Ultimele noutăți privind proiectele IASB

3 octombrie 2022
Acest al treilea trimestru nu aduce multe noutăți cu privire la IFRS. Cu toate acestea, IASB a adus mai multe clarificări pe tema discuțiilor aflate în derulare. De asemenea, reamintim că ESMA a actualizat manualul ESEF pe care societățile trebuie să-l utilizeze pentru a-și pregăti rapoartele financiare anuale începând cu 1 ianuarie 2022.

Prezentarea datoriilor cu angajamente (covenants): clarificarea importanței amendamentului limitat al IAS 1 propus în noiembrie 2021

In noiembrie 2021, Comitetul Internațional pentru Standarde în Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB), publicase o prezentare - sondaj care propunea modificarea standardului IAS 1, și completa o primă prezentare - sondaj publicată în ianuarie 2020. Subiectul tratat de amendamentul din noiembrie 2021 viza în mod specific modalitatea de înregistrare a angajamentelor în clasarea datoriilor curente și necurente, și cu privire la informațiile de prezentat în notele anexe cu privire la acest subiect. In iunie 2022, în urma analizei comentariilor primite pe tema acestei prezentări - sondaj, IASB a decis provizoriu, printre altele:

  • să confirme că clasarea unei datorii curente / necurente nu este afectată atunci când dreptul de a amâna plata acestei datorii cu cel puțin 12 luni depinde de respectarea angajamentului la o dată ulterioară de închidere, restrângând efectul acestei modificări la pragurile datoriilor bancare („acorduri de împrumut”);
  • să nu solicite o prezentare separată în bilanț a datoriilor clasate drept necurente și însoțite de angajamente, în mod contrar propunerii incluse în prezentarea-sondaj;
  • să confirme necesitatea de a furniza în notele anexe o informare cu privire la natura angajamentelor și data la care acestea trebuie respectate, completată atunci când este cazul, cu elemente obiective care să evidențieze o incertitudine cu privire la capacitatea entității de a respecta angajamentele la data prevăzută. Aceste elemente sunt, de exemplu, o inițiativă a entității pentru a evita o încălcare a angajamentelor înainte sau după data de închidere, sau faptul că angajamentele nu ar fi respectate dacă ar fi fost testate la data de închidere.

Data intrării în vigoare a acestor modificări va fi decisă în cadrul unei întâlniri viitoare a IASB, dar s-a convenit deja că aceasta nu va fi mai devreme de exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2024.

 

Discuții despre metoda punerii în echivalență

Cu ocazia întâlnirii din iunie 2022, au continuat discuțiile începute în aprilie cu privire la problema practică a modului de aplicare a metodei punerii în echivalență atunci când se achiziționează o participație suplimentară (sau se cedează o participație) într-o entitate asociată, păstrând, în același timp, influența notabilă. În acest stadiu, board-ul IASB are în vedere două abordări pentru aceast punct:

  • metoda privilegiată de IASB, zisă și „metoda preferențială” îl conduce pe investitor, odată obținută influența notabilă, să-și evalueze participația prin logica acumulării de costuri (și a coexistenței diferitelor tranșe, sau paliere) ;
  • metoda alternativă îl conduce, în schimb, pe investitor să-și reevalueze la justa sa valoare participația în cazul achiziției unui lot complementar.

Cu ocazia ședinței din luna iunie, Consiliul a continuat să examineze consecințele practice ale aplicării metodei privilegiate. In cele din urmă, cu cât respingerea costului mediul ponderat este admisibilă într-o abordare care privilegiază existența unor paliere diferite, cu atât respingerea FIFO în beneficiul LIFO este mai dificil de înțeles. Dorința IASB de a nu genera un profit prea mare se sprijină pe o bază conceptuală discutabilă.  

Reflecția pe tema dificultăților practice legate de metoda punerii în echivalență va fi continuată pe parcursul lunilor viitoare. In acest stadiu, IASB nu a precizat ce tip de document va fi publicat ca rezultat al acestor lucrări și în cât timp.

 

Proiectul FICE : discuții suplimentare

Cu ocazia ședinței din 20 iunie, IASB a continuat discuțiile inițiate în cadrul proiectului FICE (Financial Instruments with Characteristics of Equity – Instrumente Financiare cu Caracteristici de Capital) în urma unei solicitări primite de la Comitetul de Interpretare a Standardelor IFRS și, astfel, a discutat reclasarea instrumentelor financiare emise de către entitate între categoriile de datorii financiare și capitaluri proprii atunci când fondul termenilor contractuali se modifică fără a modifica contractul.

In acest cadru, IASB a decis în mod provizoriu să introducă noi cerințe în materie de reclasare sub IAS 32, cu scopul de a interzice reclasările, altele decât cele care decurg din schimbări de fond ale clauzelor contractuale legate de noile circumstanțe din afara contractului. Această abordare nu modifică reclasările deja solicitate de IAS 32. IASB a decis, de asemenea, în mod provizoriu să aducă clarificări în cazurile modificărilor de fond ale termenilor contractuali, având ca rezultat circumstanțe externe contractului.  

In cele din urmă, IASB a subliniat importanța informațiilor comunicate în anexă cu scopul de a permite cititorului să înțeleagă mai bine schimbarea clasării precum și efectele sale asupra modalităților de evaluare a instrumentului, dacă este cazul.

 

Noi deliberări pe tema proiectului Prezentarea situațiilor financiare

Cu ocazia ședinței din iulie 2022, IASB a continuat să delibereze pe tema propunerilor conținute de prezentarea-sondaj  Prezentare Generală și Dezvăluiri din decembrie 2019 în urma comentariilor primite de la părțile  interesate.

In această lună, deciziile au fost luate pe baza prezentării contului de profit și pierdere pentru societățile cu activități principale specifice (precum băncile și societățile de asigurare) și pe baza informațiilor de prezentat în notele anexe cu titlu de cheltuieli de exploatare.

Aceste decizii rămân provizorii și vor fi confirmate prin publicarea standardului final care este, în această situație, așteptat în 2023.

 

Prezentarea contului de profit și pierderi pentru întreprinderile cu activități principale specifice

In luna iulie, IASB a continuat redeliberările începute, pe acest subiect, în martie 2022. Reamintim, că prezentarea-sondaj din decembrie 2019 propune o structură a contului de profit și pierdere cu categorii identice pentru entități, dar al căror conținut este susceptibil a varia în funcție de modelul de business al societății. Astfel, o entitate ar trebui să claseze în categoria „Exploatare” (i) veniturile și cheltuielile legate de investițiile făcute în cursul activităților principale ale entității (mai degrabă decât la categoria „Investiții”) și (ii) veniturile și cheltuielile de finanțare cu privire la o activitate principală de acordare a creditelor (mai degrabă decât la categoria „Finanțare”).

Prezentarea în notele anexe a naturii cheltuielilor de exploatare

În luna iulie, IASB a continuat dezbaterile pe tema nivelului de prezentare a informațiilor care ar trebui să fie necesare în notele anexe la situațiile financiare ale unei entități care a ales să își prezinte cheltuielile de exploatare pe funcții în contul de profit și pierderi.

Conform expunerii preliminare, dacă o entitate optează pentru o prezentare după funcție a contului de profit și pierdere, aceasta ar trebui să ofere în notele anexe, într-o notă separată, informații complete privind defalcarea cheltuielilor de exploatare după natura acestora, dar aceste propuneri nu impun o prezentare "matriceală".

Ca urmare a unor discuții inițiale în octombrie 2021, și bazându-se pe lucrări complementare și discuții ulterioare cu părțile interesate, IASB a revizuit amploarea informațiilor care ar trebui în cele din urmă să fie furnizate în anexă pentru a ajunge la un echilibru mai bun între costurile pentru elaborare și beneficiile pentru utilizatori, în raport cu propunerile inițiale din prezentarea-sondaj.

Astfel, Consiliul a decis în mod provizoriu să solicite unei entități să prezinte în notele anexe valorile cheltuielilor cu amortizarea și cheltuielilor cu beneficiile angajaților incluse în fiecare linie din contul de profit și pierdere (de exemplu, capitolul „costuri de vânzări”). Cu toate acestea, această decizie depășește ceea ce este prevăzut în prezent la punctul 104 din IAS 1, care prevede doar informații agregate. IASB a decis, de asemenea, cu titlu provizoriu, să exploreze o abordare mai generală prin care o entitate ar trebui să prezinte, pentru toate cheltuielile de exploatare prezentate în notele anexe, sumele incluse în fiecare element din contul de profit și pierdere.

Pentru a testa această propunere, staff-ul va realiza o campanie de informare specifică. În cazul în care această cerință generală de prezentare a informațiilor este în cele din urmă menținută, ea ar cuprinde, de facto, cerința mai specifică stabilită mai sus în legătură cu amortizarea și deprecierea și cu costurile de personal. Prin urmare, IASB ar trebui să decidă, de asemenea, în ce măsură ar fi necesară o dispoziție de reducere a costurilor de punere în aplicare a acestei cerințe generale.

Rezultatele acestei campanii ar trebui să fie prezentate cu ocazia reuniunii Consiliului din ianuarie 2023.

 

Adoptarea modificărilor la IAS 12 „Impozit amânat atașat activelor și pasivelor generat de aceeași tranzacție”

Modificările aduse standardului IAS 12 „Impozit amânat atașat activelor și pasivelor generat de aceeași tranzacție” publicate în mai 2021 de IASB, au fost adoptate de Uniunea Europeană și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) din 12 august (Regulament (UE) 2022/1392 accesibil aici). De reținut, amendamentele publicate de IASB :

  • se clarifică modul în care societățile ar trebui să contabilizeze impozitele amânate pentru activele și pasivele care rezultă dintr-o singură tranzacție, cum ar fi contractele de leasing, și urmăresc să reducă diversitatea practicilor în această privință;
  • au caracter obligatoriu de aplicare pentru exerciții financiare deschise începând cu 1 ianuarie 2023. Este posibilă o aplicare anticipată a acestor modificări.

 

ESMA : actualizarea manualului ESEF

La 24 august, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe a publicat o actualizare a manualului de utilizare a formatului unic european de raportare electronică (ESEF).

Cea mai semnificativă modificare în raport cu ghidul precedent este cu privire la noua metodologie referitoare la exigențele normelor tehnice de reglementare (RTS) ale ESEF constând în balizarea notelor anexe la situațiile financiare consolidate IFRS conform unei abordări în bloc pentru exercițiile deschise începând cu 1 ianuarie 2022. De exemplu: ce elemente de taxonomie trebuie utilizate, ce nivel de precizie se așteaptă pentru clasificarea informațiilor, etc. Societățile trebuie să folosească această nouă versiune a manualului ESEF cel mai târziu pentru întocmirea rapoartelor financiare anuale începând cu 1 ianuarie 2022.

 

Publicarea priorităților programului de lucru al IASB pentru perioada 2022-2026

IASB a publicat în iulie o sinteză a concluziilor celei de a treia consultări pe tema programului său de lucru. Un document mai detaliat îi aduce completări cu principalele mesaje extrase din aproape 161 de răspunsuri scrise primite în 2021.

Consultarea anunța că programul de lucru al IASB era deja în mare parte scris ținând cont de lucrările importante de standardizare în curs (elaborare de standarde, revizuiri programate după punerea în aplicare, interpretări) care reprezintă de fapt, 60% din timpul IASB și cărora li se adaugă „angajamentul față de părțile interesate” căreia Consiliul îi dedică un sfert din timp.

În ceea ce privește activitatea de stabilire și de menținere a standardelor, flexibilitatea a fost de asemenea foarte limitată, ținând cont că lucrările erau deja în curs de desfășurare pe anumite subiecte (prezentarea situațiilor financiare, fondul comercial și deprecierea, activități reglementate) și revizuiri la trei ani de la punerea în aplicare a standardelor IFRS 9, IFRS 15 și IFRS 16. Totuși, IASB și-a rezervat o mică marjă de flexibilitate pentru a putea să răspundă solicitărilor urgente. Astfel, are în vedere deschiderea câtorva proiecte pe chestiuni descrise ca „ de urgență”: o revizuire în profunzime a IAS 38 pe tema imobilizărilor necorporale, o revizuire a nevoilor de informare pentru situația fluxurilor de trezorerie (a căror amploare încă urmează a fi determinată), un proiect specific pentru a studia dacă este necesară îmbunătățirea contabilizării riscurilor legate de climat. In cele din urmă, două proiecte sunt înscrise pe lista de așteptare: raportarea sectorială și mecanismele de alocare a cotelor de poluare.

Pentru a descoperi studiile noastre, consultați buletinele informative și documentele disponibile mai jos.

Documente

Les dernières nouveautés concernant les projets de l'IASB
188-Lettre-Doctrine-Mazars-Juin-2022
189-Lettre-Doctrine-Mazars-Juillet-Août