
Legislația de prețuri de transfer în Moldova
24 noiembrie 2023
24 noiembrie 2023
31 octombrie 2023 Globalizarea și creșterea rapidă a comerțului internațional, facilitate în ultimii ani de revoluția digitală, au condus la probleme complexe de reglementare și fiscale în prim-planul agendei fiecărei companii multinaționale. În contextul controlului din partea mass-mediei și al proiectelor internaționale conduse de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică...
26 octombrie 2023 În industria minieră, erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) reprezintă un concept dificil de identificat și, implicit, de eliminat din cauza capabilităților limitate ale autorităților fiscale din statele în curs de dezvoltare, care sunt bogate în resurse naturale.
12 octombrie 2023 În data de 4 octombrie 2023, a fost publicat proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni ce își desfășoară activitatea în România.
6 septembrie 2023 Viitorul profesiei contabile: adaptarea la era digitală nu mai este doar o opțiune, ci mai degrabă o necesitate pentru a rămâne competitiv într-o piață în continuă schimbare
5 septembrie 2023 Într-un context economic marcat de consecințele pandemiei de COVID-19, discuțiile privind necesitatea creșterii veniturilor bugetare în România au devenit omniprezente, chiar și în pofida creșterii economice din anul 2022 care a depășit media europeană. În plus, problemele de ordin social generate de mediul inflaționist de anul trecut, care persistă și în acest moment, pun...
16 August 2023 The Country by Country Report is on a journey from being a fiscal authority filing cabinet filler, to public reporting and a core component of Pillar 2 – Globe with many countries taking slightly different approaches.
31 iulie 2023 În data de 1 februarie 2023, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (‘OCDE’) a publicat Manualul privind gestionarea procedurilor amiabile și acordurilor de preț în avans multilaterale (‘Manualul OCDE’).
Avem plăcerea de a vă prezenta ghidul nostru de afaceri "Doing Business in Romania". Acesta oferă o prezentare detaliată a pieței românești, oferind informații despre procesul de înființare a unei afaceri, înțelegerea sistemului de impozitare, legislația muncii, reglementările contabile și cerințele de audit.
3 iulie 2023 Viitorul sustenabil: noua directivă UE privind sustenabilitatea corporativă, amprenta de carbon și gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje
28 iunie 2023 Presiunile în creştere generate de procesul de globalizare, împreună cu situația economică din ultimii ani, au avut un impact negativ asupra fluxului de numerar al companiilor, prin prelungirea perioadei de timp în care disponibilul de bani este imobilizat în diverse forme de creditare. În general, menținerea fluxului de numerar reprezintă un factor esențial pentru succesul...
21 iunie 2023
4 aprilie 2023 În anul 2021, necesitatea din ce în ce mai mare pentru o transparență fiscală sporită, împreună cu interesul accentuat al opiniei publice referitor la acest subiect, au îndemnat Uniunea Europeană (UE) să accelereze implementarea raportării publice CbCR, prin intermediul Directivei (UE) 2021/2101.
A global workforce presents challenges that require expert HR knowledge and specialised processes. HR & payroll legislation is a highly complex area. With rules and policies so often in flux, processing HR & payroll in-house is often costly and inefficient.
8 februarie 2023 În timp ce luna ianuarie deja a trecut, iar noile cerințe de raportare în materie de sustenabilitate devin iminente, una dintre cele mai importante rezoluții ale anului 2023 pentru liderii C-suite se referă la asigurarea faptului că afacerile lor devin tot mai pregătite pentru viitor, “future proof", prin integrarea sustenabilității în operațiunile lor de bază.
6 februarie 2023 Anul ce tocmai a trecut nu a adus multe schimbări atunci când vorbim despre IFRS, însă este important ca, prin acest newsletter, să vă oferim o imagine de ansamblu a noilor texte aplicabile la 31 decembrie 2022, precum și a recomandărilor ESMA, cu scopul de a vă ajuta la închiderea acestui exercițiu financiar.
Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) pentru prima dată în 2019 pentru Piața Reglementată și este publicat anual în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB).
Pentru al șaptelea an consecutiv, Mazars se află pe locul al cincilea în topul realizat de Mergermarket pentru numărul de proiecte de succes în domeniul serviciilor de tranzacții de fuziuni și achiziții care au beneficiat de consultanță în 2022, conform Accountant League Table for Central & Eastern Europe.
În ultimii zece ani, însă cu precădere în ultimii doi, întregul mediu de afaceri a fost nevoit să răspundă la cerințele schimbărilor legislative bruște, precum și la un număr crescut de audituri. Iar pe măsură ce spațiul digital a căpătat amploare, adoptarea noilor tehnologii în domeniul fiscal a prins, de asemenea, avânt.
25 mai 2022 În ultimii ani, numărul inspecțiilor fiscale care au avut în vedere impozitele directe și, în special, aria prețurilor de transfer a devenit semnificativ, iar anul 2022 aduce o creștere în acest sens.
Antreprenorii români, partenerii și susținătorii, precum și angajații companiilor românești, pot nominaliza până pe 31 mai compania preferată pentru a fi inclusă în programul Made in Romania. Nominalizările pot fi realizate pe www.investingromania.com, platforma care continuă să ofere 24/7 posibilitatea conectării directe a antreprenorilor cu investitori și consultanți, precum și cu alți...
Dorim să vă aducem la cunoştinţă prevederile legislative incluse în Ordonanța de Urgență nr. 153/2020, care permit contribuabililor să beneficieze de reduceri cuprinse între 2% și 15% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în funcție de nivelul capitalurilor proprii conform situațiilor financiare.
În ziua de astăzi, cu toții dorim să avem acces la cele mai recente informații, de oriunde și în orice moment. Totodată, standardele și legislația privind securitatea datelor devin din ce în ce mai importante. Acesta este motivul pentru care am creat Signals, platforma noastră de colaborare digitală cu clienții noștri.
For the sixth year running, Mazars is ranked fifth by Mergermarket for the number of successful M&A Transaction Services projects advised in 2021 according to the Accountant League Table for Central & Eastern Europe.
14 decembrie 2021
The OECD has long attempted to create a harmonized playing field for transfer pricing documentation, although countries have only recently started to apply a more consistent approach based on the recommendations provided.
This year, the European Union (EU) will make another step towards the definitive VAT system, a measure based on the VAT Action Plan, published by the EU Commission in 2017. Starting with 1 July 2021, important VAT and customs changes will be introduced for e-commerce, therefore, these amendments are long awaited.
Over the last few years, in-depth tax analysis and political debates were triggered by the need to maintain a balance between supporting the development of the global digital economy, while maintaining a fair and largely accepted model of allocating the taxing rights between states for the revenues that were generated worldwide by such global digital economy.
This year has started with a relatively stable IFRS framework in which to prepare the financial statements for this financial year, given the limited number and scope of the standards that came into force on 1 January.
Recent developments in transfer pricing documentation requirements should prompt MNCs to reassess management of cross border tax compliance.
Anul 2020 a fost un an încărcat din punct de vedere fiscal, determinat în primul rând de pandemia COVID-19. Înțelegem că noutăţile circulă repede şi din toate direcțiile și astfel încercăm să îi sprijinim pe toți cei care încă trec printr-o perioadă dificilă, mai ales atunci când vorbim de susţinerea obiectivelor de business.
Potrivit unui studiu Gartner realizat în luna martie 2020, 74% dintre directorii financiari (CFOs) estimau că unii angajați vor alege telemunca în mod permanent. Aceasta este o statistică importantă, chiar dacă vorbim despre unii dintre angajații celor 74% dintre companiile din piață. Este o schimbare pe mai multe niveluri, care ar putea avea o reacție pozitivă asupra gradului de fericire a...
Ministerul român al Finanțelor a publicat recent o propunere de modificare legislativă referitoare la comunicarea electronică prin intermediul serviciului "Spațiul Privat Virtual"
România este o țară în care foarte mulți dintre cetățeni intenționează ca în viitorul apropiat să-și deschidă o afacere pentru a putea obține un profit decent, care să le permită ducerea unei vieți confortabile.
Intrarea în lumea afacerilor din poziția de antreprenor sau de liber întreprinzător este un pas important pentru cei care visează de mult timp la independența profesională și chiar pentru cei care își doresc să-și valorifice financiar ideile sau inovațiile. În această direcție se înscrie decizia de a înființa propria firmă și de a lua soarta profesională în propriile mâini.
Element de bază al economiei și cost al capitalului uman, salarizarea reprezintă unul dintre cele mai importante capitole ale unei activități lucrative ale unei organizații indiferent de natura acesteia.
Înființarea și activitatea unei firme presupune informarea adecvată cu privire la gestionarea cât mai bună din punct de vedere contabil. În acest sens bilanțul contabil al firmei este un aspect esențial, care poate să ofere ajutor în calea către succes.
Numeroși antreprenori care aleg să intre în lumea afacerilor, înființând o firmă mică sau una mijlocie, se lovesc de multe ori de o situație dificilă din cauza legislației complexe și a numeroaselor obligații birocratice, pe care trebuie să le îndeplinească pentru a funcționa legal.
Riscul este un element întâlnit în toate ipostazele vieții, guvernând în cele mai multe împrejurări deciziile pe care oamenii le iau, pentru ca acestea să nu se transforme în probleme reale.
În cadrul relațiilor comerciale și, în special, în zona de activitate a unei entități comerciale, raporturile juridice între participanții la viața economică nasc obligații care, odată asumate, trebuie să fie îndeplinite conform contractelor încheiate. În toate aceste operațiuni, și, mai ales, în îndeplinirea obligațiilor contractuale, raportul între activele și pasivele entității comerciale,...
Relația de muncă dintre angajator și angajat este reglementată de legislația în vigoare a statului român și de încheierea între cele două părți a unui document, cunoscut sub numele de contract individual de muncă. Acest act semnat la debutul activității cuprinde o serie de informații utile, printre care și cea cu privire la durata relațiilor de muncă între angajat și angajator. În cele mai...
Codul Muncii are printre prevederile sale și posibilitatea obținerii unor facilități pentru angajați. Una dintre cele mai des utilizate astfel de avantaje este reprezentată de obținerea unui concediu medical pentru o perioadă variabilă, în timpul căruia persoanele în cauză își pot îngriji sănătatea prin rezolvarea unor afecțiuni medicale sau pot avea grijă de copiii minori.
Relațiile de muncă dintre angajatori și angajați se desfășoară în urma încheierii unei înțelegeri, cunoscută sub numele de contract individual de muncă. Acest document cuprinde prevederi cu privire la identitatea celor două părți, la munca depusă și la plata primită în schimb. Legislația din România prevede ca posibilă încheierea a două tipuri de contracte de acest tip și anume cel pe perioadă...
Relațiile de muncă dintre angajatori și angajați se bazează pe o legislație specifică, ce oferă un cadru propice pentru desfășurarea în bună regulă a activităților economice și pentru obținerea bunăstării fizice și psihice a angajaților. O modalitate prin care este posibilă atingerea unui echilibru între muncă și viața personală este reprezentată de posibilitatea acordării angajatului a unei...
Acest site web folosește cookie-uri.
Unele dintre aceste cookie-uri sunt necesare, în timp ce altele ne ajută să analizăm traficul nostru, să vă oferim experiențe personalizate si pentru publicitate.
Pentru mai multe informații despre cookie-urile pe care le utilizăm, vă rugăm să consultați Politica noastră de confidențialitate.
Acest site web nu poate funcționa corect fără aceste cookie-uri.
Cookie-urile analitice ne ajută să îmbunătățim site-ul nostru web colectând informații despre traficul acestuia.
Folosim cookie-uri pentru publicitate cu scopul de a crește relevanța campaniilor noastre publicitare.