Cum să vă pregătiți pentru raportarea IFRS: standarde aplicabile pentru închiderea anului și ultimele noutăți

13 decembrie 2021

Închiderea exercițiului financiar 31.12.2021 fiind aproape, obiectivul acestui newsletter este acela de a vă oferi o imagine de ansamblu asupra noilor texte aplicabile la data de 31 decembrie 2021. Așa cum preconizasem, nu există încă un text major pentru anul acesta, dar există informații importante pentru asigurători: Uniunea Europeană (UE) a adoptat, în sfârșit, IFRS 17 (cu unele modificări), ce va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023. Este posibilă și o aplicare anticipată.

Redeliberări asupra proiectului Situațiilor Financiare Primare

În continuarea anteriorului newsletter Mazars privind măsurile de performanță alese de conducere - „Măsuri de performanță a managementului” (MPM), Consiliul pentru Standardele Internaționale de Contabilitate (IASB) și-a continuat redeliberările în luna noiembrie cu privire la proiectul Situații Financiare Primare, care vizează înlocuirea IAS 1 și a hotărât provizoriu următoarele aspecte:

  • să confirme obiectivul MPM, respectiv acela de a oferi punctul de vedere al conducerii asupra unui aspect al performanței financiare a entității;
  • să confirme că MPM sunt definite, mai exact, drept comunicarea utilizatorilor situațiilor financiare a punctului de vedere al conducerii cu privire la un aspect al performanței financiare a entității;
  • să stabilească o prezumpție, refutabilă, potrivit căreia un subtotal de venituri și cheltuieli incluse în comunicările publice în afara situațiilor financiare reprezintă punctul de vedere al conducerii asupra unui aspect al performanței financiare a entității (și, prin urmare, este o măsură MPM);
  • să restrângă sfera „comunicărilor publice în afara situațiilor financiare” utilizate pentru aplicarea definiției MPM, cu excluderea comunicărilor orale, transcrierilor și mesajelor de pe rețelele sociale;
  • să adauge un ghid de aplicare cu privire la modul în care o entitate ar putea aplica obligația de a descrie o măsură MPM într-un mod clar și ușor de înțeles, care să nu inducă în eroare utilizatorii.

Publicarea unui proiect de text de modificare a informației financiare care trebuie furnizată privind acordurile de finanțare a furnizorilor

În data de 26 noiembrie, IASB a publicat un proiect de text, cu scopul de a răspunde nevoilor de informații ale investitorilor cu privire la acordurile de finanțare a furnizorilor, cum ar fi factoring-ul invers, ori aranjamente similare.

Prin această propunere de modificări la normele IAS 7 – Situația fluxurilor de trezorerie și IFRS 7 – Instrumente financiare: Informații de furnizat, Consiliul propune noi cerințe în ceea ce privește informațiile care urmează a fi prezentate în anexa referitoare la acest tip de acorduri.

Scopul este de a permite utilizatorului conturilor să determine impactul acestor acorduri asupra datoriilor entității, fluxurilor de numerar, profilului său de risc de lichiditate și a politicii sale de gestionare a riscurilor.

Data intrării în vigoare nu a fost încă decisă, însă o aplicare anticipată ar trebui să fie posibilă.

Comentariile cu privire la acest proiect de text sunt așteptate până la 28 martie 2022.

Clasificarea datoriilor pe bază de înțelegeri: proiect de modificare limitat la IAS 1

În data de 19 noiembrie, IASB a publicat un proiect de text, prin care se modifică norma IAS 1 cu privire la clasificarea datoriilor, cu obligații sau angajamente financiare specifice, în datorii curente sau necurente.

Modificările propuse indică faptul că, în cazul în care dreptul de amânare a plății unei datorii pentru cel puțin 12 luni este condiționat de respectarea unor condiții specifice după data închiderii, atunci clasificarea acestei datorii în curentă/necurentă nu este afectată. În schimb, entitatea va trebui să furnizeze informații suplimentare care să permită investitorilor să evalueze dacă această datorie ar putea deveni exigibilă în termen de 12 luni.

Data intrării în vigoare a acestor modificări ar urma să fie stabilită pentru 1 ianuarie 2024, o aplicare anticipată fiind totuși posibilă, în anumite condiții.

Comentariile cu privire la acest proiect de text sunt așteptate până la 21 martie 2022.

Agenda privind decizia IFRS IC în legătură cu TVA nerecuperabilă în cazul contractului de închiriere

Comitetul de Interpretare a IFRS (IFRS IC) a fost sesizat în legătură cu o întrebare legată de faptul de a clarifica dacă TVA nerecuperabilă la plățile din contractul de închiriere, fie din cauza naturii bunului închiriat, fie din cauza situației contribuabilului, face sau nu parte din plățile aferente contractului de închiriere.

În cursul ședinței sale din septembrie, IFRS IC a rediscutat această problemă în urma scrisorilor cu comentarii primite ulterior publicării unei decizii provizorii pe ordinea de zi și a decis să nu treacă acest subiect în programul său de lucru pe motiv că nu există dovezi suficiente cu privire la caracterul extins și semnificativ al subiectului.

Reamintim, că problema TVA nerecuperabilă la contractele de închiriere a fost pusă în Franța. În acest mediu de reglementare, s-a ajuns la concluzia (existența unui consens de piață) că TVA la contractele de închiriere nu este un element de chirie în măsura în care nu este un element de remunerare a locatorului și nu rezultă dintr-o negociere a contractului de închiriere încheiat între părți, dar este obligatoriu pentru acestea datorită legislației fiscale.

În acest mediu specific, TVA nerecuperabilă aferentă unui contract de închiriere nu este, prin urmare, inclusă în evaluarea datoriei locative a locatarului, dar intră în domeniul de aplicare al interpretării IFRIC 21 și, prin urmare, este contabilizată drept cheltuială la momentul producerii evenimentului generator al  obligației de plată a TVA.

Norma IFRS 17 a fost adoptată în Europa

UE a publicat în data de 23 noiembrie 2021 Regulamentul (UE) 2021/2036 de adoptare a IFRS 17 – Contractele de asigurare. Este important de reamintit că reglementarea europeană de adoptare a IFRS 17 introduce o derogare opțională de la prevederile normei, așa cum a fost publicată de IASB. Potrivit articolului 2 din regulament, un asigurător va putea să nu aplice cerința de regrupare a contractelor pe cohortă anuală (IFRS 17.22) în două cazuri specifice:

  • primul caz se referă la așa-numitele contracte de asigurare „pooling intergenerațional” care cuprind majoritatea asigurărilor de viață din Europa, în special în Franța, Italia și Germania;
  • al doilea caz se referă în principal la contractele de asigurare comercializate în Spania.

Adoptarea a venit la timp, pentru a permite o primă aplicare a normei la exercițiile financiare începând cu 1 ianuarie 2023. Aplicarea anticipată este permisă, dar este puțin probabil ca grupurile să o folosească, deoarece anul 2022 nu va oferi timp suficient pentru a finaliza munca operațională importantă de tranziție către această nouă normă.

În cele din urmă, mai este un ultim amendament în pregătire la IASB pentru a alinia, printr-o „clasificare overlay” opțională, aranjamentele de tranziție ale IFRS 9 și IFRS 17, cu ocazia primei aplicări a acestor două  norme. IASB a aprobat aceste amendamente în octombrie; publicarea lor finală este iminentă. Aceste amendamente au primit un sprijin puternic din partea EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group/ Grupul consultativ european de raportare financiară), care consiliază Comisia Europeană cu privire la adoptarea normelor IFRS și, prin urmare, se așteaptă un aviz favorabil de adoptare, imediat ce sunt publicate.

Adoptarea finală de către UE este programată pentru începutul anului 2022, fără a pune în pericol prima aplicare la 1 ianuarie 2023.

Autoritatea Bancară Europeană publică un raport privind implementarea normei IFRS 9 la bănci

În data de 24 noiembrie, Autoritatea Bancară Europeană, sau EBA în limba engleză, a publicat din proprie inițiativă un raport în care sintetizează observațiile sale cu privire la implementarea normei IFRS 9 - Instrumente financiare. Scopul acestui raport este de a ajuta autoritățile de reglementare în activitatea lor de a evalua calitatea și adecvarea modelelor de depreciere IFRS 9 (sau Expected Credit Loss, ECL).

În acest raport, EBA evidențiază eforturile de implementare depuse de instituțiile bancare europene, menționând totodată unele rezerve cu privire la anumite practici contabile observate, în special în contextul crizei COVID-19.

COVID-19: actualizare la 30 iunie 2021 a studiului de prezentare a impactului asupra pierderilor de credit ale băncilor europene

În continuarea studiului Mazars realizat la 31 decembrie 2020, vă informăm cu privire la o actualizare a acestui studiu la 30 iunie 2021, pe baza rapoartelor semestriale publicate pe același eșantion de 26 de bănci europene.

Reamintim că obiectivul principal al acestei actualizări este identificarea existenței unor tendințe generale în cadrul eșantionului, inclusiv pe zone geografice atunci când este relevant.

Dacă sunteți interesați de principalele concluzii ale studiului, accesați pagina noastră Internet.

Raportare extra-financiară: ultimele evoluții

Luna noiembrie a fost din nou bogată în privința noutăților în materia de raportare extra-financiară, în urma COP26 care s-a încheiat la Glasgow pe 13 noiembrie. Dacă rezultatele acestei COP au putut fi dezamăgitoare în ceea ce privește angajamentele asumate și obiectivele stabilite pentru a face față urgenței climatice, acest lucru a permis Fundației IFRS să anunțe oficial crearea Comitetului pentru Standarde Internaționale de Durabilitate (ISSB). De acum înainte atât Europa - prin EFRAG, cât și Fundația vor merge, așadar, mai departe în ceea ce privește standardele de sustenabilitate, cu aceeași ambiție de a standardiza raportarea extra-financiară, însă cu foi de parcurs diferite. Deși standardele europene ar trebui să fie mai cuprinzătoare și mai detaliate decât standardele ISSB, ele nu ar trebui să fie incompatibile cu normele internaționale, eliberând companiile europene de constrângerea juxtapunerii mai multor rapoarte.

Norme și interpretări aplicabile la 31 decembrie 2021

Pentru a descoperi panorama celor mai recente texte publicate de IASB, cu precizarea celor care au o aplicabilitate obligatorie și a celor care pot fi aplicate cu anticipație la 31 decembrie 2021, ținând cont de evoluția procesului de adoptare europeană la zi, vă invităm să consultați newsletter-ul lunii noiembrie (pagina 8).

Pentru a descoperi răspunsurile la aceste întrebări și pentru mai multe informații legate de știrile IFRS, normele IFRS aplicabile la 31 decembrie 2021 și studiile noastre, consultați buletinele noastre de doctrine și documentele disponibile online.

Pentru varianta în limba franceză a articolului, accesați documentul de mai jos.

Documente

Se préparer pour le reporting IFRS: les normes applicables pour la clôture et les dernières nouveautés
Lettre-Doctrine-Mazars-Septembre-2021
Lettre-Doctrine-Mazars-Octobre-2021
Lettre-Doctrine-Mazars-Novembre-2021