Piața de M&A din România se maturizează treptat, arată o analiză Mazars

8 martie 2022

La doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19, piața de fuziuni și achiziții din România crește constant și este de așteptat să urmeze tendința ascendentă actuală, având în vedere că majoritatea investitorilor caută în continuare mai multe modalități de a-și dezvolta proiectele.

Statistici solide, un plan de afaceri concret, un avantaj competitiv, o poveste puternică, precum și o dorință de dezvoltare, strategie și structură clară de investiții reprezintă criteriile esențiale pentru investitorii care se îndreaptă spre România, o piață atractivă pentru obiectivele lor viitoare.

Au fost comunicate 49 de tranzacții* în rândul companiilor românești în 2021, ceea ce înseamnă o creștere de 17% față de anul precedent. De asemenea, valoarea tranzacțiilor a crescut cu 58% față de 2020, tranzacțiile totalizând 2,7 miliarde de euro. Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea de către ExxonMobil a unui pachet de 50% din concesiunea offshore XIX Neptun Deep Block, situată în Marea Neagră, către firma de gaze naturale Romgaz. Acordul de 914 milioane de euro a cuprins aproape jumătate din valoarea totală a anului.

O altă tranzacție semnificativă a fost achiziționarea unui pachet de 49,25% din acțiunile Globalworth Real Estate de către acționarii existenți Aroundtown și CPI Property Group – ambele firme imobiliare cu sediul în Luxemburg – pentru 773,6 milioane de euro.

RB2

Piața de fuziuni și achiziții din România este din ce în ce mai matură. Până în prezent, antreprenorii locali se finanțau în mare parte de la bănci. În ultimii doi-trei ani, aceștia s-au diversificat și sunt mai deschiși către diferite categorii de finanțare, inclusiv de la investitori de capital și strategici. Mai mult, au început să fie din ce în ce mai interesați să se extindă prin achiziționarea de afaceri locale, precum și de companii din afara României.”, a menționat Răzvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

Achizițiile anunțate în 2021 au fost repartizate uniform între investitorii români (24 de tranzacții cu o valoare comunicată de 1,076 milioane de euro) și entități străine (25 tranzacții cu o valoare comunicată de 1,627 milioane de euro). Am observat și companii românești care au activat în afara țării (3 tranzacții realizate de entități românești, deși valoarea acestor tranzacții nu a fost comunicată).

Având în vedere numărul de tranzacții încheiate, cei mai activi investitori străini la nivel local au fost investitorii francezi (cu 4 tranzacții), investitorii germani (cu 3 tranzacții) și ofertanții din Marea Britanie, Elveția, SUA și Irlanda (cu câte 2 tranzacții fiecare), în timp ce, în funcție de valoarea tranzacției, primele locuri sunt ocupate de o entitate cu sediul în Cipru (valoare comunicată de 774 milioane de euro, susținută de investitori din Luxemburg), investitorii olandezi (valoare comunicată de 300 milioane de euro), urmați de investitorii britanici (valoare comunicată de 300 milioane de euro). În ultimii trei ani, topul arată similar cu 11 investiții franceze și 10 investiții germane, în timp ce în ceea ce privește valoarea tranzacției, pozițiile de vârf sunt ocupate de investitorii din Australia (cu valoare comunicată de 1.000 de milioane de euro), urmați de investitorii din Cipru (cu valoare comunicată de 774 de milioane de euro) și investitorii din Olanda (cu valoare comunicată de 436 milioane de euro).

Adrian Mihalcea

Din perspectiva industriei, anul trecut a fost unul foarte activ pentru companiile din energie (7 tranzacții), companiile de software (7 tranzacții) și companiile de servicii financiare (5 tranzacții), sectorul energiei beneficiind și el de cea mai mare tranzacție a anului (concesiune Neptun Deep Block). „Deși nu sunt pe deplin surprinse în statisticile raportate, din cauza cerințelor minime de dimensiune, am observat un interes semnificativ al diferiților jucători în achiziționarea de companii IT și din domeniul medical, care s-au descurcat excelent și sunt bine poziționate în contextul post-COVID-19.”, a menționat Adrian Mihalcea, Senior Manager, Deal Advisory, Mazars România.

*conform studiului Inbound M&A report 2021/2022, realizat de Mergermarket și Mazars.