Bilanțul contabil al firmei - instrumentul fundamental de contabilitate

Înființarea și activitatea unei firme presupune informarea adecvată cu privire la gestionarea cât mai bună din punct de vedere contabil. În acest sens bilanțul contabil al firmei este un aspect esențial, care poate să ofere ajutor în calea către succes.

Specialiștii în domeniu sunt de părere că proprietarul companiei trebuie neapărat să știe cum să-l analizeze și cum să-l folosească în favoarea sa dacă vrea să aibă o activitate cu profit mare. Bilanțul contabil este, de fapt, un instrument fundamental în contabilitate, pe care trebuie să-l aibă orice societate comercială din România, un document oficial în care sunt trecute bunurile și sursele de finanțare ale acesteia. Practic, se poate spune că bilanțul contabil este oglinda businessului, prin care se poate vedea clar care sunt direcțiile de acțiune pentru eficientizare sau pentru dezvoltare.

Data publicării: 18 decembrie 2022

În articolul de mai jos vei descoperi ce este bilanțul contabil, care este rolul, importanța și structura acestuia, vei afla cele trei funcții ale bilanțului contabil, dar și cum se realizează acesta, precum și multe amănunte interesante și extrem de importante dacă vrei să știi când să întocmești bilanțul contabil, cine îl poate semna, unde să-l depui și cum să-l analizezi și să-l interpretezi pentru a înțelege cât mai bine afacerea ta.

 Cuprins:

1. Ce este bilanțul contabil al unei firme?

1.1. Rolul și importanța bilanțului contabil al unei firme

1.2. Structura bilanțului contabil al unei firme

1.3. Caracteristicile bilanțului contabil

2. Funcțiile bilanțului contabil

2.1. Funcția de analiză economico-financiară a bilanțului contabil

2.2. Funcția de generalizare a datelor contabile

2.3. Funcția de previziune a bilanțului contabil

3. Recomandări utile despre realizarea bilanțului contabil 

3.1. Când se întocmește bilanțul contabil?

3.2. Cine poate semna bilanțul contabil?

3.3. Unde se depune bilanțul contabil?

3.4. Cum se analizează bilanțul contabil?

1. Ce este bilanțul contabil al unei firme?

Bilanțul contabil al firmei reprezintă un document în care este precizată situația financiară a afacerii într-o anumită perioadă. Termenul bilanț provine din limba italiană, de la ”bilancia”, care înseamnă ”cântar”, care se trage la rândul său din limba latină, de la ”bilanx”, care se traduce prin expresia ”două talere”. Pe înțelesul tuturor, bilanțul contabil este un tabel compus din două părți (activ și pasiv) și cuprinde următoarele elemente: capitalul, activele și pasivele. În funcție de cât de mare este compania, bilanțul contabil poate fi unul de tip simplificat (pentru întreprinderile mici și mijlocii) sau de bază (pentru întreprinderile mari). 

Bilanțul contabil trebuie să fie depus de toate entitățile economice care întreprind activități economice, cum ar fi, de exemplu, societăți comerciale private sau de stat, regii autonome, instituții de cercetare și dezvoltare, ONG-uri etc. 

 1.1. Rolul și importanța bilanțului contabil al unei firme

Un bilanț contabil oferă posibilitatea de a identifica eventualele riscuri economice la care poate fi supusă firma, de a face previziuni asupra diferenței care există între cheltuielile firmei și încasările acesteia, de a gestiona corespunzător resursele, de a identifica noi surse de finanțare, chiar de a întocmi planuri și strategii pentru dezvoltare și eficientizare. Cu ajutorul contabilului autorizat orice businessman poate să facă o analiză, unde să i se explice exact ce înseamnă fiecare sumă înscrisă în bilanț. Astfel, el poate să afle și următoarele aspecte:

  • valoarea bunurilor și a companiei;
  • valoarea datoriilor;
  • cu ce este susținută firma (creditorii sau fonduri proprii);
  • eficiența folosirii banilor;
  • profitul obținut;
  • cum să se dezvolte businessul.

Bilanțul contabil este important pentru dezvoltarea, planificarea și activitatea firmei, atrăgând atenția rapid la unele aspecte, cum ar fi îmbunătățirea stocului, atragerea de noi investitori, cum să se limiteze cheltuielile realizate până în momentul analizei bilanțului, cum să se dezvolte producția pentru a obține un profit mai mare sau cum să fie extinsă firma. 

Pentru a obține succesul dorit, unele firme și-au externalizat serviciile de contabilitate, apelând la specialiști în domeniul financiar-bancar, care răspund cu brio tuturor solicitărilor legate de contabilitate și raportări financiare, de salarizare sau de servicii administrative pe care companiile în cauză le doresc. Practic acești specialiști oferă asistență și la întocmirea bilanțelor contabile, așa că orice firmă care are nevoie de consultanță contabilă și servicii externalizate poate să-și completeze cu brio echipa existentă.   

 1.2. Structura bilanțului contabil al unei firme

Bilanțul contabil are în structura sa mai multe elemente ce trebuie menționate pentru înțelegerea adecvată:
Bilanțul propriu-zis, ce cuprinde active, pasive, conturi de regularizare și primele de rambursare a obligațiunilor;

  • Documentul de pierdere și de profit, ce presupune existența intrărilor și ieșirilor (salarii, încasări, datorii, facturi etc.);
  • Anexa de bilanț, care este alcătuită din orice informație cu privire la situația financiară;
  • Raportul de gestiune cuprinde situația financiară, participațiile de capital, activitatea de cercetare și dezvoltare etc.

În alcătuirea bilanțului intră activele, pasivele și capitalul, cu o relație balansată între ele. Activele sunt circulante și imobilizate, iar pasivele sunt curente sau pe termen lung. Pentru a ține evidența lor este nevoie de existența unor contabili, specialiști în domeniu, mai ales dacă firma nu are în componență un departament de contabilitate corespunzător. 

 1.3. Caracteristicile bilanțului contabil

Printre caracteristicile acestui instrument financiar pot fi amintite:

  • Egalitatea între activ și pasiv;
  • Fiecare poziție bilanțieră este exprimată valoric;
  • Bilanțul contabil este prezentat la o anumită dată din an.

De asemenea, se mai poate menționa faptul că bilanțul contabile poate să fie inițial, adică să fie conceput la înființarea firmei, poate să fie curent, adică realizat pe parcurs și poate să fie final, atunci când este întocmit la momentul lichidării.

 2. Funcțiile bilanțului contabil

Mulți antreprenori consideră bilanțul contabil o formalitate și o obligație fiscală, fără să-și dea seama că de fapt reprezintă un atu pentru ei. Informațiile care sunt cuprinse în bilanțul contabil sunt utile atât pentru societatea comercială în cauză, cât și pentru furnizori, bănci, investitori, clienți, instituții publice, având rolul de a oferi antreprenorului posibilitatea de a înțelege foarte bine istoricul firmei sale, iar celorlalți le aduce informații utile pentru a lua sau pentru a respinge decizia de colaborare cu firma. Bilanțului contabil i se pot atribui mai multe funcții, pe care antreprenorul trebuie să le cunoască pentru a înțelege cât mai bine situația financiară a firmei sale. Astfel pot fi amintite funcția de analiză economică și financiară, funcția de generalizare și funcția de previziune.

2.1. Funcția de analiză economico-financiară a bilanțului contabil

Indicatorii bilanțului contabil trebuie urmăriți atent pentru a se observa cum anume evoluează, în așa fel încât proprietarul să ia cele mai bune decizii cu privire la afacerea proprie. Evident, este important ca acesta să înțeleagă indicatorii aceștia și toate mecanismele pe care le presupun ei pentru a găsi cele mai bune metode prin care să obțină succesul în perioada următoare. 

Foarte important de știut pentru cei care se gândesc să investească într-o societate comercială sau să cumpere o firmă este de a cerceta cu atenție bilanțul contabil pentru a vedea dacă situația economico-socială este una optimă sau dacă prezintă probleme ce trebuie luate în considerare. Printre indicatorii care le vor fi de folos celor care vor să cumpere sau să investească într-o companie pot fi amintiți:

  • valoarea pe care o are pe piață a firmei;
  • gradul de îndatorare a companiei;
  • capacitatea de plată pe care o are;
  • viteza de rotație a stocurilor.

2.2. Funcția de generalizare a datelor contabile

Balanța de verificare contabilă se afla la baza întocmirii bilanțului contabil și permite realizarea unei analize corespunzătoare a activității firmei respective. Totuși, specialiștii spun că bilanțul contabil este de preferat, deoarece el simplifică foarte mult modul în care se prezintă situația financiară a companiei în cauză. Un exemplu în acest sens poate să reliefeze foarte bine acest lucru. Practic, este vorba despre impozitul pus pe salarii, contribuția de asigurări sociale și contribuția la asigurări de sănătate care sunt prezentate separat în balanța de verificare contabilă. Acestea pot fi consultate în acest mod foarte simplu, fără probleme, dar, de fapt, toate aceste elemente fac parte dintr-o categorie mai mare, cea de datorii la bugete aferente salariilor, așa că nu ar fi deloc un ajutor concret pentru nimeni ca să fie analizate individual.

2.3. Funcția de previziune a bilanțului contabil

Nu în ultimul rând, este vorba despre funcția de previziune a bilanțului contabil, pentru că toate datele oferite de acest instrument îi vor arăta antreprenorului ce se va întâmpla în viitor sau în perioada imediat următoare cu compania pe care o deține. Astfel, va înțelege multe lucruri legate de: cum să crească vânzările firmei, ce cheltuieli ar trebui să reducă pentru a economisi, dacă poate sau nu să mărească salariile angajaților săi, ce sumă ar putea să ia împrumut pentru eventuale investiții pe care le are în plan sau cum să micșoreze gradul de îndatorare al companiei etc. Cu bilanțul în fața sa proprietarul sau asociații firmei vor găsi eventuale noi resurse prin care se pot dezvolta în activitatea prestată, pe termen mediu sau lung. 

 3. Recomandări utile despre realizarea bilanțului contabil

Bilanțul contabil se realizează sub forma unui tabel, format din două părți: activ și pasiv (prezentate numai în formă bănească). Cele două părți trebuie să fie egale, deoarece este vorba despre aceeași masă de mijloace, dar privită sub două aspecte. 

 3.1. Când se întocmește bilanțul contabil?

Bilanțul contabil trebuie să se întocmească o dată pe an, cu toate informațiile existente la data de 31 decembrie. Unele companii care depășesc o anumită cifră de afaceri trebuie să depună situații financiare semestriale, cu informații contabile și la 30 iunie. Mai există o situație, atunci când firma vrea să ridice dividente realizate în trimestrul respectiv, acest lucru presupunând depunerea la finalul fiecărui trimestru a situațiilor financiare, respectiv în zilele de 31 martie, 30 iunie și 30 septembrie. 

Trebuie să se facă diferența între bilanțul contabil și aceste situații trimestriale sau semestriale financiare, deși ele sunt denumite destul de des în practică ”bilanț”. De fapt, există un singur bilanț comercial, fiind vorba, desigur, despre cel depus pe data de 31 decembrie.

 3.2. Cine poate semna bilanțul contabil?

Un alt lucru important de cunoscut de antreprenori este acela că bilanțul contabil poate să fie întocmit de contabilul angajat de către ei în acest scop, dar și de o firmă specializată, în cazul în care și-au externalizat serviciile. Este important ca persoana în cauză să aibă experiență și calificare în întocmirea bilanțului pentru a-l încheia în mod corect, rapid și ușor, dar și pentru a putea clarifica proprietarului orice nelămurire pe care acesta ar putea să o aibă la un moment dat. Semnătura de pe bilanțul contabil poate să aparțină persoanei care l-a întocmit și care trebuie să fie expert autorizat, de contabilul-șef al firmei sau chiar de către directorul economic, chiar dacă acesta din urmă nu este contabil autorizat.

3.3. Unde se depune bilanțul contabil?

Bilanțul contabil trebuie să se depună la ANAF, online, cu semnătură electronică. În anumite situații, când firmele au cifră de afaceri mare, trebuie să se publice și în Monitorul Oficial. În cazul în care nu se depune acest bilanț, pot apărea probleme serioase, care se reflectă în primirea diferitelor amenzi date în funcție de numărul de zile de întârziere. Sarcina legală de a depune bilanțul la ANAF îi revine contabilului, acest lucru trebuind a fi efectuat în 150 de zile de la finalizarea exercițiului financiar. Pentru alte instituții, ca de exemplu pentru ONG-uri termenul este la 120 de zile de la finalizarea exercițiului financiar.

3.4. Cum se analizează bilanțul contabil?

Analiza unui bilanț contabil este foarte importantă, indiferent că este vorba despre o instituție publică sau una privată despre o firmă de construcție sau despre o fermă agricolă. Această analiză trebuie să cuprindă lichidarea activelor, adică de a transforma activele în numerar (se vor lua în calcul activele curente, creanțele, stocurile și activele imobilizate), structura de finanțare (datoriile și capitalul propriu), valoarea contabilă versus valoarea de piață (valoarea contabilă a companiei se calculează scăzând datoriile totale din activele totale). 

În concluzie, având în vedere cât de important este bilanțul contabil trebuie neapărat să fie realizat de un expert contabil autorizat, pentru că doar așa antreprenorul poate să devină unul de succes, dezvoltând și planificând cu brio activitatea firmei sale. Pornind de la cifrele din bilanț proprietarul va dezvolta strategii mai bune de marketing și management și va lua decizii mult mai bune pe viitor. 

*Acest material a fost pregătit doar în scop informativ și nu are rolul de a oferi consultanță fiscală, juridică sau contabilă. Rcomandăm să vă sfătuiți cu echipa de consultanți fiscali, juridici și contabili înainte de a lua orice decizie cu privire la subiectele menționate în acest articol.