitate proprie de marketing, care să promoveze serviciile oferite în arealul geografic în care funcționează businessul. În acest sens pot fi realizate promoții cu prilejul diferitelor zile importante, publicitate la posturile locale și de televiziune sau programe de fidelizare pentru păstrarea clienților;
  • Un concept important din lumea afacerilor americane spune că un business este atât de bun pe cât sunt angajații lui. Acest lucru este adevărat și, din acest motiv, managerii trebuie să aleagă cu multă grijă angajații ce vor forma o echipă puternică, dispusă să muncească serios pentru satisfacția tuturor părților implicate. Un angajat bun și serios este greu de găsit, managerii trebuind să facă tot posibilul pentru a-l păstra.

În concluzie, încheierea unui contract de franciză reprezintă o cale ideală de a pătrunde în lumea afacerilor, un model pe care antreprenorii începători, dar și cei cu experiență, îl pot aplica, având siguranța succesului și a posibilității managerierii unei afaceri cu viitor.

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.